De är Kultursveriges 75 mäktigaste
1) Anna Odell, Konstnär
X&Y. Det är vad det senaste året har handlat om. Det är stor konstnärlig intuitionatt vara så mitt i prick. När #metoo brakade loss förra året, hade Anna Odell redan ägnat två år åt att dekonstrurera kulturmännens alfahanne numero uno, listans nr 23. För när hon utforskar kromosomer gör hon det ordentligt och klär av sig själv och alfahannen både könsroller och kläder. Anna Odells efterlängtade film har valts till öppningsfilm på Stockholms Filmfestival den 6 november. Inget hon gör har gått ljudlöst förbi, sedan kvällen 2009 då hon ställde sig på Liljeholmsbron och skrek ut sin konstnärliga ångest. Må hon aldrig klippa sig och skaffa sig ett riktigt jobb.
Läs mer: »Jag är lika hämmad som alla andra«
2) Sara Danius, Professor i litteratur
Hennes Sommarprat citeras utantill, knytblusen har fått ett uppsving och hon skrev fint om Dylan som om hon personligen delat ut ett pris. Att hon använder sin ofrivilliga ledighet efter att ha tvingats ur Svenska Akademien till att gästkurera på Moderna museet säger en del om hennes kapacitet och naturligt mäktiga personlighet.
Läs mer: En främmande art i den svenska myllan
3) Felix Herngren, Producent, skådespelare
Får en drömskjuts för sittproduktionsbolag FLX närNetflix ger honom i uppdrag att producera kanalens första svenska originalserie. Det var väl den typen av framgångsrikt kulturellt kapital (och ett stänk av »Solsidan«) som Moderaternaville åt när de gav honom i uppdrag att göra deras valfilm.
4) Martin »Max Martin« Sandberg, musikproducent
När Max Martin i Los Angeles i våras tog emot amerikanska låtskrivarsällskapet pris till Årets låtskrivare (med låtar till bland andra Justin Timberlake och Ariana Grande) så var det elfte (!) året i rad. Baby one more time! Och i antal listettor nosar han beatlarna i hasorna. I Storbritannien planeras en musikal, med manus av David West Read, baserad på hans låtar – »Mamma Mia«-style.
5) Zara Larsson, Artist
Sveriges enda superstjärna med Beyoncéglans. Med över 5,1 miljoner följare på Instagram och ett av Sverige största Twitterkonton eldar hon på den feministiska kampen och är inte feg för att veva mot USA:s president Donald Trump. Jobbar nu med en ny skiva efter 1,5 års frånvaro. Oddsen för succé är låga.
6) Henrik Dorsin, Komiker
Musikalsjöng och -dansade fram åtta olika karaktärer (med olika dialekter) i våras. Han har skrivit operalibretto till »Glada änkan« och dessutom själv framfört det. Och nästa år spelar han Sickan i Tomas Alfredsons nyinspelning av »Jönssonligan«. Finns det något denne komiker inte kan göra?
7) Jonas Gardell, Komiker, författare
Det är få som skriver riktigt storslagna romaner. Men det är dit hans författarskap har utvecklats. »Till minne av en villkorslös kärlek« handlar om hans härliga, envist egensinniga och frihetslängtande mamma. Och nu håller folkkära uppväxtskildringen »En komikers uppväxt« på att filmas, av regissören Rojda Sekersöz, med Johan Rheborg i huvudrollen.
8) Robyn, Artist
Åtta år efter senaste skivsläppet fick popdrottningens nya singel fans och recensenter att börja gråta i somras. Av lycka. Igenkänning. Ett nytt album kommer den 26 oktober. Med stjärnan egna ord »en väldigt personlig skiva«. Robyn har fortfarande hela Musiksveriges ögon och öron tätt intill sitt hjärta.
Läs mer: Hon har visat vägen
9) Eirik Stubø, Teaterchef, Dramaten
Det krävdes ett underbarn från Norge för att förstå sprängkraften i en särskild Bergmanfestival på teaterns nationalarena, Dramaten. Samtidigt har han skapat en kreativ lekstuga för sina egna egensinniga verk och ovärderliga internationella kontakter som teaterregissör. Framöver väntar prövningens tid, när Dramaten ska klara sig utan sitt hus.
