Medicinkritiker inför domstol

Text:

Toppbild: Scanpix

Toppbild: Scanpix

Den brittiske vetenskapsjournalisten Simon Singh har tillsammans med Edzard Ernst skrivit den uppmärksammade boken »Salvekvick och kvacksalveri – alternativmedicinen under luppen«.

Fokus ligger på de vanligaste komplementärmedicinska metoderna och författarna reder ut begrepp och forskningsresultat för att se om dessa populära metoder faktiskt fungerar. De hävdar att det finns högkvalitativa studier som talar både för och emot att akupunktur fungerar mot smärta och illamående, bevisläget är minst sagt vacklande. Om akupunktur skulle bedömas på samma vis som ett nytt receptfritt läkemedel skulle det aldrig släppas ut på marknaden, skriver Singh och Ernst.

Ändå är metoden väletablerad, även inom den svenska sjukvården.

Homeopati avskrivs som rena bluffen: inte en enda av hundratals vetenskapliga prövningar har visat några belägg för att homeopati bör användas för att behandla en endaste åkomma. Eftersom kännetecknet för homeopatmedel är att de är så utspädda att de inte innehåller en enda molekyl av en aktiv ingrediens är denna slutsats knappast förvånande, enligt författarna. Mest uppmärksamhet har Simon Singhs kritik mot kiropraktiken fått. Det brittiska kiropraktorförbundet stämde honom för förtal sedan han hävdat att metoden med att manipulera framför allt nackkotor kan vara livsfarlig och att behandlingen i sig saknar vetenskapligt stöd. Rättsprocessen pågår fortfarande och fallet har lett till att den brittiska lagstiftningen om förtal ifrågasatts.

I Storbritannien kan hela organisationer hävda att de utsatts för förtal, vilket inte är fallet i Sverige. Den 23 februari ska fallet tas upp i brittiska Court of Appeal, landets näst högsta juridiska instans. Simon Singh själv är vid gott mod, och hoppas att fallet snart kan vara avslutat.

– Som journalist är det min uppgift att skriva om relevanta ämnen. Men om jag inte hade skrivit tre bästsäljande böcker hade jag aldrig haft råd: rättegångskostnaderna har hittills gått på 100 000 pund, som jag tagit ur egen ficka, säger Simon Singh till Fokus.

Text:

Toppbild: Scanpix