Han bollar med miljarder

Text:

Bild: BJÖRN LARSSON ASK/SVD/TT

Tjugotre år tog det tills en grånad, något luggsliten Gordon Gekko åter gjorde entré på bioduken 2010 i den andra upplagan av Wall Street-filmen. Christer Gardell har inte dröjt lika länge. Helt borta har han å andra sidan inte heller varit.

För elva, tolv år sedan blev han känd för en bredare allmänhet som urtypen för en modern kapitalist: en företagspirat i skräddarsydda kostymer som satte skräck i börsbolagens ägare och direktörer. Svaga prestationer eller en stinn kassakista kunde vara grund för en räd med stora aktieköp, i syfte att höja resultatet eller dela ut pengarna och därmed få utdelning på sin investering.

På den tiden, 2006–2007, nämndes hans namn flera gånger om dagen i svensk press och ofta med parallell till Gordon Gekko; en karaktär baserad på hans amerikanske vän och finansiär, företagspiraten Carl Icahn. Men Gardell tycker att jämförelsen haltar.

– Jag tycker det är larvigt. Det är en rätt oseriös filmfigur, säger han i dag.

Under åren som följde, med finanskris och skuldkris i EU, ändrade också Gardells Cevian Capital sitt fokus till att göra investeringar utanför Sverige; med aktieköp i industribolaget ABB, Danske Bank och tyska konglomeratet Thyssenkrupp. Inget gemene svensk brydde sig något särskilt om.

Läs mer: Per Lindvall: Utmanande ägare och ABB brukar inte vara någon bra kombination (#24-15)

Men de senaste månaderna har Christer Gardell och hans investeringar genom Cevian Capital åter etablerats som det stora samtalsämnet, långt utanför affärskretsar. Anledningen är den gamla investeringen i lastbilsjätten AB Volvo, som gjordes 2006.

Strax före årsskiftet blev det klart att Cevian sålt sina Volvoaktier till kinesiska Geely, som är storägare i Volvo Cars. Affären väckte många frågor som ännu hänger i luften: Vad ska Geely göra med Volvo? Varför nöjer sig kineserna inte med personbilstillverkaren Volvo utan vill prompt ha mer? Varifrån kommer Geelys pengar?

Misstänksamma blickar vändes också mot säljaren: Hur länge har det egentligen funnits kontakter med kineserna?

Enligt Christer Gardell kontaktade ­Geely Cevian Capital för att köpa Volvo-aktierna.

I ett decennium hade Volvoaffären nagelfarits och Gardell framstod alltmer som en ägare inmålad i ett hörn – affärsidén är att driva förändring i bolag, inte att vara evig ägare. Gardell har tidigare beskrivit finansmarknaden som ett spel där pengar används till att visa vem som har rätt eller fel.

Till slut kom han ut ur sitt hörn med en vinst på 20 miljarder kronor. Miljard­affären gav också något mycket eftertraktat och närmast ovärderligt i finanskretsar – upprättelse. Det är dock inget ord han själv vill använda. Revansch, kanske?

– Nja, det jag tänker på är att det blev bra. Vi lämnar ett bolag som är bra. Bra styrelse, bra ledning, en stabil verksamhet som tjänar bra med pengar. Jobbet är gjort och avkastningen blev väldigt bra, säger Gardell. Assistenten rensar bort burkläsk från hans skrivbord.

Läs mer: Aktejonglören (#39-13)

Det är tidig eftermiddag, utanför blänker skymningsljuset över ett lätt snötäcke i Humlegården, parken ett stenkast från Stureplan i centrala Stockholm. Hörnkontoret – den viktiga statusmarkören för Wall Streets finansmän – är självklart Gardells rum. Nyss spelade han tennis på lunchen i Kungliga Tennishallen, två kilometer härifrån.

– Jag spelade i dag och jag ska spela i morgon, säger han när han står vid sitt skrivbord, intill en stor låda med tennisbollar.

Cevian förvaltar runt 150 miljarder kronor och är en av de största aktivistfonderna i Europa, möjligen den största. En maktfaktor numera och Christer Gardell är del av det etablissemang han i början av karriären utmanade. Bristen på rädsla inför makthavare och andra har varit en stark fördel i arbetet, menar han.

– Jag har aldrig haft någon överdriven respekt för auktoriteter, aldrig sett något problem att gå emot någon äldre eller någon som har en ännu mer senior position om jag tycker att det är fel.

Läs mer: Företagspiraten ger sig på Wallenbergarna (#37-15)

Christer Gardells yttre framtoning har också förändrats med åren. Till en början klädde han sig i välskräddade kostymer med slips – ingen skulle kunna ha synpunkter på att outsidern såg ut som han släpats in från gatan. Numera är det, som i dag, chinos, skjorta och tröja. En slags markering – han behöver inte längre klä upp sig, de historiska prestationerna talar sitt eget språk. Han ingår i kretsen av näringslivets tyngsta makthavare.

Läs mer: Maktkampen i Ericsson fortsätter 

– Det nya Industrivärden har vi ett utmärkt samarbete med. Det finns en rationalitet över tänkandet som det inte fanns innan, säger Christer Gardell om investmentbolaget som numera leds av fastighetsmagnaten och finansmannen Fredrik Lundberg.

– Även med Investor har vi en bra samsyn, säger han.

