Vänstersossens mångmiljonklipp
Luciano Astudillo, Katrin Stjernfeldt Jammeh, Malmös kommunordförande och Jan Inge Alfridh, kommundirektör i Malmö. Drago Prvulovic/TT
Luciano Astudillo, stabschef för S i Malmö stad, är alltid en kontroversiell figur i partiet. De som var med på Aros kongress i Västerås minns hur han stod som motkandidat i omröstningen om SSU-ordförande 1999. Astudillo, SSU-vänsterns kandidat, förlorade mot högerns Mikael Damberg, med röstsiffrorna 126 - 124.
Astudillo tog en politisk paus men återkom ganska snabbt. Från 2002 till 2010 satt han i riksdagen, och lyftes fram som ett av partiets framtidsnamn när Mona Sahlin var partiledare och blev ansvarig för sysselsättningsfrågorna.
Fast återigen lämnade han politiken efter valet 2010 (som ju inte gick så bra för S). Luciano Astudillo plockades i stället upp av näringslivet starka frontfigur i Malmö, Dan Olofsson, grundare av konsultföretaget Sigma, och ihop startade de integrationsprojektet Uppstart Malmö.
Det ena gav de andra. Greg Dingizian, tidigare HSB-chef i Malmö, som gick vidare med egna fastighetsbolaget Victoria Park, lockade honom att ta plats i bolagets styrelse.
Där satt han när Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S), hörde av sig och ville att han skulle bli hennes stabschef i november 2014.
– När Greg köpte Herrgården (som ligger i Rosengård) och jag såg hur de började ta sig an de enorma utmaningarna som området har så tyckte jag det var intressant. Flera pensionsbolag har fastighetsbolag i dag, så det är inget konstigt. Det spännande är hur man kan lyfta områdena, sa Astudillo i Dagens Samhälle i mars 2015.
Men när han tillträdde markerade kommunledningen att Astudillo inte skulle vara inblandad i några beslut som handlade om Victoria Park.
– Jag är noga med att skilja på att jag är stabschef här och det att jag sitter i styrelsen för Victoria Park. Jag har skrivit under papper på de risker som kan finnas, att jag inte kan delta i samtal kopplade till Victoria Park. Jag vill verkligen markera det, sa han själv.
Men de kommande åren handlade det om Victoria Park också i politiken. Idén formades om ett spektakulärt bygge, Culture Casbah, där kommunala bolaget MKB skulle gå ihop med privata fastighetsägare om utvecklingen för att bygga »samman staden«.
Så blev det också. 2016 tog fullmäktige beslut om att sälja 1 650 lägenheter i Rosengård till ett nytt AB, där MKB är delägare ihop med Balder, Heimstaden och …. Victoria Park.
»Lägenheter i Rosengård säljs ut till intressen som missgynnar dess invånare. Nu räcker det!«, dundrade SSU i ett inlägg på Facebook.
Som styrelseledamot hade Luciano Astudillo också begåvats med ett ansenligt aktieinnehav, på 413 300 A-aktier och 659 200 B-aktier närmare bestämt.
Så vad hände med dem? Jo, Astudillo sålde sina aktier under 2016 och lämnade styrelsen.
2015 hade hans aktieinnehav ett redovisat värde på 4 650 450 kronor, men var marknadsvärderat till 15 961 240 kronor.
Men aktievärdet steg och efter att ha sålt Victoria Park-aktierna gjorde Astudillos bolag Idéstugan ett resultat för 2016 på 19 380 000 kronor. Tillgångarna i bolaget (han hade redan haft miljoninkomster på kapitalintäkter) på sammanlagt 23,6 miljoner placerade han i nya aktier och Swedbank Försäkring.
I dagarna finns ett anbud från amerikanska Starwood på hela Victoria Park. Hade Luciano Astudillo behållit aktierna hade han kunnat bli ännu rikare. Minst 37,5 miljoner hade han cashat in.
Det har hänt en del sedan han ville bli SSU-ordförande 1999 och blev kallad »statssocialist« och »nordkoreansk planekonom«. Och S i Malmö har tydliga åsikter om vinster i välfärden, kanske inte lika tydliga åsikter om vinster i välfärdsbygget.
* * *
Heberlein igen!
Ann Heberlein, författare och debattör, står på åttonde plats på M:s riksdagslista i en av Skånes valkretsar. Vi är lite osäkra på om korven på ICA i M-starka Höllviken ingår i hennes valkampanj, men är det så är det definitivt ett nytt grepp.
Rackabajsaren då? Kandiderar den också för M? Skulle väl vara Hanif Bali då..
