Thorbjörn Fälldin
Thorbjörn Fälldin har varit bara några timmar på nya jobbet den 9 oktober 1976. Han packar upp kartonger, småvisslar litet och ställer en vacker vas på skrivbordet. En centerpartivimpel i fönstersmygen. Puttar in några måsten i bokhyllan, Vilhelm Moberg, Olof Högberg, Sara Lidman och de andra.
Han är Sveriges nye statsminister.
Då knackar det på dörren.
Där stod Tage G Pettersson och ett steg bakom honom en Olof Palme. Tage G. sträckte fram handen och gratulerade återigen till den första borgerliga valsegern på 40 år. Palme hälsade inte, nickade bara kort så att luggen darrade till.
"Säg mig", sa Fälldin. "All dokumentation från era regeringsår, var hittar jag den?"
"Den får du hitta själv", muttrade Palme och stötte en nervös, påminnande armbåge i sidan på Tage G.
Jo, det fanns ett dokument längst ner i Palmes kassaskåp. Ett tunt brunt kuvert, en hemligstämplad promemoria från Rikspolischefen Carl Persson. "Det är väl att betrakta som ditt ärende nu", sa Tage G.
Sverige hade drabbats av Doris Hopp, det låter som en könssjukdom - och så blev det säkert också i många fall. Doris Hopp, bordellmamman på Östermalm, ägnade sig åt att sälja unga kvinnor, någon så ung som 14 år. Bland kunderna påstods bland andra svenska ministrar ha funnits.
Det enda namn som hade läckt ut justitieminister Lennart Geijers, som bedömdes vara en säkerhetsrisk. När "sossarna", som Fälldin alltid kallade dem, hade lämnat rummet pressade han försiktigt ihop jungfrubenen i kuvertet och drog fram promemorian. Läste igenom listan och fattade ett beslut. "Ingen långbänk här, vi tar en frågestund i Riksdagen".
Från talarstolen sa sig Fälldin ha bevis för att listan var ett falsarium: "Jag finner nämligen mitt eget namn på listan".
Han blev trodd.
Fredag och dags att ta tåget hem till Solveig och barnen i Ramvik, den ångermanländska gården där familjen aldrig någonsin pratade politik. Det doftade himmelskt från köket - Solveigs gulasch. Ni vet: Fint skuret högrev, morot, olja, kummin, vitlök, paprika, tärnad potatis, gräddfil, timjan. Thorbjörns favoriträtt!
Pipan var hans signum, sedan 12-årsåldern. Den irländska kvalitetsnuggan "Petersons System Standard", rökarnas Rolls Royce. Men en natt 1996, smällde det till hemma i sovrummet i Ramvik. Hjärtat. Solveig ringde ambulans och färden gick till Umeå lasarett. Mannen slutade röka.
"Jag fick ju inte röka i vare sig ambulansen eller på intensiven. Och på den vägen blev det".
Den 1 september 1976, några veckor före valet. Platsen är Göteborgs ishockeykatedral Scandinavium. Det handlade om den klassiska fighten Fälldin v/s Palme. Palme hade inlett psykningen med att debattera med en "fårfarmare som inte ens kan prata engelska".
Nedsläpp 19.00. Med ett hånflin tryckte Olof Palme upp den sävlige Fälldin mot sargen. Fälldin satt lugn, svetten forsade ur pannan men insåg mitt i en stenhård tackling från vänster ha ataktiken klar:
”Palme ville ju alltid prata så fort och elegant, han irriterade sig på min långsamhet. Så jag såg till att dra ner på tempot ytterligare”, sa Fälldin.
Palme hade spelat för tufft. Några veckor senare vann Fälldin valet.
En bondson vet hur en slipsten ska dras.
En privatmoralisk fråga dök upp mitt under Ubåtskrisen i Hårsfjärden. Fälldin skapade en krisgrupp för rikets ledning. Till och med Olof Palme fick vara med på ett hörn. Ögonbrynen höjdes dock i det politiska Sverige när det visade sig att utrikesministern själv, Ola Ullsten, inte fanns med i den innersta kretsen. Fälldin förklarade för sina närmaste:
"Jag kan inte lita på Ola Ullsten. Han har lämnat sin fru och gift om sig med en annan, sådana män är inte att lita på".
Vad såg han då på med stolthet? Tveklöst Mitthögskolan, universitetet för studenter från landet. När universitet i Härnösand flyttades 2013 lämnade Fälldin, 86 år, tillbaka sin doktorshatt och doktorsring.
Han löste sina kriser efter bästa förmåga, han närmade sig aldrig sin värsta fiende Olof Palme, han lyckades inte alltid att undgå att dagtinga med sitt samvete. Han lärde sig aldrig engelska. Men en sak kunde han: Thorbjörn Fälldin kunde fastställa hästars ålder genom att titta in i deras munnar.
Själv blev han 90 år gammal.
I det ursprungliga texten tillskrevs Thorbjörn Fälldin ett citat i konversation med Andreas Carlgren. Andreas Carlgren har dementerat att den konversationen förekommit och därför har stycket strukits.