En konservativ mitt?

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

TV4/Sifo:s valundersökning var en besvikelse för nästan alla. För moderater och socialdemokrater, som det gick dåligt för. För Sverigedemokraterna, som det inte gick så bra för som de hoppades på. För Liberalerna som blev mindre än både Kristdemokraterna och Centern. Och för alla kommentatorer, som inte fick mycket att hetsa upp sig över. Det rödgröna blocket var lite större. Miljöpartiet åkte inte ut. Sverigedemokraterna gjorde ingen stormstegsframgång.

En sådan tur då att Sveriges Television kom till räddningen. Socialdemokraterna blir störst, men det röda-gröna blocket marginellt mindre än Alliansen. Miljöpartiet är nära att trilla ut och andra största parti blir Sverigedemokraterna.

Med de här prognoserna kommer det att dröja ett tag innan någon vet vad gäller och därmed vad som kommer att hända. Det är spännande, men kan sluta i ett jaha. Eller i en omvälvning.

Det som verkar ställt utom tvivel är att Kristdemokraterna går oväntat bra. Och det tycks som att i runda slängar 45 procent av de röstande väljer ett alternativ som i större eller mindre utsträckning ser sig som konservativa, det vill säga Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Resten är splittrad mellan vänsterradikalism, liberal idépolitik och resterna av Socialdemokraterna.

Politik är inte matematik. Moderater och kristdemokrater har många skäl att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. En del gäller sakfrågor, en del gäller historia och ideologi. En del är bara gammalt strunt, annat svårt att strunta i. Det finns en brunskiftande bottensats i Sverigedemokraterna, men när en femtedel av väljarna röstar på partiet kan inte det vara det enda avgörande. De flesta som röstat på SD har inte med det att göra. Den gängse analysen bland de etablerade partierna att »flankerna växer” är en sanning med modifikation. Man kan lika gärna spekulera i att en konservativ mitt är på väg att formas. Att Kristdemokraterna stjäl så många röster som de gör av dem som röstade på Socialdemokraterna förra valet, enligt SVT:s undersökning, är en indikation på det.

Om en konservativ mitt kan bli stabil är en annan fråga. Sverigedemokraterna, med sin historia, sina vildhjärnor och sin vulgaritet är förstås den okända storheten i den kalkylen. De skulle kunna arbeta sig mot mitten. De kan också söka sig mot kanten och radikaliseras. Då blir en konservativ mitt omöjlig.

Många inom Moderaterna och Kristdemokraterna har ännu svårt att tänka i de här termerna. Alltför mycket tar emot, både i tanke och i sak. Men om liberala och vänsterradikala röster blir de dominerande, trots att så många röstat konservativt måste man finna ett sätt att förklara för väljarna, varför den konservativa trenden hos väljarna inte får genomslag.

Följ Fokus valrapportering här.

TV4/Sifo

V: 9,8
S: 25,4
MP: 5,8
C: 9,4
KD: 6,6
L: 5,7
M: 18,4
SD: 16,3

SVT

S: 26.2 procent
SD: 19,2 procent
M: 17,8 procent
V: 9,0 procent
C: 8,9 procent
KD: 7,4 procent
L:  5,5 procent
MP: 4,2 procent

 

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT