Härdsmältan i HSB
Bild: Scanpix
I morgon, lördag, sätter sig Yvonne Hillman i bilen för att ta sig den knappa halvmilen in till Hotell Scandic i Lund. Hon är ett av ombuden på HSB Skånes stämma. Egentligen skulle stämman ha hållits redan den 5 maj, men de senaste månadernas skandaler har försenat den.
– Det är fruktansvärt det som hänt. Det borde gå till åtal, det hoppas alla. Så grovt är det, säger Yvonne Hillman.
Hon är ordförande i sin bostadsrättsförening i Södra Sandby, öster om Lund. Från mötena på HSB i Lund minns hon en fras som HSB Skånes vd Roy Hansson och ordförande Larry Andow brukade upprepa: »Varje fel använd krona är en stöld från medlemmarna.« Nu står de anklagade just för att ha använt medlemmarnas pengar för egen del.
Till stämman finns en rapport klar som visar hur Roy Hansson och arbetande ordföranden Larry Andow (tidigare s-kommunalråd i Lund) har beviljat varandra guldkantade förmåner och löner.
– Visst, man såg ju att Roy körde runt i en fin bil. Men det gör ju alla vd:ar. Och Larry var tidigare kommunalråd. De här båda har haft ett sådant förtroende så ingen har reagerat. Eller så vill de i styrelsen inte erkänna att de misstänkt att inte allt stått rätt till, säger Yvonne Hillman.
Det som hänt i HSB Skåne rör upp känslorna rejält.
– Två personer har styrt och ställt och styrelsen i övrigt har varit sidsteppad. När jag på möten med HSB-ledningen ställt frågor har jag fått en utskällning till svar. I december förra året höll de konferens med ordförandena i föreningarna. Då fanns det inte ens utrymme för några frågor, säger Lars Olofsson, ordförande för en bostadsrättsförening i Höör med 42 lägenheter.
Samtidigt pågår en granskning av hur styrelsen har hanterat vd:s ersättning i HSB Malmö. Stämman i Malmö slutade med att varken ordföranden eller vd fick ansvarsfrihet. Affären i Malmö kom just när uppmärksamheten lagt sig efter att tidigare HSB-chefen i Malmö Johnny Örbeck dömts till ett och ett halvt års fängelse för trolöshet mot huvudman. Och skandalerna utspelar sig på HSB:s verkliga hemmaplan. Var fjärde Malmöbo bor i HSB.
Det är inte första gången i HSB:s historia som oegentligheter flyter upp till ytan. De sista 25 åren har ett tiotal större skandaler uppdagats inom HSB, varav nio ekonomiska. Hur kunde det gå så snett med den 85-åriga Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening?
– Det är självklart väldigt tråkigt. Nu granskar en åklagare vad som hänt i HSB Skåne, och en intern utredning ska redovisa sitt resultat till HSB Skånes stämma på lördag, säger Kent-Olof Stigh, arbetande styrelseordförande i HSB:s riksförbund sedan förra året.
– Det var en chock att upptäcka vad som pågått i HSB. Varför har ingen revisor slagit larm? Det kommer att ta mycket lång tid för HSB att återupprätta sitt anseende, och sin etiska och moraliska profil, säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö, ny ordförande i bostadsrättsföreningen Trumman i Malmö, med 400 lägenheter, som tillhör HSB Malmö.
Som ny ordförande i bostadsrättsföreningen har han fått brev som antyder att den lokala styrelsen kanske är lika rutten som HSB-topparna.
– Det har förekommit oegentligenheter eller att egoistiska intressen brett ut sig på flera andra ställen. Det är lika allvarligt var det än inträffar. Men om en hög ledare i privata näringslivet skaffar sig förmåner på aktieägarnas bekostnad är det kanske vad man kan förvänta sig. Då handlar det om deras pengar. Här handlar det om våra pengar.
Hyresgästföreningen startade HSB på 20-talet som en reaktion på den tidens eländiga bostadsförhållanden. Den kooperativa tanken var att »ta saken i egna händer«. Med enträget sparande skulle vanligt folk få ihop pengar för att gemensamt bygga och förvalta sina bostäder.
