Boy George med svångrem
I oktober 2009 höll han talet »Vi sitter alla i samma båt« som ledde till förbittring från folk, fack och Labourregering, trots att han bara angav en bråkdel av de nedskärningar som behövdes. Ett år, en valseger och en drakonisk budget senare är George Osborne en av de mest populära finansministrarna genom tiderna, även hos mång icke-konservativa.
Folklighet är annars inte det man främst förknippar denne ännu inte 40-årige Tory-broiler med. Född med silversked och adlig titel, medlem i samma Oxfordklubb för grisiga brats – »Bullingdon« – som partiledaren David Cameron. Parlamentets historiskt yngsta konservativa ledamot vid inträdet 2001 och därefter yngsta finansministern på 120 år.
»Boy George« har i höst levererat en budget med skattehöjningar på 100 miljarder och nedskärningar på 900 miljarder kronor. Mitt i åtstramningen började grannen Irland att tumma nervöst på bankboken. Den gröna ön kved av motvilja men tvingades ta emot hjälp från både EU och Storbritannien.
Osborne agerade av ren självbevarelsedrift. De brittiska bankerna stod med fingrarna djupt nere i den irländska bankburken.
Om George Osborne är populär hos etablissemanget är han också måltavlan för dem som nu drabbas av besparingarna. Förra veckans besked om höjda universitetsavgifter utlöste de värsta kravallerna på flera år.
Osborne och hans finansministerkollegor i Europa har under 2010 framstått som problemlösande hjältar.
När åtstramningarna nu får effekt på allvar riskerar hjälteglorian att trilla av. Och på vägen rufsa till Elena Salgados hårt tuktade svänglugg, tyske Wolfgang Schäubles silvertinningar och – kanske också – vår egen Anders Borgs milt upproriska hästsvans.
Att George Osbornes pojkaktiga sidbena ska förlora formen är nog dock för mycket att hoppas på.
Årets ord: PIIGS. Beteckning på euroländer med svindålig ekonomi (Portugal, Italien, Irland, Grekland, Spanien).