Trångt på skolgården
Bild: Henrik Montgomery/Scanpix
Nyligen gjorde kristdemokraterna en utredning av vilka deras väljare egentligen är. De kom fram till att de som hade röstat på dem, eller kunde tänka sig att göra det, passade perfekt med partiets gamla slogan »verklighetens folk«.
Partiets väljare är höger. De gillar lag och ordning. De bryr sig mer om landet än om staden. De tycker att EU är bra, men är rädda för att unionen kan vara ett etablissemang, och etablissemang gillar de inte. De gillar marknaden, men tycker att ekonomiska frågor är mindre viktiga än sociala. De tycker det är roligt att vi har en kungafamilj i Sverige.
Men framför allt är kristdemokraternas väljare egentligen någon annans. Partiet sitter i riksdagen tack vare snälla moderater. De kan tacka centerpartiets idéprogrambråk för förra veckans Sifo-mätning, som visade en uppgång med nära en procentenhet, till 4,5 procent. En fin siffra för ett parti som slirat på fyraprocentslinjen sedan valet.
Kristdemokraterna behöver alltså vinna fler borgerliga väljare. För dessa är skolfrågan viktig. Det såg kristdemokraterna i sin kartläggning. Så när partiet – som i helgen har kommunmöte i Helsingborg – utvecklar politik får skolan störst utrymme.
De är inte ensamma. Riksdagsvalet 2014 kommer bli ett skolval.
På Skansen måndagen före jul, till exempel, handlade Fredrik Reinfeldts årliga tal uteslutande om skolan. Han pratade om vikten av engagerande lärare och ännu tidigare betyg än de nya från årskurs sex. Och förra veckan gjorde Gustav Fridolin comeback från sin föräldraledighet med en debattartikel om att minska lärarnas administrativa uppgifter. Han har talat på Lärarnas Riksförbunds kongress, hämtade sin pressekreterare från den skolfackliga världen och missar aldrig ett tillfälle att nämna sitt extraknäck som folkhögskolelärare.
Under förra veckans partiledardebatt skyllde Jan Björklund svenska elevers allt sämre skolresultat på gammal socialdemokratisk politik, en politik som Stefan Löfven utvecklat med förslag om obligatorisk förskoleklass och sommarskola för de som riskerar att inte klara målen.
Björklund har anledning att bråka. Den fråga som väljarna värderade som den viktigaste vid förra valet, enligt vallokalsundersökningarna, håller på att glida ifrån honom.
I opinionsinstitutet Novus mätningar om vilket parti som har störst förtroende i enskilda frågor har folkpartiet börjat dala i skolkategorin. Socialdemokraterna ökar. Liknande tendenser syns i Göteborgs universitets mätningar.
– Jag tror det kommer bli väldigt spännande fram till valet 2014. Det kan man märka bara på att många partier håller på och förnyar sin skolpolitik. Det har sjösatts många genomgripande skolreformer på kort tid. Det kommer snart att bli kännbart vad som fungerar och inte och det lär få konsekvenser, säger statsvetaren Maria Jarl.
I oktober kritiserade kristdemokraternas skolgrupp folkpartiets nya skolrapport för att vara visionslös och full av återanvända förslag. Och hänvisade till att deras egen kommande rapport skulle innehålla vad skolpartiets saknade.
Hittills har gruppen presenterat förslag om att förlänga skolåret med en veckas lärarledd undervisning för att öka läsundervisningen. Andra idéer är hårdare antagning till lärarutbildningen, att minska på lärarnas administration och att motverka mobbning genom utökat värdegrunds-arbete.
Kristdemokraterna har knappt pratat skola sedan partiet bildades på sextiotalet utifrån idén att kristendomsundervisningen var viktig. Att hitta en egen profil på ett område där alla vill konkurrera kommer bli en utmaning. Å andra sidan, deras egen utredning identifierade 250 000 potentiella väljare. Det är en morot så god som någon för Göran Hägglund.