»Vi kommer kohandla«

Text:

Bild: Carl Johan Rehbinder

Varför har ni valt den här mötesformen?

– Att mötas ansikte mot ansikte kostar pengar som vi inte har. Men det är också väldigt demokratiskt att alla medlemmar kan gå in och påverka, och även de som inte är medlemmar kan se vad som diskuteras. Jag skulle vilja se att fler partier var så öppna.

EU-valet blev ju en succé för er del, har ni hunnit uträtta något så här långt?

– Amelia Andersdotter har inte tillträtt officiellt än men Christian Engström är i Bryssel och har hunnit med en hel del. Han drev tillsammans med den gröna gruppen att ingen ska kunna straffas utan en riktig rättegång när det beslutades om Telekompaketet. Han har också jobbat hårt mot Swiftavtalet och för att öppna upp kring Acta-förhandlingarna. Svenska regeringen har varit våra motståndare i alla tre frågorna – det visar att det behövs en motvikt.

Just nu pågår förhandlingar om Acta på Nya Zeeland. Hur ser du på det?

– Det är inte demokratiskt att arbeta med avtalet under sådant hemlighetsmakeri. Det enda vi vet får vi reda på via läckor. Vi är kritiska till Acta men framför allt har vi ett ansvar för att framtida förhandlingar ska ske öppet och demokratiskt. Christian Engström propagerade inför kommissionen att EU-parlamentet inte ska behandlas som en dörrmatta, som nu.

På vilket sätt hör ni som enfrågeparti hemma i rikspolitiken?

– Jag tycker absolut inte att vi är ett enfrågeparti. Våra tre fokus integritet, kultur och kunskap har att göra med många delar av samhället. Det finns likheter med hur miljörörelsen växte fram.

Är den en förebild?

– Rent politiskt sysslar vi inte med samma saker men eftersom miljörörelsens framväxt ligger så nära i tiden är det lätt att se paralleller. Vi svarar inte på gamla frågor, utan ställer nya som de traditionella partierna inte har hunnit tänka på än.

Om ni kommer in i riksdagen, vilket block står ni närmast?

– Vi sysslar inte med höger- eller vänster-politik. Den uppdelningen kom till i industrisamhället. Nu är vi i informationssamhället och piratpartiet driver informationspolitik. Vi skulle samarbeta med det block som är villigt att ge oss mest i våra frågor. En kohandel helt enkelt.

Hur ska väljarna då veta hur ni kommer ställa er i annat än internetfrågor?

– De som väljer oss anser att integritet står över andra frågor. Om man inte har en personlig integritet, vad har man då? Många väljare kommer säkert att välja andra partier eftersom de tycker att andra frågor är viktigare. Men tillräckligt många tycker att våra är viktiga, det visade EU-valet.

Kommer ni lägga upp valrörelsen annorlunda än i EU-valet?

– Vi har betydligt fler aktivister nu och är en mer sammansvetsad organisation men kommer använda samma metoder. Mycket bloggande och aktivister på gator och torg som möter människor och pratar om våra frågor. Skillnaden nu är att man märker att de andra partierna faktiskt bryr sig om det här valet.

Då fick ni medvind av Ipred och ­Pirate Bay-målet. Nu är ­rätte­gången flyttad till efter valet. Hur kommer det att påverka?

– Det är olyckligt, men piratpartiet står inte och faller med Pirate Bay-rätte­gången. Som tur är så är de andra partierna rätt duktiga på att förse oss med saker att prata om, till exempel Beatrice Ask som med de lila kuverten visade en oförståelse av vilka principer ett samhälle måste vila på.

Förra veckan kom ett förslag på en ny ­upphovsrättslag. Vad tycker du om det?

– En intressant sak var att göra bibliotekens material tillgängligt elektroniskt. Däremot var det märkligt att man bara skulle få ta del av det i bibliotekens lokaler. Varför ska man inte kunna ta del av det hemifrån på nätet? Tanken är god men man tar inte steget ut utan fegar ur.

Detta har hänt

Piratpartiets årsmöte pågår 12–25 april och äger rum i partiets internetforum. I måndags drog även den åttonde förhandlingsrundan kring Acta-avtalet i gång i Nya Zeeland där USA, Japan och EU med flera deltar. Avtalet, som beräknas vara klart tidigast i år, ska skapa ett internationellt samarbete kring bekämpning av bland annat upphovsrättsbrott på internet. Sekretessen är hög men vissa dokument har läckt ut på internet.