Dramat bakom petningen
Bild: Scanpix
Under ett möte med Hillevi Engström i torsdags meddelade Arbetsförmedlingens styrelse att den saknade förtroende för Arbetsförmedlingens generaldirektör. Dagen efter gick styrelsen ut offentligt och berättade samma sak.
Själva avskedandet dröjde dock till i söndags, då Hillevi Engström på en presskonferens upprepade samma sak oavsett vilka frågor hon fick: »Utifrån en samlad bedömning har regeringen bestämt sig för att skilja Arbetsförmedlingens generaldirektör från hennes uppdrag.«
Hillevi Engström kunde inte säga annat och hon kunde inte göra det förrän på söndagen. Först då, när budgetförhandlingarna på Harpsund var överstökade, hade hon fått Fredrik Reinfeldt och Anders Borg att inse att det var kört.
I ledande arbetsmarknadspolitiska kretsar har det varit känt ett tag att det fanns en spricka i regeringen. Hillevi Engström har sedan länge, somliga säger upp mot ett år, tröttnat på Angeles Bermudez-Svankvist.
Men Reinfeldt och Borg var fortfarande charmade av Arbetsförmedlingens generaldirektör som skickade sms och berättade om allt bra som hon åstadkom. För dem var Bermudez-Svankvist själva symbolen för alliansens och ytterst de nya moderaternas rekryteringspolitik. Hon fick jobbet på kompetens efter annonsering, inte på politiska kontakter som de gamla socialdemokraterna ägnat sig åt.
Entusiasmen var så stor att statsministern hissade upp Bermudez-Svankvist på storbildsskärm under moderatstämman 2011 som illustration till den nya lyckade rekryteringspolitiken. Dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin talade om en »fantastiskt bra rekrytering« och Angeles Bermudez-Svankvist fick veta vilken »häftig tjej« hon var.
På arbetsmarknadsdepartementet, i Arbetsförmedlingens styrelse och bland Arbetsförmedlingens personal var dock entusiasmen mindre. Efter fem år med Bermudez-Svankvist i ledningen fanns den inte alls. Det gick snett från början.
På det första mötet med myndighetssamverkangruppen (ett samråd som ersatt de tidigare MBL-förhandlingarna) fick chefer och fackliga representanter höra Angeles Bermudez-Svankvist slå fast:
»Mitt viktigaste uppdrag här på Arbetsförmedlingen är att tillsätta och avskeda chefer.«
Sedan deltog hon inte alltför ofta i samverkansmötena, men när hon gjorde det så var det för att hålla monologer, inte för att föra dialog. Det var hennes ord som gällde.
Hon, som var rekryterad på kompetens och inte på politiska meriter, gjorde heller ingen hemlighet av sina goda kontakter med moderaterna. I takt med att kritiken mot Arbetsförmedlingen växte deklarerade hon internt att »moderaterna är de enda som står på Arbetsförmedlingens sida, det är de som skyddar oss i dag och som ser till att vi får göra vårt uppdrag«.
Det har också varit svårt för regeringen att rekrytera en tung och respekterat ordförande för Arbetsförmedlingens styrelse. Den nya styrelsen har dock enligt uppgift varit betydligt mer ifrågasättande än den tidigare. Generaldirektören har avkrävts tydligare besked om hur verksamheten bedrivs.
Till slut gick det inte längre. Styrelsen som regelbundet träffat Hillevi Engström och hennes statssekreterare Bettina Kashefi fick nog. På torsdagsmötet i förra veckan var det enbart de regeringsutsedda styrelseledamöterna som träffade arbetsmarknadsministern. Mötet var inplanerat sedan länge eftersom styrelsen under fredagen skulle hålla ett strategimöte.
Efter en diskussion med Hillevi Engström om vilket mandat och vilket ansvar styrelsen för Arbetsförmedlingen egentligen har stod det klart att styrelsen saknade förtroende för Angeles Bermudez-Svankvist.
Därefter beslutades att lägga fredagens strategidiskussion åt sidan och inleda mötet med att fatta beslut om misstroendet mot generaldirektören. Den tillförordnade styrelseordföranden Christina Johansson kontaktade Bermudez-Svankvist under torsdagskvällen och meddelade vad styrelsen kommit fram till vid mötet med Hillevi Engström.
Bermudez-Svankvist fick den formella misstroendeförklaringen vid sittande sammanträdesbord när hon träffade styrelsen klockan nio på fredagen. I normala fall skulle en styrelse i ett statligt verk därefter ha meddelat den minister som tillsätter och avsätter generaldirektören.
Men det här var inget normalt fall. Det hade redan läckt ut att det var avgång på gång. Styrelsen fattade därför beslut att omedelbart säga som det var.
Med det minst sagt ovanliga greppet att offentligöra sitt misstroende fick också Hillevi Engström den draghjälp hon behövde. Möjligen var hon och statssekreteraren Bettina Kashefi naiva nog att tro att Angeles Bermudez-Svankvist skulle gå frivilligt. När hon valde att slåss fanns bara en utväg. Hon måste avsättas, vilket det tog någon dag för Fredrik Reinfeldt och Anders Borg att inse.
Med hjälp av styrelsen hade Hillevi Engström vunnit maktkampen med stats- och finansministern. Angeles Bermudez-Svankvist fick gå, men motiveringen fick inte bli mer precis än att »situationen blivit ohållbar« och att det rörde sig om en »sammantagen bedömning«.
Preciseringar riskerade att leda till en fortsatt debatt om Angeles Bermudez-Svankvists ledarskap, och moderaterna vill nu att deras »fantastiska rekrytering« glöms så snabbt som möjligt inför valet.
Fakta | Arbetsförmedlingens styrelse
Christina Johansson, tillförordnad ordförande, moderat kommunpolitiker som via sitt utbildningsföretag fått nästan 370 000 kronor för mycket i statsbidrag, en uppgift som kom fram i veckan.
Clas Olsson, fram till nu analyschef och, sedan januari i år, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Utbildad vid Handelshögskolan och var tidigare chefsekonom vid Sveriges Kommuner och Landsting.
Joyce Kimwaga Lundin, startat Nätverk för entreprenörer från etniska minoriteter som hjälper invandrade kvinnor att bli egna företagare, bland annat via mikrolån.
Henry Ohlsson, professor i ekonomi vid Uppsala universitet.
Joachim Berner, sitter i styrelsen för bland annat Forma, Talentum, Riksteatern och Pensionsmyndigheten. Tidigare bland annat chefredaktör för DN och Expressen.
Catharina Håkansson Boman, förhandlingsman på näringsdepartementet, tidigare kanslichef på centerpartiet och statssekreterare på Regeringskansliet.
Ebba Lindsö, ordförande för 6:e AP-fonden, tidigare bland annat vd för Transferator, chefredaktör för Affärsvärlden, vd för Svenskt Näringsliv och medlem i kristdemokraternas partistyrelse.
Mats Sjöstrand, ordförande för Sida och Arbetsgivarverket, tidigare generaldirektör för Skatteverket.