Jokern i danska valet
En 44-årig syrianskfödd dansk med svart bälte i karate har vänt upp och ner på hela det politiska Danmark inför valet den 13 november. Mindre än ett halvår efter bildandet av Ny Alliance ser partiledaren Naser Khader, tidigare folketingsledamot för socialliberala Radikale Venstre, ut att ha regeringsfrågan i sin hand.
Tidningarna rapporterar knappt om annat än Khaders nya parti och även ledande politiker har fullt upp med att positionera sig i förhållande till Ny Alliance. Socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt har erbjudit ministerposter innan valet ens är vunnet, medan statsminister Anders Fogh Rasmussen uppmanat borgerliga väljare att rösta på något av de två nuvarande regeringspartierna för att säkra regeringsmakten.
Samtidigt har transportminister Jakob Axel Nielsen, i strid med sin egen partiledare inom Det Konservative Folkeparti, välkomnat ett alternativ till Dansk Folkeparti som regeringsunderlag. Partiledaren, näringsminister Bendt Bendtsen, kallar däremot det nya partiet för »mer rött än blått«. Hela havet stormar och Ny Alliance får dessutom starkt stöd i opinionsmätningarna.
Senast så mycket stod på spel i dansk politik var 1973 då skattevägraren och grundaren av Fremskridtspartiet, Mogens Glistrup, tågade in i folketinget och vände upp och ner på både den förda politiken och alla kända allianser.
Inför valet den 13 november förutspår nu alla opinionsundersökningar att Naser Khader kan göra om det konststycket – även om den politiska agendan är närmast rakt motsatt den som Glistrup orsakade så mycket turbulens med.
De senaste sex åren har det rått stabil blockpolitik, där statsminister Anders Fogh Rasmussens parti Venstre kunnat regera relativt ostört tillsammans med Det Konservative Folkeparti – tack vare stödet från Dansk Folkeparti.
Just Dansk Folkepartis främlingsfientliga politik, med återkommande anti-muslimska uttalanden, var samtidigt en stark drivkraft när Naser Khader den 7 maj lanserade sitt alternativ, en ny allians som skulle slå undan basen för Dansk Folkepartis politiska inflytande i dansk politik. Kampen står nu mellan de båda partierna om vem som får chans att bilda underlag till en ny borgerlig regering.
Vid sidlinjen står socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt och ser alltmer nervös ut. Efter senaste valet tog hon över partiledarskapet med de berömda orden »Jeg kan slå Anders Fogh«. Det verkar mer och mer osannolikt att den profetian går i uppfyllelse den här gången.
Utan stöd från Ny Alliance är det i vart fall helt omöjligt att välta den borgerliga regeringen och därför har Thorning-Schmidt redan nu erbjudit Naser Khader och hans gäng ministerposter i en socialdemokratiskt ledd regering. Khader har avvisande svarat att det i första hand måste handla om politikens innehåll och samtidigt undrat vilka politiska överenskommelser som socialdemokraterna kan tänka sig innan de kommer dragandes med ministerposter.
Det är här skon klämmer. Ett av de mest centrala vallöftena från Ny Alliance är ett skattetak på 40 procent för alla arbetsinkomster, något som är helt omöjligt för socialdemokraterna att acceptera. Välfärden går före skattesänkningar för Thorning-Schmidt. Däremot ligger ett skattesamarbete nära till hands med det konservativa regeringspartiet, medan Venstre först på lite sikt kan tänkas ansluta sig till den linjen.
Just skattefrågan är dessutom en av två utpräglade vattendelare mellan Ny Alliance och Dansk Folkeparti, där det senare nyligen satte stopp för Det Konservative Folkepartis krav på sänkt toppskatt för de allra högst avlönade.
Den andra frågan som drar en skarp gräns mellan de båda tänkbara stödpartierna för en borgerlig regering efter valet är förstås flykting- och invandringsfrågan. Ny Alliance går till val med paroller som »en mänsklig flyktingpolitik« och att låta utländsk arbetskraft med rätt utbildning och erfarenhet fritt söka jobb i Danmark.
Samtidigt har Anders Fogh Rasmussen förklarat att han under nästa mandatperiod vill öppna gränserna för »kontrollerad invandring« av personer med de kvalifikationer som Danmark behöver för en fungerande arbetsmarknad. Medan den borgerliga regeringen i Sverige fortfarande kämpar för att få folk i arbete har de danska kollegorna alltså fullt upp med att hitta tillräckligt med arbetskraft för att undvika överhettning i ekonomin.
Den danska arbetslösheten har fallit till cirka 90 000 personer eller 3,3 procent, och nära 80 procent av företagen i Danmark upplever nu problem med att hitta folk att anställa. Rekryteringskampanjerna har spridit sig till Polen, Tyskland, Tjeckien – och Skåne, där danska arbetsgivare sedan något år tillbaka dammsuger marknaden på alla typer av personal.
Bristen på arbetskraft hotar också regeringens stora kvalitetsreform inom den offentliga sektorn, eftersom det saknas personal att genomföra förbättringarna. Danmark håller på att köra fast i sin egen framgång och nu hotar en lönekarusell i vårens avtalsförhandlingar för offentliganställda. Vårdpersonal, sjuksköterskor och lärare diskuterar redan krav på minst 8–10 procents löneökning.
I centrum för den politiska striden står Naser Khader, som gått från att vara en vanlig folketingsledamot till att bli valets nyckelperson, kanske med makt att avgöra hur Danmark styrs de kommande åren. Om den danska politiken varit en trist uppvisning i blockpolitik de senaste sex åren så står landets väljare nu inför det mest spännande folketingsvalet på 34 år.
Thomas Frostberg är chefredaktör för nyhetstjänsten Rapidus i Öresundsregionen. Keld Broksø är Rapidus Köpenhamnsredaktör.