Så klarade Sverige influensan

Text: Lisa bergman och Anna ritter

Tisdag 13 oktober 2009

Det är omöjligt att komma fram på telefon till vårdcentralen så till sist kämpar sig Erik in i duschen, i kläderna, ut i kylan och ner i tunnelbanan. Där råder spöklik tystnad och bara några enstaka skuggor syns på perrongen. »Vafan är det frågan om«, tänker han innan han får syn på skylten där det meddelas att driften nu sker enligt sommartabell på grund av vikande efterfrågan och hög sjukfrånvaro. Skylten med avgångsinformation rullar fram, »Fruängen 19 min, Fruängen 49 min«. Erik känner kallsvetten bryta fram i pannan och bestämmer sig för att återvända hem igen.

Väl tillbaka i lägenheten sätter han på tv och dator. Han tillhör ju ändå en av riskgrupperna. Är överviktig, har astma sedan barndomen. Kollar kvällstidningarnas krigsrubriker, går in på krisinformation.se för att se om det kommit någon ny myndighetsinformation om influensaläget och hittar en länk till en presskonferens som just ägt rum.

Framför en grå marmorvägg står tanter och gubbar uppradade bredvid folkhälsoministern och försöker låta som om de har koll på läget.

– Vi ser fortfarande att den kraftiga ökningen av antalet smittade fortsätter, och vi kan inte säga bestämt när den kommer att avta, säger en vithårig man från Smittskyddsinstitutet.

Det har gått en månad sedan svininfluensans smittspridning plötsligt accelererade i mitten av september. Det var väntat, sa myndighetsgubbarna som hade presskonferens efter presskonferens där journalisterna trängdes och adrenalinet pumpade. Framför allt är det de inträffade dödsfallen som har väckt oro och uppståndelse. Drygt 14 000 svenskar har fått influensasymptom. Vaccineringen av riskgrupper har nyss inletts och för övriga befolkningen planeras massvaccinering »så snart som möjligt«.

Erik skruvar på sig. Det var ju det han visste, myndigheterna har ingen koll. Han loggar in på Flashback och går direkt till forumet för Medicin och hälsa, klickar sig vidare till trådarna som handlar om svininfluensan. Läser om en kille som legat sjuk i influensa, haft svårt att andas och ringt sjukvårdsupplysningen som gett honom rådet att avvakta och ringa igen om han inte kan andas.

Erik känner ilskan och paniken kittla i nacken, vilket jävla sätt! Skandal att inte svensk sjukvård fungerar bättre. Han kan ju hinna dö innan de där skojarna på sjukvårdsupplysningen tycker det är dags att söka vård. Erik har haft ont i halsen i två dagar. När symptomen började komma var det nästan en lättnad; jaha, så nu hade den kommit ändå. Han hade ju väntat. Följt nyhetsrapporteringen, oroligt, med ett nästan besatt intresse. Hur många skulle drabbas? Och dö? Skulle han bli en av dem?

Bara fem minuter, suckar Sirpa när hon smiter in i personalrummet på mödravårdscentralen.

Hon måste få i sig lite kaffe innan det är dags för nästa patient. Sedan de första doserna med vaccin levererades har det varit långa och intensiva dagar för Sirpa och hennes kollegor. Ja, ända sedan den gravida kvinnan i Uppsala blev så allvarligt sjuk att hon fick behandlas med konstgjord lunga så har trycket varit högt på personalen.

Oroliga i väntans tider har ringt för att fråga om råd. Hur ska de bete sig för att inte smittas? Riskerar barnet i magen att dö? Och så det där vaccinet som inte är testat på gravida. Är det verkligen något man vågar utsätta sitt barn för? Tänk bara på neurosedynskandalen. Dessutom så skriver medierna att influensavaccinet innehåller kvicksilver. Det kan väl aldrig vara bra för ett litet foster?

Sirpa tar det sista av kaffet i en enda lång klunk, kastar en blick på klockan och går ut i väntrummet. Tänker att det ändå är fantastiskt att så många av de gravida, som alla fått kallelser att komma hit och vaccinera sig så fort de första doserna av vaccinet anlände i förrgår, faktiskt lytt myndigheternas rekommendationer. Visst, det går kanske inte lika snabbt att vaccinera som ledningen för mödravårdscenralen hade hoppats på. Många av de blivande mammorna är oroliga och ställer tusen frågor, tycks tveka ända fram till det ögonblick som nålen tränger in i huden.