HSB och dess »lillebror« Riksbyggen fick också en central roll i allmännyttan. De kommunägda bostäderna ägdes ofta av en stiftelse, där HSB eller Riksbyggen svarade för förvaltningen. Med miljonprogrammet på 60-talet fick byggandet en omfattning som aldrig förr. Staten sköt till billiga lån och subventioner. På tolv år, 1960–72, mer än fördubblades HSB till 228 000 lägenheter.
På 70-talet bidrog skattesystemet och stigande inflation till oerhört gynnsamma villkor för dem som ägde sitt boende, och värdet på bostadsrätter ökade vid försäljning. »Bostaden ska inte vara en handelsvara«, hade HSB-pionjärerna sagt.
Nu hade den blivit just det, och staten hade bidragit genom subventioner och skatteavdrag.
HSB lade allt mindre vikt vid sparandet. Varför spara när det var så förmånligt att låna? Folkrörelsen HSB blev alltmer ett bostadsföretag som andra, och ombudsmännen blev direktörer som åkte i gräddfilen. När den borgerliga regeringen 1991 avskaffade en stor del av de statliga subventionerna gick många bostadsrättsföreningar i konkurs eller fick stora problem.
För HSB betydde det en tvär inbromsning. Den tidigare expansiva organisationen fick omdefiniera sin roll. Det som startades för att spara och bygga bostäder fick i stället koncentrera sig på att förvalta.
Samtidigt utsattes de för en hårdare granskning. När den kom från medierna svarade HSB med att spionera och försöka kartlägga läckor. När den kom från medlemmarna svarade HSB med att dänga stadgarna i bordet. Där stod att bostadsrättsföreningarna skulle ha sin förvaltning hos den regionala HSB-föreningen, och att de dessutom hade rätt att utse ledamöter i de lokala styrelserna. Nu när affärerna i HSB Malmö och HSB Skåne blottläggs rivs gamla sår upp.
– Våra medlemmar har rätt att ställa höga krav på oss. Nu kommer vi att lägga extra vikt vid diskussionen om moral och etik, utbilda i vår kod för föreningsstyrning. Vi måste öka insynen och lägga större vikt vid processen när vi utser människor till ledande positioner, säger Kent-Olof Stigh.
När skandaler inträffar i privata företag brukar det bero på svaga ägare och styrelseledamöter. Det problemet blir ännu större i en ekonomisk förening som HSB. Medlemmarna är de som bor i bostadsrättsföreningarna. De har fullt upp med att få ihop styrelser som kan ansvara för det egna bostadsområdet. Men de ska samtidigt skicka folk till stämmor där man väljer styrelser för föreningar som har en ekonomisk omfattning motsvarande ett hyfsat stort företag. HSB Skåne hade till exempel en balansomslutning förra året på 1,6 miljarder.
– Kontrollformerna är svagare i en ekonomisk förening, det ger större handlingsutrymme för drivande personer, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH.
– Egentligen ställs det större krav på en HSB-förenings styrelse än i ett motsvarande privat bolag, med en mer komplicerad struktur. Men det lever man inte riktigt upp till. Samtidigt är det svårt att hitta bra kontrollsystem som upptäcker bedrägliga beteenden. Det är slumpen eller tips från insidan som oftast avgör om de avslöjas, säger en person med insyn i vad som hänt i HSB Skåne.
För bostadskooperationen spelar det också stor roll att bostadspolitiken blivit området som politikerna »glömde« av ekonomiska skäl.
– HSB och Riksbyggen har haft fördelar mot andra aktörer, men de har minskat med åren, och försvann nästan helt när bidragen togs bort. När bostadsfrågan avpolitiserades tappade de inflytande, säger Stellan Lundström.
Den senaste tidens skandaler inom HSB kan leda till att fler föreningar överväger att lämna HSB. Fram till 90-talet var det i praktiken omöjligt. Sedan dess har några hundra föreningar hoppat av. 1990 hade HSB 4 100 lokala bostadsrättsföreningar, i dag anger de själva antalet lokala föreningar till 3 900, trots att ett stort antal föreningar har tillkommit genom nybyggnation. Om fler lämnar betyder det att HSB också mister förvaltningsuppdrag som svarar för de stora intäkterna vid sidan av byggandet. För till exempel HSB Skåne utgör förvaltningsuppdragen totalt 70 procent av intäkterna. För HSB betyder den senaste tidens skandaler att det inte bara är anseendet som står på spel, utan också en stor del av affären.