Läs mer: »Jag möter bara vita människor i innerstaden«
10) Lars Norén, Dramatiker
Det är lysande gestaltning att sätta upp en trilogi om åldrandet i fel ordning. Dessutom på olika platser. Som om han råkat tappa pjäserna lite här och var och sedan glömt var. Andra delen i trilogin spelades i våras på Stadsteatern, första delen kommer på Dramaten i vår och tredje delen har hamnat i Paris.
Läs mer: Sladdertackans återkomst
11) Matilda Gustavsson (et al.), Journalist
DN-journalisten lyckades med en enda artikel och de aderton anonyma och namngivna kvinnorna (däribland nummer 18) allvarligt skadskjuta en av världens tiotaggare, Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur.
12) Ali Abbasi, Regissör
Oscarsnominerad för sin andra långfilm, »Gräns« (baserad på novell av listans nummer 19). Hyllad i Cannes. Liksom Bergman 1957 smider Abbasi medan järnet är stekhett och kör vidare med en mini-tv-serie för SVT om den kontroversielle konstnären Lars Vilks.
13) Jonas Hassen Khemiri, Författare
En språkvirtuos alla vill ha in i Svenska Akademien. Huruvida han själv är intresserad är oklart. Han verkar inte vara typen som vill låsa sig. Hans nya roman »Pappaklausulen«, där han till och med erkänner att han vill fly från sin roll som pappa, fick recensenter och läsare att tappa andan av beundran.
Läs mer: »Min bok läses bäst i ett myller av människor«
14) Cissi Wallin, Kolumnist, skådespelare
Med ett inlägg på Instagram om ett självupplevt övergrepp startade hon det magiska #metoo-året då kvinnor vittnade öppet om sexism och trakasserier som de tvingats utstå i sina liv. Följderna ser vi än, även i den här listan. Och hon själv riskerar för grovt förtal.
Läs mer: »Jag ville avslöja ett maktmissbruk«
15) Ulf Lundell, Författare, musiker
Inte sedan debuten med »Jack« har en Lundellbok fått lika goda recensioner som årets »Vardagar«. Energin och spännvidden i språket grep tag i både dem som övergett barden från Kivik, och gav honom nya läsare. Samtidsbetraktelserna blev referenspunkt också på ledarsidor och i valrörelsen.
16) Lars Lerin, Konstnär
Ingen svensk konstnär har sådant genomslag. Senaste utställningen, på Liljevalchs i Stockholm, är ett konstnärligt lyft där han lämnar det lite söta för något som är djärvt och farligt.
17) Peter Possne, Konstnärlig ledare, Film i Väst
Det är inget snack om vilken region som dominerar europeisk film. Den regionala filmfonden på Sveriges ena sida ligger bakom hela tre nomineringar till Oscar i år. Nummer 12 och 19 är inblandade i den svenska filmen, de andra är från Norge och Turkiet.
18) Martina Montelius, Teaterchef, författare
En av de »ledamöters döttrar« som enligt 2 utsatts för »oönskad intimitet« av Kulturprofilen, och en av de aderton som med hjälp av 11 fick Kulturprofilen på fall och hela akademien i gungning. En egensinnig och sympatiskt dramatisk teaterchef, ungefär som pjäserna på fina Teater Brunnsgatan Fyra.
Läs mer: »Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle bli så här«
19) John Ajvide Lindqvist, Författare
Det är obegripligt att ingen filmat »Hanteringen av odöda« än. Eller »Människohamn«. Texterna inspirerar till mästerverk. Den originella novellen »Gräns«, som skräckmästaren tillsammans med 62 och 12 anpassat till manus, prisades i Cannes och är Sveriges Oscarsbidrag.
20) Karin Alfredsson, Författare
När Aftonbladets kvinnor försökte ge ut ett dokument om sexism på redaktionen så stoppades det. Men för 40 år sedan var det fritt fram på samma redaktion. Tillsammans med Annette Kullenberg och Inger Ramqvist ger Karin Alfredsson ut 1978 års dokument, som inte visste att det var #metoo. Dessutom en dokumentär om Aftonbladet vid den tiden, med titeln »Sex, sprit och solidaritet«.
Läs mer: 1970-talets metoo-revolt
21) Jan Guillou, Författare
Åttonde boken i romansviten om 1900-talet, »De som dödar drömmar sover aldrig«, fick lysande recensioner. Aftonbladet-krönikorna lämnar dock allt fler undrande. Men en ännu stor och lojal beundrarskara väntar med egna samhällsåsikter tills de läst vad IB-affärens legendariske avslöjare tycker.
Läs mer: Jan Guillou, författare och ärkesnobb
22) Malena Ernman, Operasångerska
När skolterminen började satt Greta Thunberg på marken utanför riksdagshuset och skolstrejkade för klimatets skull. Mamma Malena Ernman har slutat flyga till världens operascener och under våren gav hela familjen ut en bok om hur vår ohållbara livsstil riskerar att få allt att krascha. En liten familj som gör stora saker. Operasångerskan vidgar sin scen, på hemmaplan. Och Greta bjöds in till klimatmöte med Arnold Schwarzenegger.
Läs mer: »Jag vill visa att operasångare är som folk är mest«
23) Mikael Persbrandt, Skådespelare
20 år som Gunvald Larsson stoppar inte kvinnornas favoritbuse från att då och då återuppfinna sig själv.I höst klär han av sig hela sin machoidentitet i årets sannolikt jobbigaste käftsmäll till film (om vi känner listans nummer 1 rätt).
24) Jenny Hermansson, Spotifys Nordenchef
Resultatfixerad energisk företagsledare som 2018 kom tvåa på Ledarnas lista »Framtidens kvinnliga ledare«. Spotifys roll i svenskt kulturliv blir större för varje år. Som kvinna i en mansdominerad miljö har Hermansson uppmärksammats för sitt jämställdhetsarbete, liksom branschkollegan nummer 67.
25) Robert Weil, Mecenat, finansman
Han är nog Sveriges störste kulturmecenat. Genom sitt investmentbolag Proventus äger han det privata museet Magasin III i Frihamnen (med tillhörande konstsamling), en nyöppnad filial i hippa Jaffa i Israel och är en av finansiärerna till Accelerator på Stockholms universitet. Aktuell med den kritikerrosade, enligt morgontidningarna, operan »Syskonen i Mantua«. Ett extra plus i kanten för att han ofta svingar mot finanseliten på debattplats om samhällsansvar.
26) Dritëro Kasapi, Teaterchef, Riksteatern
Ny i sin roll med 270 miljoner kronor i budgeten som är oerhört viktig för dramatikerna sett till pjäsbeställningar. Bara Kungliga Operan har mer med nära en halv miljard. Har varit Anna Takanens högra hand på Stockholms stadsteater, och är en inflytelserik regissör. Bildar ett riktigt powerpar med 27.
Läs mer: Längtan efter mångkultur
27) Rani Kasapi, Enhetschef, kulturdepartementet
Arbetar för kulturministern med ansvar för bland annat scenfrågor och var tidigare aktiv i Botkyrka för att få kultur på agendan i kommunen. Får saker att hända. Kan snart bli av med sin post, men verkar bra på att återuppfinna sig. Bildar ett riktigt powerpar med 26.
28) Alicia Vikander, Skådespelare
Uppdraget att bli »den nya Angelina Jolie« föll platt, trots de självgenomförda stunterna. Men hon lyckades göra tittarna oeniga om vem som är mest Lara Croft: den mjuka, komplexa svenska Oscarsvinnaren, eller den tuffa översexualiseradeamerikanska Oscarsvinnaren. Nu hoppas vi påen uppföljare.
29) Ruben Östlund, Filmare
Ingen Oscar för »The square«, men väl en Guldpalm och en stämningsansökan från den argentinska konstnär vars namn han satte på sitt kvasikonstverk »Rutan« i denna oförglömliga film. Fattas bara att han lyckas ruta in Kungsportsplatsen också och flytta ryttarskulpturen med Karl IX till ny ruta.
