Sveriges 100 mäktigaste 2013
Anders Borg
Finansminister (m)
De andra departementen är obsoleta och bankerna uppskrämda. Listans nummer 2 låter denna politiker som aldrig ställt upp i ett internt val göra som han vill. Makt i Sverige 2013 tillhör en nyklippt.
Fredrik Reinfeldt
Statsminister och partiordförande (m)
Luften pös ur den uppblåsta moderatballongen och partiet förlorade kontrollen över agendan. Men fram till en valförlust är alla beroende av den ensamma statsministern. Och betänk, denna stridshingst har aldrig förlorat.
Stefan Löfven
Partiordförande (s)
Partikongressen var så konfliktfri att journalisterna somnade. Och när han sa nej till listans nummer 19 vågade partivänstern inte knysta. Metallmannen från Ådalen älskas inte av folket, men allsmäktig sosse är han i alla fall.
Stefan Ingves
Riksbankschef
Listans nummer 25 kan klaga så mycket han vill. Den här finlandssvensken har gjort sig av med sin nemesis i direktionen och härskar nu oinskränkt över världens mest skuldsatta folk. När riksbankschefen harklar sig skakar Sveriges ekonomi.
Jimmie Åkesson
Partiordförande (sd)
Först när sverigedemokraterna ändrat sig om femte jobbskatteavdraget kunde regeringen genomföra sitt viktigaste vallöfte. Tioprocentspartiet har intagit rollen som vågmästare och ritat om kartan för statsministerkandidaterna.
Karl-Petter Thorwaldsson
Ordförande LO
En pålitlig vänsterytter som kan bråka med alla för att hjälpa listans nummer 3 att flytta agendan vänsterut. Och när det kommer till valrörelse är det han som sitter på pengarna.
Carl Bildt
Utrikesminister (m)
Folkligt, festligt, fullsatt. Ge den här institutionen i svensk politik lillfingret och han tar handen. Det vet listans nummer 2. Och de bortrationaliserade tjänstemännen på UD. Charlie skrattar hela vägen till flygplanet.
Jan Björklund
Utbildningsminister och partiordförande (fp)
Å ena sidan: förlorade förtroende i skolfrågan, som väljarna prioriterar allt högre. Å andra sidan: Ännu uppskattad av partister, och uppvaktad av listans nummer 3.
Magdalena Andersson
Ekonomisk-politisk talesperson (s)
Den alpälskande skatteexperten har inte tagit svenska folket med storm, men minskat förtroendegapet till listans nummer 1. Och bestämt vad som är socialdemokratisk oppositionspolitik.
Anna Kinberg Batra
Gruppledare i riksdagen (m)
Har hållit styr på uttråkade riksdagsledamöter och växt fram som en av huvudkandidaterna att ta över den dagen listans nummer 2 tackar för sig. Har nummer 1:s förtroende. Eller?
Peter Norman
Finansmarknadsminister (m)
Timid herre som en gång i tiden fick listans nummer 1 att läsa nationalekonomi och nu omtalas som efterträdare till denne. Själv är Norman en gammal bankman som skäller på bankerna. Så allt är väl möjligt.
Birgitta Ohlsson
EU-minister (fp)
Stiger på listan, inte tack vare insatser på statsrådsposten, men för det faktum att hon slog sittande partiledare i det interna provvalet. Och att partister till höger och vänster vill ledas av henne.
Marcus Wallenberg
Styrelseordförande i SEB och LKAB
Som ordförande i LKAB är Husky den i senaste W-generationen som åtnjuter högst politiskt förtroende. Inga stora förändringar, enda huvudvärken att hitta ersättare om listans nummer 48 befordras i sfären.
Göran Hägglund
Socialminister och partiordförande (kd)
Frid råder i kristdemokratin. Skämtmakaren från Bankeryd sägs sitta lika tryggt som en gång Alf Svensson. Menar partisterna då också åren utanför riksdagen?
Anders Sundström
Styrelseordförande Swedbank och KF
Den röda finansbaronen ryckte fram på alla fronter. Ny ordförande i både Swedbank och rörelsens KF, där han röjt ordentligt. Det Folksam där han tidigare härskat räddar nu både gruvor och nationalarenor.
Gustav Fridolin
Språkrör (mp)
Språkröret som blev socialdemokrat utan att lösa partibok. Miljöpartiets vägval vänsterut har fört honom närmare en regering, men inte den som nu regerar. Rollen som blocköverskridare har gått förlorad.
Sverker Martin-Löf
Styrelseordförande Industrivärden
Som ordförande i bolagsgruppen med flest anställda i Sverige har Handelsbankssfärens nestor makt så fort han öppnar munnen. Läxar gärna upp regeringen publikt och borde ha god hand med listans nummer 3.
Annie Lööf
Näringsminister och partiordförande (c)
Ingenting fick hon i budgeten. Vad bör man likna denna metaforälskande politiker med? Arvtagaren av en släktgård kanske. Åkrarna växer igen, ladugårdstaket rasar in och ingen bryr sig längre om vad hemmansägaren säger.
Jonas Sjöstedt
Partiordförande (v)
Tycks inte förstå det själv men har potential att få hur mycket inflytande som helst om han bara ser till att vänsterpartiet inte hamnar i regering. Har i debatten om vinst i välfärden redan fått det
Fredrik Lundberg
Vd Lundbergföretagen
Ännu ett år har gått och Fredrik Lundberg har blivit ännu rikare, och stärkt sin ställning ytterligare. Sveriges Warren Buffett har länge trott på Stockholmsbörsen och det har lönat sig ordentligt 2013.
Leif Johansson
Styrelseordförande Ericsson och Astra Zeneca
Ericssonordföranden har haft ett år i relativ medieskugga, vilket får konsekvenser på listan. Inte heller hans bolag, de för Sverige viktiga Astrazeneca och Ericsson, har rosat marknader eller börs.
Göran Persson
Styrelseordförande Sveaskog
Om medierna hade ett favoritobjekt för att säga sanningar 2013? Jepp! Bond- och bolagsföretagaren Persson från Torp fick hålla låda om det mesta. Lyssnade någon? Fråga listans nummer 38.
Jörgen Eklund
Planeringschef finansdepartementet (m)
Lintotten från Riksbanken är nu den tjänsteman på finansen som hängt med listans nummer 1 längst. Arbetsuppgift: skälla ut ministrar. Utfall: fullgott, enligt ministrarna själva
Beatrice Ask
Justitieminister(m)
För listans nummer 2 är hon stabilitet, vilket gör hennes röst viktig när marken skakar. Samtidigt har listans nummer 59 och 91 visat att de kan göra moderatveteranens rättspolitik tandlös.
Peter Wolodarski
Chefredaktör Dagens Nyheter
Avancerade uppåt från ledarsidan men behöll sin politiska plattform. Nu driver landets största morgontidning kampanj mot listans nummer 4 från chefredaktörsrummet i stället för från ledarredaktionen
Vill du läsa hela listan med Sveriges 100 mäktigaste?
– Teckna en helårsprenumereration på Fokus och aktivera din digitala tidning med kundnumret som skickas till din mejl.
– Är du redan helårsprenumerant? Ladda ned och läs tidningen här.
– Är du inte prenumerant men vill köpa Fokus Makthavarutgåva som digitalt lösnummer gör du det här.
Läs mer: