Doldisar toppar partitestet
Toppbild: Scanpix
Olle Schmidt, någon?
Nej, att en måttligt folkkär folkpartist skulle bli vinnare på Fokus och Almedalsbloggens gemensamma EU-test var nog en högoddsare.
Och miljöpartiet kommer knappast få 25 procent av rösterna i helgens val.
Precis som i alla webbundersökningar beror det sammanlagda resultatet av partitestet av vilka grupper som går in och svarar på frågor, och det går inte att jämföra med en opinionsundersökning.
Ingen vet, men kanske är det surfarna på Södermalm i Stockholm som lyckats bli de 7000 första att mata in sina svar på Makthavare. (På Söder kryllar det nämligen nämligen av just miljöpartister.)
– Det här är det enda testet som har med kandidater och inte bara partier. Kandidaterna är väldigt viktiga i just ett EU-val eftersom de tar ut svängarna lite mer gentemot sina moderpartier än i riksdagsvalen, säger Fokus chefredaktör Karin Pettersson.
Därför kan en testare som ligger nära socialdemokraterna ändå få en kristdemokrat som Ella Bohlin bland sina topp tre.
Eftersom det som mäts är testarens åsiktsmässiga närhet till kandidaterna utan hänsyn till kändisskap får även mindre omtalade politiker en chans.
Där kan man tala om Schmidtflippen.
Partitest brukar räknas till genren politainment – politik som underhållning. Det stora genombrottet i svenska medier kom inför riksdagsvalet 2006.
Undersökningar från statsvetarna i Göteborg visar att de borgerliga småpartiernas väljare testade sig mest. Det framkom också att testen tenderade att gynna centerpartiet och missgynna socialdemokraterna.