Niall Ferguson: Förvirrat krig kring brittiskt utträde

Text:

Det finns tydliga paralleller mellan dagens Storbritannien och den situation Anna av Storbritannien (1886-1714) tvingades hantera. Det skriver historikern Niall Ferguson i Sunday Times efter att ha sett pjäsen »Queen Anne« av dramatikern Helen Edmundson.

Några av exemplen som Niall Ferguson tar upp är hatkärleken till Skottland, den vassa satiren mot makten och virrvarret kring nästa arvinge.

Men den stora jämförelsen rör Brexit.

Anna av Storbritanniens tid som regent »dominerades av ett krig mot fransmännen (…) Om du inte inser att Brexit är ett krig mot fransmännen har du helt klart inte träffat den franska presidenten Emmanuel Macron eller EU:s skilsmässoadvokat Michel Barnier, som tillsammans har lika mycket gallisk uppblåsthet som Louis XIV hade vid sin höjdpunkt«, skriver Ferguson.

Han tror att framtida historiker och gemene man kommer att få svårt att förklara Brexits orsak och verkan, likt det spanska tronföljdskriget, i takt med att brexitförhandlingarna blir allt mer komplicerade.

»Min förutsägelse är att när regeringen slutligen träffar en överenskommelse om Brexit kommer villkoren att vara lika förbryllande för mannen på gatan som villkoren för freden i Utrecht var 1713.«

Niall Ferguson är brittisk historiker och professor i historia på Harvard, samt permanent gästföreläsare vid Jesus College i Oxford och Hoover-institutet vid Stanford.

Läs texten i sin helhet här (betallänk) och Fokus senaste text om brexit här.