Wallenbergfamiljens maktbolag och Cevian är bägge storägare i telekomjätten Ericsson. Affären har fått stor uppmärksamhet eftersom Wallenberg utmanas av Gardell om hur bolaget ska styras.

Redan i maj i fjol fanns rykten om att banken UBS köpte Ericssonaktier på uppdrag av Cevian. Dessa aktieräder är en del av affärsidén.

– När vi väl bestämmer oss så är det en bank som köper aktier åt oss. Det kan vara en bank och att vi sedan byter till en annan bank eller flera andra. Det är viktigt för oss att vi inte upptäcks, då är risken att aktien blir dyrare.

Läs mer: Veckans Fokus: Mörka moln över telejätten (#40-17)

Enligt de senaste uppgifterna äger Cevian Capital Ericssonaktier för närmare 15 miljarder kronor. Inträdet i Ericsson följer det typiska mönstret: när aktieköpen i princip är klara är Gardell redo att berätta hur de svaga prestationerna kan förbättras.

Vd:n Börje Ekholm, en vän till Gardell, har städat och städat och han delar Cevians uppfattning om att förändringsarbetet går för långsamt. De flesta är överens om att Ericssons svaga utveckling lastas av olönsamma medieförvärv som gjordes för många år sedan.

– De har gjort många dåliga förvärv och gått vidare i en strategi med luddigt definierade satsningar vilket tagit bort fokus från kärnverksamheten. Har man stora förlustkällor under många år så blir man till slut nöjd om man når break-even. Det ger noll avkastning och flyttar hela tiden ribban neråt, säger Gardell, som inte skräder orden när han summerar Ericssons utveckling.

– En kapitalförstöring som liknar få i svensk näringslivshistoria.

Ericsson har haft en plan att sälja olönsamma delar. Gardell avfärdar planen.

– Man kan inte hoppas att någon ska köpa problemen. Förlustkällorna måste bort.

Han uttrycker sig rakare än vad många andra svenska ägare gör, han har kritiserat konsensusviljan inom »direktörsklubben«.

– Jag är ingen stor anhängare av konsensus. Jag tycker att konflikter ska fram, säger han och beskriver att detta är också något som genomsyrar det egna företaget.

– På Cevian har vi en kultur där folk ska göra sig hörda. Ofta är det de unga som kan mest, och för att det ska fungera så måste de kunna säga emot. Det finns en skyldighet att säga emot om man har en avvikande uppfattning. Och vi äldre måste vara lyhörda.

Läs mer: Jon Åsberg: Gardell kan vara precis det Ericsson behöver (#23-17)

Genom åren har Christer Gardell kritiserats av direktörer i näringslivet, för att han skulle vara kortsiktig och sakna branschspecifik kunskap. Senaste i januari svingade Ericssons förre vd och Volvo-ordföranden Carl-Henric Svanberg vilt i sådana ordalag.

– Vi har talat vid sedan dess, säger Gardell och vill inte gå in på det mer.

Förtjänsten från Volvoaffären ska investeras i nya affärer. Man har räknat på så gott som alla tänkbara bolag i Europa och står redo att stiga in, för kalkylen kan förändras snabbt.

– Helt plötsligt händer det att ett bolag halkar på ett bananskal och en möjlighet uppstår. Då har vi investerat 4–5 månader på att analysera bolaget och då gäller det att snabbt uppdatera analysen för att bestämma sig för om man ska in eller inte, säger Christer Gardell.

Trots att man agerar kvickt är fonden i själva verket mer långsiktig än många andra placerare, hävdar han.

Somliga har emellanåt använt honom som politiskt slagträ men Gardell vill ogärna ge sig in i politiska diskussioner eller säga vad han röstar på. Bara att utvecklingen inom särskilt ett område är oroande.

– Jag är mest bekymrad över rättssamhället, att polisen inte hinner med att upprätthålla lag och ordning. Jag har ändå levt i rätt många år, men att man vaknar till att det skett ännu en eller två dödsskjutningar. Regeringen har ett ansvar för det. Den är ryggraden i ett samhälle.

Vänner från Brasilien och Argentina har lämnat hemländerna på grund av osäkerhet och brist på trygghet.

– Om det blir likadant, att folk flyttar från Sverige, då har vi blivit en riktig bananrepublik. Färdriktningen är sådan. Jag tror att det blir den största frågan i valrörelsen.

 Fakta | 15 år av storaffärer

2002: Grundar Cevian Capital tillsammans med Lars Förberg.

2003: Investerar i klädkedjan Lindex. Tre år senare säljs aktierna – vinsten summeras till drygt en miljard kronor.

2004: Investerar i försäkringskoncernen Skandia. Lyckas trots stort motstånd driva igenom en försäljning till sydafrikanska Old Mutual våren 2006.

2006: Köper stora aktieposter i AB Volvo. Långa strider följer, innehavet säljs till Geely i slutet på 2016.

2009: Säljer innehavet i inkassoföretaget Intrum Justitia, förvärvat 2004. På fem år har aktiekursen mer än fördubblats.

2013: Finska verkstadsjätten Metso delas itu. Cevian har då varit stor-ägare i åtta år och varit pådrivande i uppdelningen.

2015: Köper aktiepost i ABB och har allt sedan dess förespråkat en styckning av konglomeratet. Det har inte vunnit gehör, ännu. Läs mer här. 

2017: Storköper i Ericsson. Säljer innehavet i AB Volvo.