På hal is

Text:

Bild: Scanpix

I augusti samlades Henrik Lundqvist, Henrik Zetterberg och de andra svenska NHL-stjärnorna i Stockholm. De var där för att ladda upp inför vinterns OS i ryska Sotji. Det var Tre Kronors enda chans att spela ihop sig före mästerskapet. 

Men det blev ingen isträning. Spelarna fick i stället prova OS-kläder och snacka taktik i tre dagar. Anledning: Svenska Ishockeyförbundet hade inte råd. Att försäkra proffsen mot skador skulle bli för dyrt.

Landslagschefen Tommy Boustedt hade frågat det nordamerikanska spelarfacket NHLPA vad tre träningar på is skulle kosta. Svaret var drygt 2,8 miljoner kronor.

Pengar som hockeyförbundet – som dragit på sig storförluster efter två misslyckade VM-arrangemang på hemmaplan i rad – omöjligen kunde hosta upp.

Förbundskapten Pär Mårts muttrade till den närvarande pressen att han åtminstone hade velat gå igenom lite grunder i försvarsspelet. Nästa gång OS-truppen samlas är inte förrän i februari. Och då har de ett träningspass på sig före öppningsmatchen mot Tjeckien. Ett enda träningspass.

Laget som vann OS i Turin 2006 får alltså förlita sig på sin rutin. Bättre förutsättningar än så har inte ett av de största svenska medaljhoppen.

Det var i veckan 100 dagar till invigningen av de olympiska spelen i Sotji. Tiden när glada amatörer tävlade mot varandra är sedan länge över. Majoriteten av deltagarna är numera heltidsproffs. Högst avlönade är hockeyspelarna.

Mellan 160 och 180 spelare från NHL väntas delta i Sotji. Tillsammans har de kontrakt med sina nordamerikanska klubbar värda runt tre miljarder dollar. Med sådana siffror förstår man varför försäkringspremierna är så höga: varje skadad spelare riskerar att kosta 100 miljoner kronor. En summa som varken klubbar, spelare eller nationsförbund vill stå för. Då betalar man hellre dyra försäkringar – eller avstår från att träna.

Sportvärldens största stjärnor gör numera som supermodellerna och försäkrar sina mest värdefulla kroppsdelar. David Beckham försäkrade 2006 sina ben för 78 miljoner dollar. Fotbollskollegan Cristiano Ronaldo tecknade 2009 en försäkring av sin underkropp värd 153 miljoner dollar.

Bakom de spektakulära rubrikerna finns en växande marknad. Individuella idrottare, som golf- och tennisspelare, står ofta för sina egna försäkringar. Europeiska lagidrottare brukar täckas av sina klubbar. De stora amerikanska ligorna, som basketens NBA och hockeyns NHL, omfattas däremot av kollektiva avtal.

Försäkringarna var därför stridsfrågan när alla parter – NHL, spelarfacket, internationella hockeyförbundet, internationella olympiska kommittén och arrangörerna i Sotji – samlades i Stockholm i maj för att förhandla om NHL-spelarnas OS-deltagande. Vem skulle stå för riskerna? De hade svårt att enas.

Länge såg det ut som om Sverige inte ens skulle ha råd att skicka sitt bästa lag till Sotji. Internationella hockeyförbundet krävde 10 000 dollar per spelare för att täcka försäkringarna, vilket skulle betyda runt 1,5 miljoner kronor för den svenska truppen. Svenska ishockeyförbundet hade noll kronor budgeterade. Så de bad om pengarna från Svenska olympiska kommittén, SOK.

– Det finns inte på kartan, svarade SOK:s ordförande Stefan Lindeberg i Sportbladet.

Hotet om att Sverige skulle tvingas tacka nej till NHL-spelare var i högsta grad verkligt. Ta Erik Karlsson som exempel. 2012 utsågs han till NHL:s bästa back. När ligan förra säsongen tvingades till uppehåll nobbades han av Elitserien eftersom han kom med en försäkringspremie på en miljon kronor i månaden. Till och med hockeyförbundet tvekade över kostnaderna innan de tog ut honom till VM 2012.

Hade det inte varit för att Internationella olympiska kommittén, IOK, till slut gick in med pengar till försäkringarna i Sotji skulle svenska tv-tittare förmodligen aldrig få se Erik Karlsson eller de andra NHL-stjärnorna i OS.

Prislappen för IOK väntas landa på över 50 miljoner kronor. De skenande försäkringskostnaderna gör att det nu spekuleras i att Sotji blir den sista olympiaden med NHL-spelare. Om än med NHL-spelare som kanske inte är så samspelta.

Tre Kronor kan i alla fall glädja sig åt att konkurrenterna kommer lika oförberedda. Även Kanada fick leka landhockey i somras i stället för att träna på is. Inte heller de hade råd med försäkringspremierna.

 

Fakta| OS i Sotji

De tjugoandra olympiska vinterspelen hålls mellan 7 och 23 februari 2014 i Sotji, Ryssland. Det blir första gången som Ryssland anordnar vinter-OS. 1980 avgjordes sommar-OS i Moskva. 98 tävlingar i femton olika vintersporter ska avgöras vid Sotji-OS. Dessutom arrangeras 2014 års Vinter Paralympics också i Sotji.