– Hej Katarina, ler Sirpa mot nästa kvinna på tur.

– Nu ska vi se till att du får en spruta.

Katarina hade inga större problem att bestämma sig. Larmen kring kvicksilver och annat har hon fått avfärdade av experter och fördelarna med vaccinet verkar trots allt överhängande. Nu kan hon känna sig trygg med att hon har, om inte ett fullgott skydd, så åtminstone ett bra skydd om det kommer ytterligare en våg av samma virus. Dessutom har hon visst skydd om viruset förändrar sig och kommer i ny skepnad under vintern. Dessutom gör vaccinet att barnet bildar antikroppar.

Torsdag 22 oktober 2009

Erik vaknar insnodd i lakanet. Har sovit dåligt, oroligt. Sätter sig upp i sängen, provar att svälja, det känns tjockt i halsen. Känns det inte lite trångt? Provar igen, ett djupt andetag. Jodå, nu är han säker på att han har svårt att andas. Sträcker sig efter inhalatorn, suger girigt i sig av astmamedicinen. Har svårt att andas, kämpar mot impulsen att lyfta luren och slå de bekanta siffrorna. Nä, det kan ju inte vara meningen att man ska behöva gå och vara orolig! Knappar in numret, och väntar nervöst medan han repeterar för sig själv vad han ska säga.

– Välkommen till sjukvårdsupplysningen , det är Arash.

Efter trettio sekunder kan Arash konstatera att Eriks symptom inte tyder på att han drabbats av allvarliga symptom på influensa.

– Du får återkomma om du blir sämre, säger han och efter ytterligare fyra minuter kan samtalet avslutas.

Arash lägger på luren med en lätt suck. Hittills i dag har han tagit emot åtta samtal från oroliga personer. Alla utom ett handlade om svininfluensan, men mest var det allmänna frågor som han fick skicka vidare. Men sedan det första dödsfallet i svininfluensan, då sjukvårdsupplysningen fick kritik för att man inte uppmärksammade att 40-åringen tillhörde en riskgrupp, har rutinerna skärpts och varje dag justeras checklistor och kontrollmekanismer för att alla allvarligt sjuka ska kunna fångas upp.

Han ser på datorskärmen där de inkommande samtalen radar upp sig. I början av september ökade antalet inkommande med 50 procent på bara en vecka och Arash övertalades att tillfälligt gå upp i heltid. Det ska gå, tänker han, i dag skulle Karin hämta barnen och i morgon ska han fråga sin mamma. Samtidigt som han lyfter luren, »Välkommen till sjukvårdsupplysningen«, väser mobilen. Sms från Karin, »har fått beställning från arbetsmarknadsdepartementet – 200 kg gös!«.

I Karins fiskhandel »Fina Fisken« råder full aktivitet. Affärerna har fått ett uppsving efter allt prat om omega 3-fetter och senast var det den där läkaren som sa att nyttiga fetter kunde hjälpa mot svininfluensan. För all del, muttrar Karin belåtet, och kånkar ut ett par lådor lax och lägger i disken. Då ringer Arash. Från och med måndag kommer skolan ha stängt på grund av att så många elever och lärare är sjuka. Jaha, det var det sista hon behövde. Med Arashs heltid på sjukvårdsupplysningen har hon vänt ut och in på sig själv för att hinna med men nu faller korthuset samman. Skolan planerar att hålla stängt under en vecka, sedan tror man att det kan vara meningsfullt att ta upp undervisningen igen.

Hon ringer Manpower som snabbt inventerar sin super-sizade kandidatbank och återkommer med beskedet att hon kan få hjälp i butiken med början i morgon. En till som har högkonjunktur, tänker Karin, och rycker åt sig beställningen från arbetsmarknadsdepartementet innan hon stänger och lämnar butiken.

