Valvakornas natt
Bild: Stina Stjernkvist/TT
00:16 | Annie Lööf: Dött lopp mellan blocken
Annie Lööf målade på valvakan ut både Centerpartiet och Alliansen som vinnare.
– Just nu är det dött lopp mellan blocken vi kan se att Alliansen har ökat i stöd från förra valet. Nu kommer en ganska komplicerad tid påbörjas här i Sverige där kommer att ha blocköverskridande samtal mellan Alliansen och de nuvarande regeringspartierna om hur Sverige ska styras framåt.
På frågan varför det gick bra för Centerpartiet säger hon:
– Jag är oerhört stolt. Vi gör vårt bästa valresultat på nästan 30 år och den största ökningen mellan två val sedan 70-talet. Jag tror att många uppskattar att vi har stått stadigt när andra vänt kappan efter vinden. Att vi har en politik för hela landet.
23:11 | Stort jubel på Centerpartiets valvaka när Alliansen avancerar i mandaten.
– Nu jävlar! Ropar någon i det gröna havet av centerpartister.
22:00 | Siffrorna kunde varit värre, säger man på S-vakan.
– Förstsigpårna hade fel, S kan öka under en valrörelse, säger Anders Ygeman, grupledare från scenen.
Och riktigt nöjda är man med M:s starka tillbakagång.
– Alla partiledare som kommer efter en stark ledare, som Reinfeldt. Vi hade det med Sahlin och Juholt, säger en tung person i regeringskretsen (som egentligen inte får säga något – ännu) till Fokus.
21.50 | Stämningen hos SD är »glädjefylld men nervös«
Så beskriver Kristina Wiberg, europaparlamentariker, stämningen på Sverigedemokraternas valvaka.
– Vi känner att det går vår väg. Jag tror på 24,5 procent, säger hon och fortsätter:
– Vi kommer att vara med och påverka hur Sveriges framtid kommer att se ut. Det finns ingen möjlighet för de andra att utesluta oss.
Hur ser du på läget för de andra partierna?
– Det känns ganska bra att vi just nu ligger högre än Moderaterna. Miljöpartiet kommer knappt över spärren, det var ju väntat.
Hur ser du på era chanser att ni kommer få sitta med i en regering?
– Jag tror de ser väldigt goda ut. Vi ser på våra grannländer, Danmark, Norge och Finland. Det går inte att utesluta oss. Folket har sagt sitt, man måste respektera väljarnas val.
På plats under valvakan finns representanter från finska Sannfinländarna och danska Dansk Folkeparti.
– Jag har inte träffat kollegerna från Danmark men jag och Laura (Huhtasaari Sannfinländarna reds. anm) och jag har suttit ner och diskuterat. En fantastiskt duktig kvinna. Jussi (Halla-aho Sannfinländarnas partiledare reds anm) och jag samarbetar i samma utskott i Europaparlamentet.
Kommer ni att utöka ert samarbete med dem?
– Absolut, mer än någonsin.
21:36 | Fortfarande ovisst i Göteborg
I Göteborg har ännu inga lokala prognoser kommit. Hur stora blir Demokraterna? På Socialdemokraternas valvaka på Järntorget anas ett visst hop om att kunna behålla positionen som största parti, men I väntan på Göteborgsresultaten begrundar man med bistra miner SD:s valresultat i riksdagsvalet
– Jag hade kunnat stå ut med motgångar, men att SD blir så fruktansvärt stora nationellt är svårt att ta. Vi får se hur det blir regeringsfrågan nu, och om vi förlorar så handlar det ju om hur moderaterna gör, om de ställer sig på rätt sida av historien, säger Viktoria Tryggvadottir, socialdemokratisk presschef i Göteborg.
På scenen håller Peter Apelgren en monolog om att även om man förlorar ikväll ska man gå med högburet huvud.
