Svenskarna fortsätter turista

Text:

Bild: Wikimedia Commons

Varje år reser 400 000 svenskar till Thailand. Och inget tycks påverka kärleken till landet. De senaste åren har landet upplevt militärkupp, tsunami och blodiga protester på Bangkoks gator utan att soltörstande nordbor har sökt sig till andra länder. Den senaste veckan har ett femtiotal personer dödats och flera hundra skadats i den thailändska huvudstaden.

– Vi har sett en viss dämpning i efterfrågan till Bangkok, men till Phuket är intresset oförändrat stort. Svenskar upplever att Thailand är hemma, lite som mammas gata, säger Lottie Knutson på Fritidsresor.

Svenska turister har ett enormt tålamod när oroligheter sker just i Thailand. Det beror inte bara på att våldsamheterna är koncentrerade till huvudstaden Bangkok.

– Ju mer turisten känner till en plats, desto större blir toleransen mot våld och politisk instabilitet, säger turismforskaren Thomas Blom vid Karlstad universitet.

Att fler än hälften av de svenska Thailandsturisterna har besökt landet minst en gång tidigare kan därmed förklara varför destinationen lockar. Efter tsunamin 2004 har svenskarnas semesterresor till de drabbade områdena i Thailand också ökat kraftigt. Forskare och turistbransch är eniga: varken naturkatastrofer eller politiska hänsyn påverkar vårt val av resmål.

– Om jag ska vara ärlig så struntar svenska turister fullkomligt i hur pass demokratiskt resmålet är, säger Lottie Knutson.

Annat var det i charter­turismens ungdom. Svenska vänsterrörelser uppmanade till bojkott av Grekland när militärjuntan tog makten på 1960-talet. Och det hade effekt, visar statistik från Luftfartsverket; resandet sjönk från 40 000 personer 1966 till 3 000 ett par år senare. Även Spanien under Franco­diktaturen fick känna av svenska turisters bojkott på 1970-talet. Men under 2000-talet har resor till diktaturer som Kuba och Kina flerdubblats.

– Vi reser ganska oreflekterat och tycker inte att vår fritid har något med politik att göra, säger Bo Svensson, chef på turismforskningsinstitutet Etour i Östersund.

Medan naturkatastrofer och odemokratiska styrelseskick inte avskräcker turister så är det lite annorlunda när det kommer till våld. Den personliga säkerheten är något som turister värderar högt. Men skillnaderna är stora mellan olika resmål. Medan kriget på Balkan innebar ett långvarigt totalstopp för turismen, även i det förr så turisttäta Slovenien, som dessutom knappt påverkades av kriget, så fick varken attentaten mot World Trade Center i New York 2001 eller terroristattacken i London 2005 någon inverkan på vår lust att åka dit. Efter den elfte september syns det visserligen ett hack i det globala resandet, men det berodde snarare på en rädsla för flygresor i allmänhet.

Bombdåden på Bali 2002 och 2005 hade en kortvarig avskräckande effekt, men Egypten, som flera gånger skakats av liknande attacker mot turistmål, har inte upplevt att de svenska solsökarna sviker. Enligt Fritidsresor har försäljningen av Egyptenresor kommit tillbaka snabbare och snabbare för varje terroristattack som varit.

Varmt, vackert och billigt. Så kan man sammanfatta svenskars semesterprioriteringar.

– Jag är övertygad om att vi skulle besöka både Libyen och Nordkorea om det var praktiskt möjligt att ta sig dit, säger Peter Terpstra, turismanalytiker på Tillväxtverket.