Bokbad

Text:

Bild: Scanpix

Den här veckan vallfärdar bokmalar, författare och branschfolk till Göteborg och den 25-årsjubilerande Bok- och Biblioteksmässan. Fokus är förstås också på plats.

Goda råd

Petra Jankov Picha bokbloggar på enannansida.se/bok och är en rutinerad mässbesökare. Här listar hon överlevnadstips för novisen.

1. Förbered dig. Gör research och planera varje dag. Kolla in de olika scenerna med programpunkter som författarsigneringar, uppläsningar, föredrag och föreläsningar. Vissa evenemang kostar pengar att gå på men aktiviteter i montrarna är gratis.

2. Lär dig hitta. Spring inte runt planlöst. Mässan är uppdelad i olika avdelningar. Litterära sällskap, trädgård, mat, tidningar och tidskrifter, serier eller barnlitteratur. Alla har sina egna områden.

3. Äta. Missa inte räkmackan i Gothia Towers Sky Bar. Den är dyr men värd vartenda öre.

4. Ta med kontanter, jämför priser. Det går oftast att handla med kort men det är bra att ha med sig mycket kontanter. Du vill inte hamna i situationen att du inte kan handla för att montern inte tar kort. Överallt finns mängder av erbjudanden och har man tid så kan det löna sig att gå runt och leta. Oftast finns samma böcker på flera ställen.

5. Stanna till sist. En halvtimme före stängningsdags på söndagen sänks alla priser. Alla vill bli av med böcker och tidningar för att slippa släpa med dem hem igen.

På spanska

Temat för årets bokmässa är spanskspråkig litteratur. Vi bad Cervantesinstitutets chef Irene Zoe Alameda att lista fem läsmåsten på spanska.

Irene Zoe Alameda

»Don Quixote de la Mancha«, eftersom spanjoren Cervantes var den första moderna romanförfattaren.

Ännu ett spanskt verk, Federico García Lorcas »Bernardas hus«. Teater och poesi i skön harmoni i detta korta men djupa mästerverk. En grundläggande bok för den som vill förstå den spansktalande kulturen.

»Krönika om ett förebådat dödsfall«
, av colombianen och Nobelpristagaren Gabriel García Márquez. En roman/skröna där fantasi och berättarkonst möts. Är nästan nödvändig för den som vill sätta sig in i dagens Latinamerika.

Argentinska författaren Alejandra Pizarniks poesi. Med sin lyrik tänjer Pizarnik på gränserna för det spanska språket.

Chilenaren Roberto Bolaños »De vilda detektiverna«. Jag säger bara: Läs den!

Journalistik i hårda pärmar

Fem kommande reportageböcker att se fram emot:

»De apatiska«
Gellert Tamas om de apatiska utvisningshotade barnen. Hans första bok sedan »Lasermannen«.

»Fenomenet Björn Ranelid«
Litteraturvetarna Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson dissekerar en av Sveriges mest underhållande litterära profiler.

»Lärda Fruntimmer«
Fokusmedarbetaren Ulrika Knutson om svenska kvinnors kamp för rätten till akademisk bildning.

»Pet Sounds i våra hjärtan«
Banbrytande musikjournalist om klassisk skivbutik. Det sista Lennart Persson gjorde före sin tragiska bortgång.

»Karin Lannby – Ingmar Bergmans Mata Hari«
Anders Tunberg om IB:s sexuella ledsagerska – som dessutom var kontraspion.

Säkra kort

Författardrömmar? Fyra idiotsäkra teman för att nå en miljon­publik.

Hänga ut en kändis.
Eller varför inte bara namnge en kompis/kollega/exmake som har burit sig illa åt? Det ger automatiskt upphov till diskussioner om huruvida det var acceptabelt eller inte. Indignation säljer.

Hemsk barndom.
Att döma av pockethyllan i livsmedelsaffären är detta just nu den mest lukrativa genren. Tänk baksidestext med inledningen »Det här är den sanna historien om Karin, som såldes som sexslav när hon var åtta år …«

Agasaga. Med anglofiler som målgrupp. Engelsk pittoresk landsbygd med Agaspis, tekopp, några excentriker och lite romantik. Stil: Jane Austen på 2000-talet, eller ännu hellre 1900-talet, det var liksom mysigare då.

Andra världskriget.
Världens mest tacksamma fond för dramatiska historier med grovt tillyxade personporträtt av hjältar, skurkar, offer och profitörer.