På vägen till Rosenbad hinner arbetsmarknadsministern briefas som hastigast om arbetsmarknadsmötet på norra Latin nästa vecka. Några ministrar har i alla fall tackat ja, det ser bra ut. Sedan är han framme och kan konstatera att regeringen, till skillnad från övriga Sverige, har drabbats hårt av influensan. Det är bara fem statsråd på plats – tillräckligt för att vara beslutsfähiga, i alla fall, säger en pressad statsminister och ett av hans få kraftuttryck undslipper honom. »Anfäkta och anamma«, mumlar han knappt hörbart. Allvarligt spänner han ögonen i folkhälsoministern och frågar hur det går med vaccineringen.

– Jag har fått massa klagomål från vanligt folk som säger att det är helt omöjligt att komma in på vårdcentralerna. Det är fullt! Hur löser vi det här egentligen?

När folkhälsoministern försäkrar att vaccineringen går enligt plan muttrar statsministern något om att »vi vill inte ha någon tsunami på halsen när det snart är valår« innan han går vidare till nästa punkt på dagordningen. Åter är det fråga om resurser – vaccineringen slukar mer pengar än väntat.

På vårdcentralen dänger verksamhetschefen ner telefonluren och svär tyst för sig själv. Ytterligare en av hans läkare har just ringt och meddelat att hon är sjuk. Hög feber och ont i kroppen, inte mycket att göra annat än att bädda ner sig.

Med det tryck som varit de senaste veckorna så är det svårt att klara verksamheten. Läget förenklas inte av det faktum att personalstyrkan på vårdcentralen varit decimerad med nästan en fjärdedel. Läkare och sköterskor har behandlat patienter med svininfluensa utan att själva vara vaccinerade. Trots extra nitiska hygienrutiner, handskar, munskydd och lappar i väntrummet med texten »Nu tar vi inte varandra i hand på grund av smittorisken!« så har det varit ofrånkomligt att personalen insjuknat.

Det blir till att försöka jaga ifatt en dyr hyrläkare till kvällens extrainsatta vaccinering. Tvåhundra patienter beräknas dyka upp i kväll igen, ställa sig på led och vänta på sin tur att få en spruta i överarmen. Tre minuter per patient, snabbt ska det gå.

När kvällen kommer står Karin, Arash och Ella i kö fyrtiofem minuter innan de kommer fram till sjuksköterskan som ska ge dem sticket. Allt enligt löpandebandprincipen, skämtar Karin och Arash.

Måndag 26 oktober 2009

Medan Manpower bemannat fiskaffären har Karin ägnat de senaste dagarna åt barnpassning samtidigt som hon övervakat leveransen till arbetsmarknadsmötet på Norra Latin i Stockholm. Där mumsar nu konferensdeltagarna på gös från Hjälmaren och diskuterar hur utanförskap ska brytas till innanförskap i Europa. Planen var att arbetsmarknadsministern skulle delta vid både invigningen och en minister-workshop, men efter sitt inledningsanförande känner han sig matt, han har ont i både kroppen och halsen. Det var väl f-n då, han som var så nöjd med att vara stark när alla andra blev sjuka. Nu får socialförsäkringsministern ta över – kan hon gott göra, hon som har legat hemma över en vecka. Säkert hon som har smittat honom, dessutom. På vägen ut genom lokalen passerar han ett bord med lax-canapéer – bäst att passa på att få i sig lite nyttiga fetter, tänker han och trycker in två samtidigt.

Arash har haft det lite lugnare på Sjukvårdsrådgivningen. Det är avsevärt färre som ringer med allmänna frågor. Så här i efterhand tänker han att den stora uppståndelsen kring svininfluensan berodde mer på osäkerhet och okunnighet än på hög smittsamhet och dödlighet. Smittsamheten för viruset H1N1 betecknades redan från början som »mild« men ingen kunde säga säkert hur snabbt eller brett den skulle sprida sig i Sverige. Samtidigt fanns det inget som tydde på att utbrottet skulle få ett annat förlopp mer smittsamt än i jämförbara länder.