Läs mer: »Tar du inte min gråt på allvar?«
30) Susanna Pettersson, Överintendent
Hon lämnar ett välskött nationalmuseum bakom sig i Helsingfors när hon landar bland de svenska konstklenoderna. Om ett par veckor inviger hon det nyrenoverade och ljusa Nationalmuseum vid Strömkajen i Stockholm som kan må bra av hennes utlovat lustfyllda touch.
31) Kerstin Ekman, Författare
Definitionen av integritet: Att år 2018 vägra accepera beviljat utträde från en institution hon klev av redan 1989. Året har gett henne ett uppsving som förnuftets röst, den som protestlämnade akademien i tid. Definitionen av tajming: Boken »Gubbas hage« om livet, naturen – och Akademien.
32) Lena Andersson, Författare
Vem annars skulle komma på idén att skriva en roman om folkhemmet, »Sveas son« och inte ens låtsas att det handlade om något annat? Boken landade mjukt i valrörelsetider, men verkar inte slå an riktigt som böckerna om den kärlekskranka Ester Nilsson, redan rekvisita på de litteraturvetenskapliga institutionerna. Med en krass blick på tingen och ordningen, lika idéstyrd som de sylvassa krönikorna, och en hårt ansad dialog är hennes böcker dessutom perfekta för scenen, som hos 18 tidigare i år.
Läs mer: En helt vanlig Andersson
33) Jonas Tellander, Vd, Storytel
Förlagsbranschen är missnöjd med avtalen med Storytel. Tellander, som hellre använder ord som »revshare« än »bokläsning« säger att det lätt blir känslomässigt när man förändrar en »affärsmodell som sett likadan ut i hundra år«.
34) Emma Knyckare, Komiker, initiativtagare till festivalen »Statement«
Ett Twitterinlägg tog henne ända in i New York Times guide över sommarens viktiga händelser. Det som började som ett skämt blev en festival bara för kvinnor. Helt utan incidenter, konstaterade arrangören efteråt.
Läs mer: Hon portar alla med snopp
35) Pewdiepie, Youtuber
Obegripligt för många. Hur en kille som kommenterar dataspel på Youtube kan få över 60 miljoner prenumeranter. Men det funkar. Fortfarande. För de som fattar älskar det. Och kanske för att han, med stigande ålder, breddat sina videor.
36) Casten Almqvist, Vd, Bonnier broadcast
Lyckas hans storplan så tar hans TV4 och Cmore under nästa år upp kampen mot Facebook, Youtube, Netflix och Amazon, snarare än SVT och TV3, via Telias nät i Sverige och Finland.
Läs mer: Staten och kapitalet i Teliabåten
37) Elisabeth Åsbrink, Författare
En skarp röst för yttrandefrihet och mot antisemitism, även sedan hon lämnade Svenska Pen tidigare i år. Alltid med det långa historiska perspektivet klart för sig. Nyligen kom »Orden som formade Sverige« om den svenska självbilden.
38) Martin Walfisz, Dataspelsinvesterare, Nordisk film games
Gamingvärldens »pojke med guldbyxor« är på shoppingrunda efter företag som utvecklar dataspel. Nyligen drog han upp sisådär en miljard och köpte Avalanche Studios, av bland andra 14:s andra hälft Linus Blomberg.
39) Iris Müller-Westermann, Museichef, Malmö
Guggenheim visar i höst den spektakulära utställningen med den svenska modernisten Hilma af Klint som Iris Müller-Westermann gjorde i Stockholm 2013. Idoga rykten vill nu ha henne tillbaka från Moderna i Malmö till Stockholm.
40) Jonas Holmberg, Festivalgeneral
Har under fyra år sett till att landets största filmfestival (Göteborgs) är en självklar träffpunkt för branschen vintertid. En kulturell och intellektuell oas och inspirationskälla. Holmberg är dessutom är en mycket läsvärd filmkritiker.
