Knarkkrigets offer
Bild: LINUS MEYER
Den 23 juli 2004 hittades Sa Tidboonkrongs 17-årige sonson Kiattisak Tidboonkrong hängd i ett skjul på ett risfält. Obduktionen visade att grovt våld riktats mot pojkens huvud och könsorgan. Sannolikt hade han torterats i flera dagar innan han dog. En vecka tidigare hade Kiattisak gripits för stöld av en motorcykel. Som 15-åring hade han dömts för narkotikainnehav. Han är ett många offer för regeringen Thaksins blodiga krig mot knarket 2003–2004. Ett krig som slagit blint, och på måfå, långt ifrån rättssalarna.
Sa Tidboonkrong är 74 år och pensionerad fiskförsäljare från provinsen Kalasin i nordöstra Thailand. Hon står under ständig övervakning av Thailands motsvarighet till amerikanska FBI, kallad DSI, inom ett program för vittnesskydd. Tillsammans med två andra vittnen är hon kallad till den rättegång mot sex thailändska polismän från Kalasin som inleds den 2 mars. Det målet ses av många som första steget i Thailands uppgörelse med åren under Thaksin Shinawatra, premiärministern som avsattes i en militärkupp 2006.
– Kiattisak gjorde dumheter i sitt liv, men han förtjänade inte att dö som en hund. Jag hoppas av hela mitt hjärta att de skyldiga får sitt straff, säger Sa Tidboonkrong.
Även Kiattisaks faster, 46-åriga Pikul Prohmchan, lever under polisskydd. Hon har tappat räkningen på hur många gånger hon hotats till livet. Trots att utredningen flera gånger lagts ner har hon vägrat ge upp kampen för en rättslig prövning av brorsonens död.
– Jag drivs av ilskan över vad de här polismännen gjorde mot min familj. Jag vet att det är farligt, min man har ofta bett mig låta bli, men det här är något jag måste göra, säger Pikul Prohmchan. Hon har slutat jobbet som försäkringssäljare för att kunna ägna all sin tid åt att utkräva ansvar för brorsonens död.
»Det finns inget under solen den thailändska polisen inte kan göra. Vi måste slå med järnnäve mot knarklangarna utan någon pardon. Eftersom langarna är skoningslösa mot våra barn är vi skoningslösa mot dem, det är inte fel. Om några langare dör är det normalt.« Så sa Thaksin Shinawatra ett par veckor innan han förklarade krig mot knarket den 1 februari 2003.
Thaksin Shinawatra hade gjort sig en förmögenhet inom telekombranschen och var landets rikaste man när han tog steget in i politiken. Med löftet att styra Thailand på samma sätt som han lett sitt blomstrande företagsimperium valdes han till premiärminister 2001. I de thailändska tv-kanaler han ägde odlades bilden av premiärministern som en handlingens man. Han skulle rekonstruera Thailands ekonomi, som låg i ruiner efter Asienkrisen 1997, och bekämpa knarkbaroner med samma hårda nypor.
Löftet att med alla medel få bort dem som sålde amfetamintabletter utanför barnens skolor möttes med jubel runt om i Thailand. I opinionsundersökningarna slog premiärministerns popularitet i taket.
Det är omöjligt att veta exakt hur många som dog, men utan tvivel fler, och i snabbare takt, än i många mellanstatliga krig. En utredning från 2007 kom fram till att 2 819 personer hade dödats under kampanjens 18 månader. Omkring hälften av offren saknade enligt rapporten helt koppling till droghandeln, åtskilliga andra var narkomaner som påbörjat program för drogavvänjning.
Snart sex år senare har bara ett 40-tal fall polisanmälts av anhöriga till narkotikakrigets offer. För Pikul Prohmchan råder det ingen tvekan om varför.
– Folk är rädda helt enkelt. Många har kontaktat mig och undrat om det är någon idé. Jag svarar att man måste följa sin egen övertygelse, men ju fler som vågar anmäla, desto större är chansen att vinna.
Rädsla eller ovilja är också vad hon mött i kontakterna med myndigheter och rättsutövare. Några dagar efter Kiattisaks död i juli 2004 anmälde hon fallet till justitieministeriet och thailändska motsvarigheten till Rikspolisstyrelsen. Hon vände sig också till ett femtontal thailändska och internationella organisationer.
Avdelningschef Piyawat Kingkate vid DSI har lett utredningen av Kiattisak Tidboonkrongs död och två liknande fall av hängning i Kalasin. Myndigheten har dessutom börjat granska 21 dödsskjutningar i samma provins, som uppges ha koppling till knarkkriget. Fallen har flera gemensamma drag, enligt Piyawat Kingkate.
– Förövarna har tagit god tid på sig och förefallit helt obekymrade om att bli upptäckta. I stället för att gömma kroppen, som är det vanliga, har de lämnat den på en öppen plats.
I Kalasin var det redan före knarkkriget vanligt att kropparna efter tjuvar och våldsbrottslingar hängdes i gatlyktor eller dumpades i vägrondeller som varnande exempel. Sunai Phasuk vid Human Rights Watch talar om ett »polisdöme« när han ska beskriva hur rättvisa skipades i Kalasin.
– Poliserna var lagen och bestämde vem som skulle leva och vem som skulle dö. Att vända sig emot polisen var detsamma som att skriva under sin egen dödsdom, säger han.
– Det finns en fraktion inom hans eget parti Demokraterna som inte vill utmana topparna inom polisen. De gör det svårt för Abhisit att göra verklighet av sina ambitioner, säger Sunai Phasuk.
Fallet Tidboonkrong är inte bara ett pilotmål för de många anhöriga till knarkkrigens offer. En efterföljande civilrättslig dom om skadestånd till offrens familjer skulle innebära att polisen centralt tvingas betala för ett lokalt poliskontors övertramp. Det kan få kännbara konsekvenser för polisstationerna ute i landet, som ofta är djupt insyltade i lokal brottslighet.
– Kampanjen innebar uppenbara och upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna. Det finns starka bevis för att dödsskjutningarna godkändes uppifrån, till exempel i brev från inrikesministeriet till landets guvernörer om att misstänkta narkotikalangare riskerade att dö i summariska avrättningar, säger han.
Enligt Kraisak Choonhavan borde Thaksin Shinawatra kunna fällas för brott mot mänskligheten. Men för att det ska bli möjligt krävs att Thailand ratificerar Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Kraisak Choonhavan hoppas att den massmediala uppmärksamheten kring fallet ska sätta i gång en debatt i Thailand om landets folkrättsliga status.
Samtidigt ökar missbruket igen. Det visar färsk statistik, och det bekräftar socialarbetarna i Bangkoks slumområde Klong Toey. Bruket av metamfetamin i Thailand ligger nu på ungefär samma nivå som före Thaksins krig mot knarket 2003. Aktionen var alltså inte bara grym och i strid med grundläggande mänskliga rättigheter, utan också verkningslös.
Sex poliser åtalas för mord
17-årige Kiattisak Tidboonkrong hittades död 23 juli 2004. Den andra mars åtalas sex polismän, varav tre befäl, för mordet, undanröjande av bevis och missbruk av auktoritet. Samtliga nekar till alla åtalspunkter. Den som fälls för mord kan dömas till döden i Thailand.
Thaksins pengar
Den 26 februari ger domstolen besked om ifall den före detta premiärministern Thaksin Shinawatras förmögenhet ska beslagtas eller inte. Han avsattes i en statskupp 2006 och befinner sig nu i exil i Storbritannien.