Det land som ansågs vara mest jämförbart var Nya Zeeland där influensan smittade elva procent av befolkningen och passerade toppen av epidemin i mitten av juli. Det kunde jämföras med »vanliga« influensor som brukar hemsöka Sverige om vintrarna, de brukar smitta mellan tio och femton procent av befolkningen. Skillnaderna den här gången är att det handlar om ett nytt virus som folk saknar immunitet emot, att andra grupper än svaga, äldre drabbas i större utsträckning och att osäkerheten fortfarande är så stor.

I september förberedde sig därför landstingen för det värsta och hoppades på det bästa – beredskap fanns för att mellan 10 och 30 procent av befolkningen skulle få någon form av influensasymptom. Men först om viruset skulle bli mer aggressivt och dödligt räknade man med att det skulle det bli ett allvarligt hälsoproblem snarare än en ekonomisk belastning. Enligt en rapport från Socialstyrelsen som kom i september skulle en klart mild form och spridning av influensa kosta samhället uppåt fem miljarder, men man uppskattade att kostnaderna skulle kunna reduceras med ungefär två miljarder genom massvaccinering. När svenska myndigheter beslutade om massvaccinering var det pengar det handlade om, inte att man väntade sig ett utbrott av större mått.

Tisdag 10 november 2009

Pressfolket droppar in en efter en i salen Bella Venezia på Rosenbad. Det är bara en handfull reportrar, till skillnad från hur det var på den första pressträffen. Tisdagen den 1 september var trängseln stor, spänningen låg i luften. Men då hade ju Sverige precis fått sitt första dödsfall i svininfluensan konstaterat och alla, både press och allmänhet, var som besatta.

På utsatt tid, prick klockan 12.30 samlas de fem personerna som alla väntat på längst fram i salen. De förblir stående, lutar armbågarna mot höga, runda bord. Förutom folkhälsoministern så är det representanter från Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Sveriges Kommuner och Landsting.

Efter tolv presskonferenser känns allt väldigt bekant, men några saker fattas: nervositet, ångest och handsvett. Kvintetten därframme andas normalt, borta är de spända blickarna och sammanbitna dragen runt munnen. Men tröttheten runt ögonen syns fortfarande. De har varit hårt ansatta den senaste tiden.

Ministern tar till orda och säger att allt tyder på att vi nu har passerat kulmen på den första vågen av svininfluensa i Sverige. Hon lämnar ordet till Smittskyddsinstitutet som förklarar att antalet fall som diagnosticerats med den nya influensan den senaste veckan sjunkit från 9 000 nya fall till 8 200.
Totalt beräknas runt 45 000 svenskar ha fått influensasymptom den senaste månaden. När massvaccineringen kom i gång hade smittspridningen kommit en bit på väg men jämfört med andra länder har Sverige kunnat bromsa utbrottet. Nu är det viktigt att folk fortsätter att vaccinera sig, uppmanar myndighetspersonerna på podiet. Tidigare erfarenheter visar att det är troligt att en andra influensavåg dyker upp senare i vinter. Den sömniga pressen ställer ett par pliktskyldiga frågor innan de dryper ut från lokalen.

Erik hinner inte följa presskonferensen den här veckan. Han har äntligen fått en tid hos sin husläkare. Framme vid vårdcentralen väljer han den dörr som det står »Influensasymptom? Gå in här!« på. Anmäler sin ankomst i receptionen, betalar patientavgiften, och slår sig ner i väntrummet. Ångrar sig snabbt när han upptäcker att killen i stolen bredvid honom hostar hackigt och högljutt.

Men väntrummet är fullt och inga andra stolar lediga. Försöker i stället vända sig bort från den snörvlande grannen. Tänker på att inte röra några av de färgglada veckotidningarna som ligger på bordet framför honom. Om alla här har svininfluensan så borde de där tidningarna vara kontaminerade så det räcker och blir över för att smitta halva Sverige, tänker Erik och ryser till. Även om han har svininfluensan så innebär ju inte det att han vill få främmande människors äckliga snor på händerna. Dessutom är det kanske i sådana här miljöer som viruset muterar. Tänk om alla som sitter härinne bidrar till att viruset ändrar form, blir ett monstervirus som slår ut allt motstånd?