21.25 | S: »Vi har gjort en stark valrörelse«
– Vi har gjort en stark valrörelse. Före sommaren låg vi på 22– 23 procent i opinionsmätningarna. Nu skiljer sig valundersökningarna åt, men 26,2 i Valu visar att vi gjort en stark valrörelse, säger Anders Ygeman (S)-gruppledare.
Familjeveckan snackades det om som en »gamechanger« som skulle vända valvinden. Blev det så?
– Den har blivit väldigt väl emottagen och gett ännu bättre fart på vår valrörelse.
Men allt tyder på fortsatt osäkert och jämnt läge, menar Anders Ygeman.
– Vi vet inte vilket block som blir störst, men vi har tydligt sagt att vi vill samarbeta över blockgränserna.
Med vilka?
– Ja, med de som vill.
Det talas ändå mest om C och L?
– Ja, det är onekligen de som ligger närmast till, säger Anders Ygeman.
21.20 | Välfärdsentreprenör: Det viktiga är att Alliansen är större en S
Peje Emilsson, välfärdsentreprenören bakom Kunskapsskolan samt grundare av pr-byån Kreab, är rutinerad även som politiskt aktiv.
Kvällens indikativa valresultat tyder på att Moderaterna får runt 18 procent av rösterna – ett påtagligt tapp och kan jämföras mot 30 procent år 2010.
– Det viktiga är att Alliansen är så mycket större än Socialdemokraterna, säger Peje Emilsson till Fokus.
– Det är ett klart besked om att vi kommer får ett regeringsskifte. Vi har en väl sammanhållen allians som ligger runt 40 procent, och en socialdemokrati runt 25, menar Emilsson.
21:17 | Oroat Kommunal
Tobias Baudin, fackförbundet Kommunals ordförande, är oroad över det stöd som Sverigedemokraterna verkar få.
19,2 procent i Valu – ni har drivit stora delar av er valrörelse med udd mot SD. Har ni misslyckats?
– Vi får se hur helheten blir. Att SD får stort stöd kommer inte som en blixt från klar himmel precis. Men jag noterar att S är solklart största partiet och att M tappar mycket, säger Tobias Baudin.
Men ni har haft en telefonkampanj för att övertyga om att inte rösta på SD. Inte så framgångsrik då eller?
– Vi ska göra en egen valanalys i LO där deras ökade stöd blir en viktig fråga. Jag har i valrörelsen träffar många i äldreomsorgen som är bekymrade över för få kollegor och sagt de stödjer SD. Till stor del handlar detta om proteströster på SD, säger Tobias Baudin, strax efter nio på valvakan.
SSU-ordföranden Philip Botström är också bekymrad över SDs ökade stöd.
– Men det som sticker ut mest är att M tappar enskilt mest. De är med dessa siffror inte längre näst största parti, säger Philip Botström
– Vi är inte nöjda, men att vi skulle få 25-26 procent så vi som realistiskt.
Ni profilerade er hårt i lag och ordning och migration i våras. Då tappade ni stöd. Var det dumma utspel?
– I de hårda frågorna har bi ökat i förtroende. Men vi har inte gjort det i integration och migration. Men nu är det viktigt att visa att lagt kort ligger i migrationspolitiken. Men visst är det den frågan som är ett skäl till att Sd går framåt, säger Philip Botström.
21:10 | Ali Esbati (V): Obehagligt med SD:s uppgångar
Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati är mycket nöjd med sitt partis valrörelse. Mindre nöjd är han med SD:s valresultat.
– Det är mycket obehagligt med Sverigedemokraternas uppgång. Den är på ett sätt väntad, för de två stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har ju på olika sätt anpassat sig till Sverigedemokraternas retorik och förslag, och vi vet från i princip alla andra länder att det som sker då är att den här typen av partier kan stärkas, säger Ali Esbati till TT.
20:45 | C: Vi vill få till ett regeringsskifte
På Centerpartiets valvaka är stämningen uppsluppen efter SVT:s Valu. Centern får enligt undersökningen 8,9 procent av rösterna. En uppgång jämfört med förra valresultatet på drygt 6 procent.
