Grabbarnas guldgruva

Text: Nina Brevinge

Under en paneldebatt på teknikevenemanget Stockholm Tech Meetup som ägde rum för ett par veckor sedan, fick en holländsk investerare frågan om varför just den svenska it-branschen blomstrar. Den holländska investeraren skojade och sa att det berodde på att vikingarna under sina krigståg tog med sig de vackraste kvinnorna tillbaka till Sverige. Skämtet, som både var oförståeligt och sexistiskt, möttes av applåder och jubelrop från publiken.

Moderatorn för paneldebatten, å sin tur, kommenterade det hela med att feminister på Twitter förmodligen skulle rasa över uttalandet.

Moderatorn fick rätt. På sociala forum kritiserades både skämtet och den manliga dominansen på teknikevenemanget. Det framkom också att en av de inbjudna talarna var dejtingappen Tinders vd, Sean Rad, som är inblandad i ett pågående rättsfall om sexuella trakasserier. Det hela slutade med att flera deltagare bestämde sig för att bojkotta förra helgens konferens med samma arrangör, Stockholm Tech Fest.

Den svenska internetbranschen växer så det knakar. Företag som Spotify och Klarna har satt Sverige på kartan, vilket lockar både entreprenörer och investerare till Stockholm. Men när det kommer till jämställdheten ligger Sverige inte lika bra till.

Enligt en rapport från Digitaliseringskommissionen som kom i våras går utvecklingen till en mer jämställd bransch visserligen framåt. Men med myrsteg.

Andelen sysselsatta kvinnor, till exempel, har ökat från 18,2 procent till 19,5 procent mellan åren 2006 och 2011. Löneskillnaden – kvinnor tjänar ungefär 94 procent av vad männen tjänar – och andelen kvinnliga sökande till teknikutbildningar har i princip legat still under samma period.

Även när det gäller att få kapital till nya it-företag är den manliga dominansen slående. En kartläggning i Dagens Industri som nyligen publicerades, visar att det nästan bara är manliga entreprenörer som får ta del av de svenska riskkapitalbolagens pengar. Av de 85 företag som riskkapitalbolagen investerar i nu, har 82 grundats av enbart män.

Paulina Modlitba Söderlund som arbetar som digital strateg och kommunikatör, menar att man tappat bort mångfalden i arbetet med att främja nyföretagande i it-branschen.

– Man har byggt upp en karbonkopia av Silicon Valley och den grabbiga kultur som finns där.

Just att männen är i sådan majoritet och sätter agendan gör det svårare för kvinnor att ta sig in i branschen, förklarar Paulina Modlitba Söderlund. Även om det finns företag som blivit bättre på att anställa kvinnor, händer det alldeles för ofta att kvinnorna slutar på grund av hur de behandlas.

– Även om jag inte drabbats själv har jag hört otaliga exempel på hur kvinnor diskrimineras och osynliggörs. Men deras berättelser kommer sällan upp till ytan, eftersom de har mycket att förlora.

En som arbetar aktivt för att väcka frågan kring jämställdhet i it-branschen är Linda Sandberg. Hon är ordförande i Girl Geek Meetup, ett nätverk som arbetar med att lyfta fram kvinnliga förebilder. Hon märker av att fler och fler företag i Sverige börjar intressera för att anställa fler kvinnor. Men det krävs att fler lyfter frågan om man ska kunna möta den stigande efterfrågan av teknikjobb, säger hon.

– Framför allt behövs det fler satsningar riktade mot unga tjejer för att de ska intressera sig för teknik redan från en tidig ålder. Om fler tjejer och kvinnor blir intresserade och börjar arbeta med it så gynnar det alla.

Fakta 20 600 bolag

• 183 000 personer var anställda inom it-branschen 2012.• Cirka hälften av de anställda, 47 procent, arbetade 2012 med programvara och it-tjänster.

• It-branschens växte med 12,9 procent under perioden 2008 – 2012.

• Branschen bestod av cirka 20 600 företag år 2012, då omsättningen låg på 554 miljarder kronor.

Källa: itstatistik.se