Tankarna avbryts av att Erik hör sitt namn ropas upp. Nickar kort till doktorn, ingen av dem gör en ansats att ta den andre i handen. Väl inne i mottagningsrummet får Erik förklara sina symptom, berättar om sin astma och att han har fruktansvärt ont i halsen. Och svårt att andas. Gapar snällt på läkarens order. Läkaren rotar runt med något tops-liknande. Det gör ont och kräkreflexen får Erik att hosta häftigt. »Ursäkta«, säger han skamset och blir utskickad av läkaren. »Gå till väntrummet, du får besked om en stund.« Fem minuter senare kommer domen: »Halsprovet visade att du har streptokocker, ja halsfluss alltså. Du får äta penicillin tio dagar men kan räkna med att känna dig pigg till på måndag.«

Erik lommar hemåt. Ingen svininfluensa den här gången heller.

Arbetsmarknadsministern är på väg till sin första dag på jobbet igen. Det verkar som om han är den sista på departementet som blev sjuk, typiskt. Familjen är vaccinerad och klar och själv har han livslångt skydd. Alltid något.

Tidningsbläddrandet över morgonkaffet bjöd på ett utspel från oppositionen som för femtielfte gången anklagar regeringen för att svika de arbetslösa. Svininfluensan har redaktörerna degraderat till pliktskyldig rapportering på sidan 20. Han går förbi ett av de stora varuhusen. »Herregud«, tänker han. »Julskyltning redan nu.«

När han korsar Mäster Samuelsgatan är det någon gammelmoderat som är framme och rycker honom i armen (man känner igen dem på den bakåtlutade gången och det tvärsäkra ansiktsutrycket). »Men seriöst, nu får ni min själ ta tag i det här med turordningsreglerna.«

»Så var det vardag igen«, suckar han tyst för sig själv.

Så här gjorde vi

För att försöka få fram ett troligt förlopp för hur den första vågen av svininfluensa kan komma att drabba Sverige har vi studerat exemplet Nya Zeeland och rapporten »Pandemic Influenza A (H1N1)v in New Zealand: The Experience from April to August 2009«. Den finns att ladda ner på eurosurveillance.org.

Även förloppet i Storbritannien har legat till grund för artikeln. Källan har varit informationen på nhs.uk
.
Vårt scenario bygger också på rapporter från svenska myndigheter, däribland Socialstyrelsens »Belastning på samhället vid ett utbrott av den nya pandemiska influensan 2009«.

Intervjuer med personer från följande myndigheter och verksamheter ligger till grund för vårt scenario: Ansvariga smittskyddsläkare i flera av Sveriges landsting, European Centre for Disease Prevention and Control, Ica, Kriminalvården, läkare på svenska vårdcentraler och sjukhus, Manpower, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Posten, Regeringskansliet, SJ, Storstockholms lokaltrafik, Sjukvårdsupplysningen, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Sveriges Kommuner och Landsting.

Flest insjuknade när vintern kom i juni

Det norra halvklotet har med stort intresse följt utvecklingen av H1N1 i Nya Zeeland eftersom deras vinter, och följaktligen influensasäsong, drog i gång redan i juni. Samma månad började antalet insjuknade i svininfluensa stiga kraftigt. Kulmen nåddes mellan fyra och sex veckor senare, och sedan mitten av juli har kurvan vänt neråt igen.

Den 23 augusti hade 3 179 fall av svininfluensa konstaterats, inklusive 972 sjukhusfall, 114 intensivvårdsfall och 16 dödsfall. Men betydligt fler beräknas ha smittats, utan att ha fått en diagnos. Minst 11 procent av befolkningen tros ha drabbats av svininfluensan, allt enligt en studie som publicerats på eurosurveillance.org. Forskarstudien konstaterar också att fallet Nya Zeeland visar att pandemin tydligt drabbat unga hårdast, medan gruppen 70 år och uppåt kom lindrigare undan.

Att viruset, som beskrivs som mycket smittsamt, inte smittade mer än 11 procent av befolkningen, trots att landet inte haft tillgång till vaccin, är något av en gåta för forskarna. När smitt­kurvorna började peka neråt i juli så var den traditionella influensasäsongen långt ifrån över.

Nu närstuderar svenska myndigheter Nya Zeeland för att se hur Sverige kan komma att drabbas. Samtidigt förebereder sig myndigheterna på Nya Zeeland för en andra, allvarligare våg av samma influensa.

