Genvägen till nätet
Toppbild: Scanpix
»För varje pc som säljs i världen så säljs det 6 mobiltelefoner. I Bangladesh finns 40 miljoner människor som är svältfödda på kommunikation och alla får internet i sina telefoner samtidigt. Kvinnorna står dessutom för mycket av företagandet inom mobilsektorn där«, säger Anna Caracolias, vd på Adimo som sysslar med mobila tjänster mot internet.
I Sverige har de flesta tillgång till vanliga datorer, men i resten av världen ser det annorlunda ut. I bland annat Kina är mobiltelefonen redan i dag en vanlig plattform för att ge sig ut på internet. Genom att fotografera en reklamtavla på stan går det till exempel att få erbjudanden eller gratisinnehåll direkt till mobilen. Fenomenet ger dock en ledtråd kring hur internet kommer att bli ännu mer integrerat i vår vardag i framtiden.
– Vi kommer att umgås med tekniken närvarande även när vi ses. Det fysiska mötet blir upphöjt med teknik, säger Wickbom, konsult och affärsutvecklare på företaget Second Business.
Mobilen blir startpunkten för framtidens internetanvändare och kan också komma att förändra det övertag som västländerna haft genom tillgången till en stor maskinpark med datorer på både arbetsplatser och i hemmet.
Störst påverkan kommer mobilen ha i de delar av världen där fasta telefonlinor och bredband är dåligt utbyggda eller saknas helt. Från att ha haft någon enstaka bok i byn finns helt plötsligt världens samlade kunskap, driven av en solcell. Det jämnar ut ojämn tillgång till information, och har potential att revolutionera villkoren för företagande och demokratiarbete. Stora delar av världen kommer att kunna snabbspola sig direkt in i samtiden som vi i Sverige upplever den. Och i väst kommer internetupplevelsen berikas av den miljard nya användare som nu får tillgång till vårt gemensamma medvetande.
Mer ur reportaget:
Google mot Microsoft. I kampen om annonsörernas pengar och uppmärksamhet krävs helt nya sätt att göra affärer.
Från the Memex till Microsofts bud på Yahoo för 45 miljarder dollar. Så har internet erövrat världen.
Hur förändras samhället av utvecklingen på nätet? Experterna har svaret.
Informationen ångar från de digitala medborgarna. Ovan oss skapas ett moln, med all vår kunskap, våra relationer, minnen och drömmar. Internet har blivit vårt förlängda medvetande, och vi tvinnas allt närmare ihop med maskinerna. Gamla sanningar faller, men inuti oss är det som det alltid varit. Molnet har förändrat allt – och inget.
Mer på fokus.se om: Säkert nätsex, oönskad hjälp från internet, internets hatmaskin, varför Microsoft misslyckas.