Senaste turerna kring HSB
Affären i HSB Skåne började nystas upp i början på året när vd Roy Hansson utsåg sin son till fastighetschef i föreningen. Jobbet utannonserades inte, och plötsligt blev det väldigt tydligt att vd och ordförande gjorde ungefär som de ville. Sedan dess har en rad missförhållanden avslöjats, som nu utreds av ekobrottsmyndigheten:
Vd Roy Hansson och styrelseordförande Larry Andow har åkt på idrottsresor till exempelvis fotbolls-VM 2006 och låtit HSB betala.
Ordföranden slöt ett nytt vd-avtal utan att behandla det i styrelsen. Juristerna prövar nu om Roy Hanssons fallskärmsavtal är giltigt eller inte. Avtalet beräknas vara värt fem miljoner.
Roy Hansson har låtit dottern få en lägenhet med en hyresrabatt värd 78 000 under ett och ett halvt år. Dotterns svåger fick på samma sätt en lägenhet med en rabatt på 99 000 kronor.
Förra året bytte vd Roy Hansson upp sig till en ny tjänstebil, en BMW 760, som kostat HSB runt 20 000 kronor per månad.
Hansson lät under två år HSB betala diesel motsvarande resor på 2 500 mil. Problemet är att hans tjänstebil inte går på diesel.
En byggnadsförening i blåsväder
1982 Chefsskandalen HSB:s tidigare produktionschef avskedas och döms till två års fängelse för oegentligheter.
1988 Branäsbygget HSB Värmland bygger en skidanläggning och stugby i Branäs i norra Värmland. Men få stugor säljs och HSB:s riksförbund tvingas gå in med en halv miljard kronor för att undvika konkurs i HSB Värmland. Vd för HSB Värmland åtalas för bedrägeri och trolöshet mot huvudman.
1988 Fastighetsbubblan Convector säljer 35 fastigheter till HSB för 1 miljard. HSB:s köp skapar debatt om att de bidrar till fastighetsbubblan och har fjärmat sig från folkrörelseidealen.
1995 Finansskandalen Efter uppgifter om att pengarna i HSB:s sparkassa inte är säkrade gör tusentals bosparare uttag av sina pengar. Nio procent av kapitalet lyfts ut på bara några dagar. Massflykten från sparkassan och avslöjandet att vd Rolf Trodin tilldelats en attraktiv HSB-lägenhet gör att han lämnar sin post.
1995 Lofsdalen Lofsdalens skidanläggning som HSB ägt har sålts, enligt uppgift till underpris, till dåvarande vd Jan Andersson.
1996 Spionaffären Det avslöjas att reklammannen Harald Ullman i samförstånd med HSB Stockholms vd låtit en »säkerhetskonsult« via en TV4-anställd spionera på TV4:s bostadsreporter Bim Enström.
2002–2007 Turning Torso HSB Malmö projekterar och bygger den vridna skyskrapan Turning Torso i Västra hamnen i Malmö. Projektet beräknas kosta 550 miljoner kronor, men tidigt visar sig det vara en grav felräkning. Slutkostnaden hamnar runt 1,6 miljarder. Förra s-kommunalrådet i Malmö, Johnny Örbeck (bilden), vd i HSB Malmö, och två andra personer åtalas och döms för trolöshet mot huvudman. De ska ha lurat HSB att i samband med Torsobygget köpa ett fastighetsbolag registrerat i Luxemburg för 22 miljoner, trots att värdet bara var 100 000 kronor.
2006 Vräkningen Efter att ha bott 65 år i samma lägenhet i Sundsvall hamnade Maj, 83, på sjukhus och blev efter med hyran. HSB-föreningen hotade med vräkning, men backade efter den stora uppmärksamheten.
2007 Täbypengar En HSB-direktör i Stockholm döms till dagsböter för urkundsförfalskning. Uttaget skulle enligt honom gå till kostnaden för en s-konferens.
2008 Tjänstebilarna Vd:n och den heltidsarvoderade styrelseordföranden i HSB Skåne tvingas avgå efter avslöjandet att de skaffat sig tjänstebilar i miljonklassen, åkt på privatresor på HSB:s bekostnad och låtit anhöriga få omfattande hyresrabatter på HSB-lägenheter.
2008 Vd-lönerna Stämman i HSB Malmö nekar avgående ordföranden ansvarsfrihet efter tvister om lönen till föreningens förre vd.