Banden till USA stärks
Toppbild: Emilio Morenatti/Scanpix
Pakistan befinner sig, ännu ett och ett halvt år efter att general Pervez Musharraf tvingades bort från makten, på gränsen till anarki. Och i veckan kom signaler om att Obama är beredd att öka USA:s militära närvaro även här.
Landets sittande president Asif Ali Zardari, änkling efter Benazir Bhutto som mördades för drygt två år sedan, har inte full kontroll över landet. Han går balansgång på slak lina i strävan att hålla alla på gott humör. Militären, talibanerna, klaner inom landet, grannländer, USA. Och frågan är hela tiden – vem kan han lita på? Internt har Zardari försvagats dramatiskt den senaste tiden.
Efter en längre tids protester från oppositionen tvingades Zardari i veckan att återinsätta landets högsta domare, Iftikhar Chaudry. Chaudry avsattes tillsammans med några andra domare av general Musharraf 2007, och återinsättandet betraktas som en viktig demokratisk signal och bättre garanti för rättssäkerheten.
Oppositionen planerade att genomföra en demonstration mot Zardari i staden Rawalpindi under måndagen, men avblåste bara några timmar innan, då domaren fick tillbaka sitt jobb. Myndigheterna uppger att självmordsbombaren troligen hade demonstrationen som mål, men sprängde sig själv i luften trots att den ställdes in. Minst nio människor dog och 18 skadades i explosionen.
Efter att domaren fått tillbaka sitt jobb har relationerna med oppositionen stabiliserats, och Zardari och Sharif för enligt uppgift diskussioner om hur man kan gå vidare med politiska reformer i demokratisk riktning. Det tillfälliga lugnet underlättar för landets ledning att ägna sig åt annat än sin egen överlevnad, när säkerhetsläget i regionen är så svagt att den internationella politiken borde ha högsta prioritet.
Samtidigt kommer det signaler om att relationerna mellan oppositionsledaren Nawaz Sharif och USA är betydligt bättre än på Bushs tid. Clinton/Obama ser möjligheter snarare än hot i Sharifs kontakter med islamister och Saudiarabien. Det skulle öppna för nya samtal och lösningar i en instabil region, med kärnvapennationen Pakistan som jokern i leken. Ett stabilt Pakistan med kontroll över sina gränser skulle förbättra säkerhetsläget även i Afghanistan.