Livspusselveckan som S-vallöfte
Bild: Pontus Lundahl/TT
När Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest 1994 sände CNN direkt från presentationen. Då handlade allt om den ekonomiska oron, efter krisår med rekordränta och ökad arbetslöshet.
När S presenterade sitt valmanifest för 2018 fanns inte CNN på plats. Däremot stor täckning från svenska media på den presskonferens som partiet bjöd in till med två timmars varsel.
Det ekonomiska läget är också annorlunda. Magdalena Andersson behövde inte som Göran Persson 1994 presentera nedskärningar i statens kostnader. I stället: vallöften.
Det mesta i valmanifestet var känt sedan tidigare. Nyheten var den extra »familjeveckan” som S beräknar kostar 5,4 miljarder kronor.
Stefan Löfven och Magdalena Andersson »preppade” i Hjalmar Branting-rummet på partihögkvarteret på Sveavägen 68 innan de kom till presskonferensen.
Och Stefan Löfven kom med ett vallöfte som faktiskt skulle kunna omfatta samtliga av riksdagens partiledare – utom honom själv. Alla de andra har barn mellan 4 och 16 år.
Till skillnad från när partiet 1998 i valrörelsen utlovade en maxtaxa på dagis så är förslaget rätt lätt för valarbetarna att förklara. Partifolket i valstugorna kan på en gång försvara och förklara innebörden i förslaget. Det kunde de inte för tio år sedan.
Kritiken kommer att handla om att vi behöver arbeta mer – inte mindre. Men de flesta föräldrar känner igen sig i situationen att semesterdagarna är slut och det är planeringsdagar på dagis eller skolan.
S-ledaren menar att det också finns en klassprofil i förslaget:
– Allt för många känner att tiden inte räcker till. I många yrken kan man ta med sig jobb hem, eller barnen till jobbet. Men en metallarbetare eller undersköterska kan inte ta med sig jobbet hem, sa Stefan Löfven.
Inför presentationen utlovades en »stor nyhet« från S.
– Säger man på det sättet så höjer man förväntningarna. Folk förväntar sig en riktig »game changer«. Ett förslag som känns fräscht och nytt som snabbt kan bli känt i en stor del av väljarkåren, även de som inte är så intresserade av politik. En riktig snackis alltså, som folk tycker verkar bra, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.
– Men det är intressant att man går ut nu med en halv miljon som redan har röstat i förtid.
Magdalena Andersson uppskattar att 900 000 familjer kan omfattas av förslaget, som ska rymmas inom det reformutrymmet som hon angett på 40 miljarder kronor.
Blir det då en »game changer« för S? Henrik Ekengren Oscarsson noterar att partiet tvärtemot tidigare val rör sig uppåt i mätningarna.
– S har legat stabilt runt 25 och det sista är faktiskt några tiondelar upp för varje ny mätning som kommer. Historiskt sett så skulle bara det att man håller sig stabilt vara en stor framgång, för S brukar bjuda andra partier på väljare i slutet.
– Det börjar smyga sig in en oro för vem som ska styra landet. Det finns alltid en del väljare som vill rösta på stora, regeringsbärande partier. Man vill inte ha något kaos och man vill veta hur det ska bli utan parlamentarisk oreda. Så det är möjligt att man återvänder till något stabilt och tryggt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.