Fejkad krasch fällde miljardären
Bild: Scanpix
När Flavio Briatore, ägaren till den exklusiva nattklubben Billionaire på Sardiniens guldkust, gör entré märks det. Belysningen dämpas samtidigt som motorljud från formel 1-bilar dånar ur högtalarna och en allvarlig mansröst förkunnar: »Flavio Briatorrre … Briatorrre … Briatorrre«.
Så, till tonerna av hård technomusik kliver den alltid vitklädde huvudpersonen ut. Blåtonade glasögon och omgiven av de för italienska maktmän obligatoriska halvnakna skönheterna. Han sätter sig i avdelningen som är snäppet över vip-rummet, där endast en mycket utvald skara är välkommen. De gäster som inte har tillträde till vare sig det ena eller det andra får nöja sig med dansgolvet.
Flavio Briatore föddes 1950 i den sömniga italienska alpbyn Corso de Cuneo. Som ung var han stilig, elegant och sade aldrig nej till en fest. En gigolo, om än hårt arbetande. Han växte upp under enkla förhållanden, båda föräldrarna var lärare. Studerade sedan till lantmätare, vilket skulle visa sig vara ett alltför ospännande jobb för en äventyrlig yngling med stora ambitioner. I stället jobbade han som skoförsäljare, försäkringssäljare, skidlärare och på restaurang. Men framgångarna lät vänta på sig.
Inte förrän han började jobba i kretsen kring mer ljusskygga personer inom den italienska maffian tog hans väg mot rikedom och berömmelse sin början. En av dessa var Attilio Dutto, som den 29 mars 1979 dödades av en bilbomb. Detta i en lugn provins i norra Italien som inte haft värre kriminalitet än vespastölder att uppröras över.
Några år senare mötte Flavio Briatore greven Achille Caproni i Milano. Även han med skumma affärer och stora skatteskulder på sitt samvete. Men Flavio Briatore lyckades länge undkomma lagens arm. Ändå var han redan på den tiden fascinerad av olagliga verksamheter och sena nätter i tvivelaktigt sällskap. Han kom med i det som polisen döpt till Milanoligan, där han hade till uppgift att locka förmögna gamblers till spelborden, där de lurades av sina pengar i riggade omgångar.
Till slut åkte han ändå dit, och dömdes till fyra och ett halvt års fängelse. I hans adressbok under bokstaven G fann polisen telefonnumret 21283337. Det visade sig gå till ett företag ägt av John Gambino, en man från en av New Yorks fem stora italiensk-amerikanska maffiasläkter. Och på ett avlyssnat telefonsamtal hördes Flavio Briatore tala med Felice Cultrera, medlem av Santapaola-grenen av den sicilianska maffian Cosa Nostra.
Men Flavio Briatore är inte den som tar sitt straff. I stället för att hamna bakom galler så satte han sig på första bästa plan till Jungfruöarna. Där träffade han för första gången Luciano Benetton, mannen bakom den berömda klädkedjan. De bägge blev goda vänner och det skulle inte dröja länge innan Flavio Briatore fick in en fot i företaget. Han avancerade snabbt och fick i uppdrag att öppna flera nya Benettonbutiker i USA.
Den som introducerat de bägge männen var en man vid namn Romano Luzi, tennistränare åt Italiens nuvarande president Silvio Berlusconi, men också personen som chefar över bolaget All Iberian, mest känt för att hantera de svarta pengarna som Berlusconi dragit in.
Många höjde på ögonbrynen åt vänskapen mellan playboyen och den kriminellt belastade Briatore och den seriöse och alltid lika korrekte affärsmannen Bennetton. Motsatser dras till varandra.
– Han är en sympatisk buse, säger Luciano Benetton när hans vänskap med Briatore ifrågasätts.
1989 överlät Benetton styret av sitt Formel 1-stall till Briatore. Det skulle bli början till Flavio Briatores övertagande av Team Renault. Redan tidigt hade han visionen klar: formel 1 är ingen sport, det är en affärsverksamhet. Och hans blandning mellan det fartfyllda tävlingsmomentet och showbiz gjorde F1 till ett publikfriande spektakel. Ibland gick han för långt.
Som när brasilianaren Ayrton Senna kraschat sin bil och svårt skadad fördes bort med helikopter. Då var Briatore snabb med att förklara att det som hänt var tragiskt men att tävlingen var tvungen att avslutas. Hans största talang låg i att upptäcka unga förare av världsklass. Michael Schumacher, Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella, Fernando Alonso, Mark Webber och Heikki Kovalainen har alla honom att tacka för sina framgångsrika karriärer.
Mellan 1989 och 2008 tog Benetton och Renault sju världsmästartitlar under Briatores ledning.
Samtidigt fortsatte han sin karriär som affärsman, och förutom företag med direkt koppling till F1, som cateringföretag, tävlingsarrangemang och tv-rättigheter, så köpte Briatore ett läkemedelsföretag och den brittiska fotbollsklubben Queens Park Rangers. Under namnet Billionaire slog han upp portarna till ett gäng exklusiva nattklubbar på Sardinien och i Toscana, en lyxig turistanläggning i Kenya, hotell i Miami Beach och Las Vegas, restauranger, och ett eget klädmärke. Och hans 70 meter långa yacht går att hyra de veckor som inte ägaren själv använder den.
Men de framgångsrika affärerna hade också en baksida. 1993 detonerade en bomb utanför hans bostad i Knightsbridge i London. Vem eller vilka som låg bakom är ännu oklart. I dag är Flavio Briatore ständigt på bild i kändispressen, tillsammans med sin 30 år yngre fru och Wonderbramodell Elisabetta Gregoraci.
Han har haft förhållanden med supermodeller som Naomi Campbell och Heidi Klum. Den senare har han en dotter tillsammans med. När Sardiniens guvernör 2007 ville inrätta en lyxskatt på maxiyachter och privatplan var Flavio Briatore den som anordnade en protestaktion mot det han såg som kommunistfasoner. »Lyx Pride« kallades manifestationen som förstås dränktes i årgångschampagne. Han hotade till och med med att han skulle ge sig in i politiken.
Nu har han alltså tvingats lämna sitt formel 1-stall Team Renault sedan han anklagats för fusk. Men Flavio Briatore kan mycket väl resa sig igen. Precis som katten tycks han ha minst nio liv.
Översättning och bearbetning: Anna Ritter.