41) Ann-Sofi Noring, Vice museichef
Oavsett vem som varierar på posten som Moderna museets överintendent så står vice museichef Ann-Sofi Noring stadigt kvar och kurerar med hela handen. Sitter dessutom i styrelsen för både Konstnärsnämnden och Bildkonstnärsfonden.
42) Anders Olsson , Tf ständigsekreterare, Svenska Akademien
När 2 klev av tog den fram till dess anonyme Anders Olsson över. Träffade kungen när det stormade som värst, och råkade säga att kungen stod bakom rockaden av 2 för att bli av med Katarina Frostensson. Kungen förnekade, men att i det läget också offra Olsson hade förstås inte Akademien råd med. Har sedan dess, steg för steg, återvunnit en del förtroende.
43) Pontus Stenshäll, Konstnärlig ledare
Göteborgs stadsteater har haft ett brett och bra teaterår. Vi gillade särskilt mycket om den vemodigt vackra »Karl Gerhard«, och, ännu mer, den avskalade sceniska briljansen i »Underkastelse«. Han står för ett modigt konstnärligt ledarskap.
44) Bröderna Salazar, Grundare Redline
Med rötterna i Latin Kings storhetstid driver bröderna Masse, Salla och Chepe Salazar Campos det största hiphopförlaget, Redline Records i Norsborg i Stockholm, med artister som Ison & Fille, Linda Pira, Stor och Dani M.
45) Eva Schwartz Grimaldi, Styrelseordförande Norstedts förlagsgrupp, ordförande Kristallen
Ett gyllene snitt mellan förlagsbransch och näringsliv. Var ordförande i årets Kristallenjury. I höst slår hon ett slag för begåvade samtal genom att para ihop programledaren Eric Schüldt med inbjudna gäster som får välja klassiska musikstycken.
Läs mer: Förlagschef och kulturpamp
46) Patrick Söderlund, Dataspelsutvecklare
Lämnade efter fem år som utvecklingschef på EA Sports mastodontvarumärken som Fifa, Star wars, Sims och Battlefield. Nu har han slagit sig ihop med Wallenbergarna och ger sig in i vår tids hetaste bransch, AI.
47) Nathalie Djurberg, Konstnär
Det går inte att se hennes jätteutställning (på Moderna museet i somras) med leranimationer fyllda av ångest, snygga fåglar och plågade kroppar utan att bli berörd. Nathalie Djurbergs sammanhållna värld är en av svensk konsts mest originella.
48) Marie-Louise Ekman, Konstnär
Alla som sett dem tillsammans beskriver hur de liksom satt ihop. Skrev sig ur den svåra krisen efter Gösta Ekmans död – en vacker och generös bok, om makens svåra första tid på sjukhus, om kärlek och om det viktiga lilla livet i gemenskap.
49) Yvonne Hirdman, Professor i historia
För 30 år sedan förde alla feministers morsa fram genusbegreppet i Sverige, i samband med Maktutredningen. I år har hon bannat fjärdegenerationsfeminister som hen-nar och gör bröstförstoringar, men inte fattar att #metoo borde vara #wetoo.
Läs mer här: »Förstora brösten – vad är det för jävla feminism?«
50) Madeleine Ekman, Långfilmskonsulent
Guldbaggebelönad producent som i sin nya roll på Filminstitutet avgör vem som ska få stödpengar till film. Hon är proffsig, strategisk och har branscherfarenhet som få. De första ansökningarna har redan landat på hennes nya skrivbord.
Läs mer här: »Behagsjukan kan bli som ett gift«
51) Jacob de Geer Vd, Acute Art
Son till bankiren och konstsamlaren Gerard de Geer. Tillsammans styr de den londonbaserade och hajpade VR-studion Acute Art, »ett laboratorium som utforskar dialogen mellan teknologi och konst genom att producera nya digitala konstverk«. Ett givet nästa karriärsteg för Moderna museets konstnärliga chef Daniel Birnbaum. Att Marina Abramovic vill gå i bräschen med de Geer i VR-verket »rising« kryddar hans varumärke.
52) Arvida Byström, Konstnär
Utmanar könsnormer med det moderna fotografiet i sociala medier. Har i år gjort soloutställningen »Cherry Picking« och lanserat en bok med censurerade Instagrambilder. Regisserade nyligen en video för sneakersjätten Adidas.