– Det är inte frågan om, utan när den kommer, säger hälsominister Tony Ryall till tidningen New Zealand Herald.

Därför funderar nu landets hälsoministerium på att låta ta blodprover på en statistiskt representativ del av landets befolkning för att testa om de har antikroppar mot influensan, och i så fall hur lång tid dessa finns kvar i blodet.

Källa: Eurosurveillance, New Zealand Herald.

Europas hårdast drabbade land väntar nytt utbrott

Storbritannien är det land i Europa som hittills har drabbats hårdast av svininfluensan. 70 personer har hittills avlidit i sviterna efter sjukdomen.

Där nåddes toppen av en inledande våg i somras. Nu har antalet smittade sjunkit till 4 500 nya fall per vecka, jämfört med 130 000 fall när det var som värst.

Ändå har andelen smittade av befolkningen bara kommit upp i 0,02 procent och myndigheterna räknar med en ny, kraftigare våg i oktober. Ett kalkylerat värsta scenario innebär att 30 procent av befolkningen kan komma att insjukna, varav 19 000 kommer att avlida.

I likhet med Sverige räknar man i Storbritannien med att kunna inleda massvaccinering av befolkningen i oktober. Riskgrupperna och hälso- och sjukvårdspersonal kommer att erbjudas vaccin först. Därefter är det ännu inte klart om vaccin kommer att erbjudas alla, men ett vaccinationsprogram för resten av befolkningen ska tas fram när man vet mer om både pandemins utveckling och vaccinets verkan.

Den brittiska användningen av antivirala läkemedel som Tamiflu har föranlett viss diskussion. WHO rekommenderar restriktivitet eftersom alltför generös användning anses missgynna smittspridning. Antivirala läkemedel gör förvisso att fler virus dör, men samtidigt gör det att de virus som finns kvar blir starkare och sprider sig bättre.

För att hindra smittspridningen uppmuntrar brittiska myndigheter till god handhygien under parollen »Catch it, bin it, kill it«. Det är alltså viruset som ska dödas; så nys i en näsduk, släng den i papperskorgen och tvätta händerna.

Oklart är om den före detta premiärministerhustrun Cherie Blair följde rekommendationerna. I juli insjuknade hon nämligen i svininfluensan, vilket uppmärksammades stort i brittiska medier.

Källa: ECDC, NHS, swineflubritain.co.uk

Nio av tio dödsfall har skett i Nord- och Sydamerika

Brasilien har i dagsläget det högsta antalet dödsfall i svininfluensan i världen. 657 människor har avlidit som en följd av den nya influensan. Med tanke på landets mycket stora befolkning, 192 miljoner, så innebär det dock att dödligheten har varit 0,34/100 000 invånare. Det placerar Brasilien på en sjunde plats i världen när det gäller dödlighet i sjukdomen.

Dödligheten i förhållande till folkmängd har varit högre i Argentina, Chile, Costa Rica, Uruguay, Australien och Paraguay, enligt världshälsoorganisationen WHO. USA hamnar på trettonde plats i världen när det gäller dödlighet i svin­influensan.

Enligt WHO har 90 procent av de totalt 2600 dödsfallen skett i Nord- och Sydamerika.

Mellan den 25 och 29 augusti registrerades 7 569 nya fall av svininfluensa i Brasilien. Samtidigt meddelade den brasilianska regeringen att den första vågen nu ebbat ut.

För att klara ett andra utbrott har man avsatt sju miljarder kronor för att köpa 73 miljoner doser influensavaccin och det virushämmande läkemedlet Tamiflu samt övrig sjukvårdsutrustning.

I måndags, samtidigt som Frankrikes president Nicolas Sarkozy besökte Brasilien, offentliggjorde det franska läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur att de skrivit under ett avtal med den brasilianska regeringen om tillverkning av influensavaccin. En första leverans på 18 miljoner doser ska levereras så fort som möjligt, enligt företagets representanter. Ytterligare 15 miljoner doser kan därefter bli aktuella att leverera.

Ingen prislapp på kontraktet har offentliggjorts.

Källa: WHO, AP, TT

Text: Lisa bergman och Anna ritter