Bakslag hindrar inte Facebook

Text:

Bild:  JUSTIN SULLIVAN/scanpix

Antalet användare av Facebook närmar sig med snabb hastighet 500 miljoner och nätverket har börjat kallas för »det nya internet«. Samtidigt växer kritiken. Face­books sekretessinställningar anklagas för att vara krångliga och i medierna har förvånade användare fått veta att deras statusuppdateringar kan läsas av i princip vem som helst.

Ett antal opinionsartiklar från inflytelse­rika skribenter, bland annat på Wired och TechPresident, ställer frågan om det är dags att lämna Facebook. Den 31 maj har utsetts till den officiella »lämna Facebook-dagen«. Och i flera länder görs nu ansträngningar för att reglera det ­sociala nätverket.

I onsdags sa grundaren Mark Zuckerberg att sekretessinställningarna skulle göras enklare. Men det är en typ av löfte som har ställts ut flera gånger tidigare. Face­book har då backat, men bara så lite att nätverket ändå utvecklats mot mindre sekretess för användarna. I början innehöll användarvillkoren bara en mening. Nu är de längre än den amerikanska konstitutionen.

Vem är det då som alltfler anförtror sin information åt?

Mark Zuckerberg grundade Facebook 2004 från sitt korridorsrum – som ett socialt nätverk för studenter på Harvard. Sex år senare förväntas företaget håva in en miljard i intäkter.

Där den stora nät­jätten Google har präglats av en »snäll« företagskultur, har Facebook inte samma goda rykte att luta sig tillbaka mot. Det finns flera sprickor i framgångssagan om Facebook och dess grundare.

Tre andra tidigare Harvardstudenter, Divya Narendra samt bröderna Cameron och Tyler Winklevoss, har anklagat Zucker­berg för att helt sonika ha stulit kod från deras projekt ConnectU, för att sedan lansera konceptet under namnet Facebook.

2008 ingick parterna en preliminär förlikning som innebar Zuckerberg skulle betala Narendra och bröderna Winklevoss 65 miljarder dollar i kontanter och aktier för ConnectU. Men Zuckerberg slingrade sig och när han till slut levererade aktier var värdet alldeles för lågt. När Narenda och bröderna Winklevoss överklagade svarade Zuckerberg med att sparka deras advokater, vilket han kunde göra eftersom det nu var han som ägde ConnectU.

Till följd av detta har Zuckerbergs namn solkats så mycket att han kan få problem att sitta kvar som vd vid en eventuell börsnotering av Facebook. I höst släpps en film om den stridbare Zuckerberg. Aaron Sorkin, bland annat känd för tv-serien »Vita Huset«, står bakom filmen, och det manus som släppts ut på nätet är brutal läsning. Filmen baseras på Ben Mezrich’s bok från 2009 »The Accidental Billionaires« där Zuckerberg beskrivs som »autistisk och hänsynslöst manipulativ«.

Kommer filmen eller den senaste tidens kritik innebära en backlash för Facebook? Troligen inte, paradoxalt nog.

Facebook har redan utvecklats till att bli en nödvändighet på webben. Många sajter är sammankopplade med Facebook och ett medlemskap på Facebook krävs för att använda dessa sajters tjänster. Dessutom har nätverket seglat upp som den verkliga konkurrenten till Google i och med att en större del av informationen på nätet delas mellan användare i stället för via sökmotorer.

Att den stora debatten om Google, integritet och lille­brorssamhället nu också riktas mot Facebook är inte så konstigt. Även om Mark Zuckerberg kritiseras på flera fronter kommer han troligen att anpassa Facebook till integritetskraven innan användarna försvinner.

Facebook bygger på användarnas egen data. Utan den finns inget existens­berättigande för Zuckerbergs kassasuccé.

Detta har hänt

I april gjordes Facebookanvändares profiler offentliga per automatik och statusuppdateringar blev sökbara, även för dem som inte är medlemmar i nätverket.

TechCrunch, en av världens mest inflytelserika teknikbloggar, avslöjade i början av maj en stor säkerhetsmiss, som gjorde att en användare kunde ta del av sina facebooksvänners chattkonversationer.

I Norge har Konsumentverket anmält nätverket till Datainspektionen för att undersöka om det bryter mot landets lagar. Också EU-kommissionen har startat en utredning.