53) Åsa Selling, Förlagschef
Hennes jobb är att göra Storytel på Bonniervis med bästsäljande författare som Emma Hamberg och Viveca Sten. Det knakar redan i fogarna mellan det nya och det anrika förlagshuset på Sveavägen som fruktar en förflackning av orden.
54) Johannes Anyuru, Poet, författare
Att denne relativa yngling redan har samlat ihop till en best of-samling säger en del om den kvalitet han hållit ända från början. Han svingar sig med samma lätthet mellan poesi, science fiction och pappalängtan.
55) Naima Chahboun, Poet, Kulturrådet
Denna poety slam-poet och statsvetare är som ordförande i en av Kulturrådets arbetsgrupper en representant för den tyngsta ekonomiska bidragsgivaren i svenskt kulturliv, med över två miljarder.
56) »Piodor« Gustafsson, Producent
Hjälpte som filmkonsulent fram den egensinnige regissören Jesper Ganslandt till en Oscarsnominering. Nu, som producent, har han uppbart samma näsa för udda filmprojekt. Med 12:s film baserat på 19:s novell blev det Oscarsbidrag igen.
57) Bröderna Broman, Grundare, Fotografiska
Bröderna Jan och Per Broman tar svenskt foto utomlands när Fotografiska efter åtta extremt framgångsrika år öppnar filialer i New York och London. Det de själva valt ut vill säga.
58) Pontus Bonnier, Vd Bonniers konsthall
Är god för 1,3 miljarder kronor, basar över Bonniers konsthall och är en av Sveriges största konstsamlare. Lägg därtill hedersledamot i Konstakademien, representant i MoMA och Tate. Filantrop och sponsor till till Moderna museet.
Läs mer: Tant Jeanettes testamente
59) Anna Pettersson, Teaterchef
Som alla goda konstnärer tolkar hon inte bara klassikerna, hon vränger husgudarna ut och in. Det hjälper inte att de fyller jämnt. I år tröttnade Anna Pettersson på alla hyllningarna till geniet Bergman och ordnade en egen feministisk Bergmanfestival, på Strindbergs scen. Uppslängda på obduktionsbordet får både Bergman och Strindberg nytt liv .
Läs mer: »Ibsen skulle vända sig i graven om han visste«
60) Camilla Ahlgren, Manusförfattare
Netflix storsatsar när det testar marknaden för svenska originalserier. Camilla Ahlgren blir först att skriva manus utifrån Malin Persson Giolitos roman »Störst av allt«, till listans nummer 3 som producerar.
61) Maja Lundgren, Författare
Föregrep metoo-debatten med sin bok »Myggor och tigrar« som hängde ut kulturmän. Vi får hoppas att hon inte är synsk nu när hon är aktuell med en sciencefictionroman som utspelar sig efter ett fjärde världskrig.
Läs mer: »Man får inte glömma de galna männen«
62) Isabella Eklöf, Författare
Står tillsammans med 1 för en av höstens förväntade skandaler på bioduken med våldtäktsdramat »Holiday«. Dessutom väntar hon tillsammans med 56 och 19 på besked om det blir någon Oscarsgalan för 12:s film »Gräns«, som hon skrivit manus till.
Läs mer: Biografernas skräck – kvinnlig ondska
63) Sara Sandström och Stefan Andersson, Gallerister
Sveriges mest framgångsrika gallerister driver Galleri Andersson/Sandström i Stockholm och Umeå – och firar tjugo år med både svenska och internationella toppnamn i stallet.
64) Sebastian Knutsson, Riskkapitalist
Candy crush-miljardären använder pengarna till att investera i nystartade medie- och spelföretag. Entreprenörfamiljen Knutssons ådra pulserar än, från föräldrarnas Gul och blå, över systerns Filippa K till hans eget Sweet capital.