* * *
Sverige – vi har två vinnare!
Andra kammarens påskquiz var lite klurigt tyckte en del, men vi fick trots det en rejäl hop med rätta svar. Som dessa listade ut skulle meningen (och affischen) vi sökte vara denna:
Vinnarna är Nils Gunnar Larsson i Solna och Thomas Adlercreutz i Stjärnhov (Hälsa grannen Göran Persson!). Vi skickar boken »Rösta!« om svenska valkampanjer på posten!
* * *
Tobe or not Tobe
Vissa namn blandar man alltid ihop. Hör personerna dessutom till samma skara trasslar det till det ytterligare. Ulf Kristersson får väl numera betraktas som hyfsat känd. Ändå får han leva med att ständigt bli ihopblandad med TV4:s politiske reporter Ulf Kristoffersson.
Fast det är en mild bris jämfört med – numera – talespersonen i justitiefrågor och tidigare partisekreteraren, Tomas Tobé. Av någon anledning blir det allt som oftast Tobias Tobé. Kanske Tobias Billström som spökar? Google vet i alla fall besked: en sökning på »Tobias Tobé« ger 185 000 träffar, medan en på »Tomas Tobé« ger 83 400 träffar.
När Tobé för några år sedan fick tillfälle att kommentera namnbryderiet sade han med en suck:
– Jag har slutat att påpeka när folk säger det. Jag skyller »Tobias Tobé« om det blir en dålig intervju.
En helt annan politiker - Herman Vinterhjärta (MP), Miljö- och samhällsbyggnadsråd samt 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Finspång - lär dock ingen ta miste på.
* * *
Och så kommer alla biografierna på en och samma gång…
Tage Erlander är inne! Visserligen har hans dagböcker getts ut i en evighet nu, och i oräkneligt antal volymer. Men nu kommer de tunga biografierna. Dick Harrysson kom först med »Jag har ingen vilja till makt« i höstas, och i dagarna kommer Olle Svenning med »Åren med Erlander«. På sin kammare sitter också tidigare Fokus-reportern Torbjörn Nilsson och skriver och gräver i Erlanders förflutna. Kanske är de fler.
Vi som gillar politiska biografier har med andra ord »Underbara dagar framför oss«.
Vårt eget mest udda Erlanderminne kommer nog inte med i någon av böckerna. Det var flera år efter hans tid som statsminister, och Erlander kom sent till en konferens i riksdagen (då i nuvarande Kulturhuset). Det pågick ett kulturarrangemang och lokalen var nedsläckt. Tage gick med hyfsat raskat steg in och satte sig i en persons knä.
– Å förlåt, sa han och skyndade vidare.
Knät han satte sig i tillhör krönikören och radioprataren Hanna Hellqvists plastpappa Göran, omtalad i otaliga krönikor.
För de som istället föredrar kalkoner i tryckt form kan vi tipsa om Georg Anderssons väldigt bittra memoarbok »Med mina ögon« från 1993. Fast du får räkna med att leta djupt i antikvariaten, däremot inte djupt i plånboken. Georg var invandrarminister och kommunikationsminister i den socialdemokratiska regeringen. Grundtemat i den är att Georg hela tiden missförstås och misstolkas, och får opinionen emot sig. När hans egen kristna S-rörelse Broderskap kampanjar i flyktingfrågan får Georg nytt jobb med kommunikationerna. Då förflyttas Broderskaps engagemang till motstånd mot Öresundsbron i stället. Och Georg är förundrad.
Boken avslutas med raden: »I kväll sjunger jag vid min älskade orgel Tore Littmarcks psalm: Att leva är att fråga, att vänta på ett svar...«
* * *
Marksistiska nyheter 1: Träslöjdlärare Claes Blixt i Marks kommun som redan har två världsrekord noterade i Guiness Rekordbok – världens största smörkniv och världens största kortlek, funderar nu på att sikte mot ett tredje: att bli den som blir mest tillfrågad om hur man kommer med i Guiness Rekordbok, avslöjar han för SVT.
* * *
Lika som bär:
Peter Capaldi som kardinal Richelieu, Jan Larsson, tidigare valgeneral S, nu vd Yrkesakademin och Stjärnkocken Paul Svensson
* * *
Marksistiska nyheter 2: Styrelsen för Hajoms kooperativa föreslår att butiken går samman med Coop. Nu ska medlemmarna säga sitt vid stämman i maj. Bakgrunden är att nya regler för kyl- och frysvaror innebär att butiken måste byta ut hela sin utrustning till en kostnad av cirka 500 000 kronor.
* * *
Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]
Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.