65) Cedwin Sandanam, Körledare, Tensta gospel
Leder sin gospelkör med karisma på allsångscener, Kungliga Operan, i Melodifestivalen och i kyrkor över hela landet och i USA för kören som fostrat stjärnor som Sabina Ddumba, Lykke Li, Kristin Amparo, Linda Pira, Mapei och Zhala.
66) Margaux Dietz, Influencer
Slog igenom när hon filmade sin förlossning. Har sedan dess blivit en av Sveriges största bloggare. Under våren har vi sett samtliga partiledare passera Dietz »Partitempen« på den egna Youtube-kanalen i jakten på förstagångsväljare.
67)Elisabet Widlund, Vd, Musikförläggarna
När vittnesmålen från artister om sexism och övergrepp började komma var hon en av de första att medge att branschen har »väldigt stora problem«. Därmed blev hon central i rörelsen kring #metoo och hur musikbranschen hanterade detta.
68) Ardalan Esmaili, Skådespelare
Har en diger meritlista på teatern med roller bland annat i pjäsen »Ungefär lika med« av 13 och dansteater på Folkteatern i Göteborg. Dessutom bioaktuell i svenskdanska »Charmören« (av Milad Alami) och i Cmore-serien »Gråzon«.
69) Anna Croneman, Chef SVT Drama
Som programchef för drama och film på SVT bestämmer hon till stor del vad du får se i rutan – och vem som gör det. Vägen dit gick via producent för kritikerrosor som »Kronprinsessan«, »Drottningoffret« och »Coacherna«.
Läs mer: SVT:s nya drama queen
70) Berit Gullberg, Förläggare, Colombine
20 år som teaterförläggare gör henne till en maktfaktor inom svensk scenkonst. Med över 300 dramatiker, översättare och tonsättare i sitt stall kallar de sig en av Skandinaviens ledande teateragenturer. Är också en minglare av Guds nåde.
71) Ludwig Göranssson, Kompositör
Linköpingssonen »Ludovin« flyttade till Hollywood för tio år sedan och har sedan dess skrivit musik till filmer och tv-serier som »Creed«, »New Girl«, »Fruitvale Station«. I år vann hans låt »Redbone« en amerikansk grammy.
72) Astri von Arbin Ahlander, Grundare, AhlanderAgency
När Pan MacMillan i Storbritannien i våras blev tolfte utländska förlag att köpa Mattias Edvardssons spänningsroman »En helt vanlig familj« bekräftade hon sin position som den nya stjärnan bland landets fristående författaragenturer.
73) Theodor Dalenson, Konstsamlare
Har samlat konst i tjugo år och har verk av mästare som Frank Stella, Andy Warhol och från senare år Jeff Koons och Antony Gormley. Sitter i styrelsen för Salomon R Guggenheim-stiftelsen i New York och för Moderna museets amerikanska vänner.
74) Ingemar Persson, Chef på SVT-dokumentär
Ansvarig utgivare, producent, samproducent och projektledare till över 100 dokumentärfilmer sedan 2001. Redaktionen på SVT har i stort sett monopol på att göra dokumentärer. Och till skillnad från konsulenterna på Filminstitutet sitter de länge.
75) Marika Wachtmeister, Grundare, Stiftelsen Wanås utställningar
Bjuder varje år sedan 1987 in till skulpturutställning i sin slottspark. En viktig kontaktyta mellan nyetablerade konstnärer och världsnamn. Genom åren har hon byggt upp en ansenlig skulpturpark öppen för allmänheten.
Läs mer: Gungigt… och alldeles underbart
Fakta | Så här gjordes listan:
- Nomineringar har samlats in från minst fem personer i var och en av följande områden: Film & Tv, Dataspel, Sociala medier, Litteratur, Konst, Scen, Musik och Allmänt.
- Dessa personer har ombetts att namnge de personer som de anser har makt över pengarna, som har nätverken och som har det kulturella kunnandet eller det kreativa geniet.
- De nominerade har betygsatts (1–5) utifrån fem kriterier: Formell makt, informell makt, medieupp- märksamhet, aktualitet och en sista utslagsgivan- de faktor som är det lilla extra, en wowfaktor.
- Det sammanvägda betyget avgör platsen i rangordningen.
Tidigare listor