– Vårt mål är ju att få till ett regeringsskifte, säger en nöjd partisekreterare, Michael Artursson.
Om de nedåtpekande siffrorna för Alliansvännen Moderaterna säger han:
– Vi hoppas att Moderaterna ska göra en så bra valrörelse som möjligt, vår statsministerkandidat är också Ulf Kristersson.
20:30 | Jubel hos SD
– Valdagsundersökningarna underskattar alltid oss så det ser ut att bli en fantastisk fest ikväll. Vi kanske går över 20 procent och Miljöpartiet kanske trillar ur så det kan bli en bingo. Det kommer att bli många nya platser i riksdagen, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson, till Fokus.
Han får medhåll av Mattias Karlsson, gruppledare, som också tror att SD kommer att landa på 20 procent.
– Förhoppningsvis får vi en konservativ regering, men det är inte helt sannolikt, säger han
Även presschefen Henrik Vinge är segerviss.
– Vi kommer att få betydligt mer inflytande, vi har redan i dag ganska stort inflytande, men vi kommer att få mer. Det kommer inte att gå att regera Sverige utan att förhålla sig till oss.
Och fortsätter:
– Vi kommer inte att stödja någon regering som inte minskar invandringen och gör rejäla förbättringar för de fattiga pensionärerna.
20:19 | (S)vängig stämning
Jubel på socialdemokraternas valvaka när siffran 26,2 procent i Valu kom. Men dystrare när den preliminära mandatfördelning kom: 141 för alliansen, 140 för rödgröna och 68 för SD.
– Det är ett osäkert läge. Det understryker betydelsen av att vi är samarbetsvilliga och vill ta ansvar för Sverige, säger Eurpaparlamenatrikern Jytte Guteland (S) till Fokus.
SD får 19, 2 procent i Valu – är du chockad?
– Ja, fast vi vet inte ännu var de landar. Deras framgångar understryker betydelsen av ett konstruktivt samarbete mellan de andra partierna.
Talmannen Urban Ahlin kom till valvakan vid 20.15 men ville inte ge några kommentarer:
– Nej, inte i det här läget.
En S-ombudsman sa däremot lite uppgivet:
– 2010 mötte vi många dörrar som stängdes i dörrknackningen. 2014 mötte vi folk som var arga på samhällsutvecklingen. Nu, i årets val, är det återkommande vi mött att folk ska rösta på SD.
20:03 | Även SVT:s vallokalsundersökning bjöd på skrällar:
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i SVT:
– En sak är klar och det är att Stefan Löfven måste avgå.
Efter siffrorna från SVT:s vallokalsundersökning som gav Alliansen ett övertag över de rödgröna på 0.2 procentenheter.
19:55 | TV4:s opinionsundersökning visar att Socialdemokraterna är största parti med 25,4 procent. Sverigedemokraterna förblir tredje största parti med 16,3 procent av rösterna. Undersökningen ger de rödgröna en liten övervikt på cirka en procentenhet.
V: 9,8
S: 25, 4
MP: 5,8
C: 9,4
KD: 6,6
L: 5,7
M: 18,4
SD: 16,3.
***
Den senaste opinionsmätningen visar att det är ett jämnt lopp mellan blocken. De rödgröna får 39,9 procent av rösterna och Alliansen 38,5 procent, enligt SVT/Novus som kom i fredags.
Vallokalerna stänger klockan 20 och en kvart tidigare publicerar TV4 en vallokalundersökning.
***
17:45 | »Åkesson lyckas med det som tyska Alternativ för Tyskland (ännu) inte lyckats med«, rapporterar Tyska Die Welt, enligt DN.
15:40 | Jimmy Åkesson till TT: »Det är fortfarande upp till SVT om jag ska vara det eller inte. De kan fortfarande medge att de tog ett förhastat beslut när de tog avstånd från vår integrationspolitik i slutdebatten två dagar före valet, men inget tyder på att de kommer att göra det. Och då kommer jag inte att medverka där«. Läs Johan Hakelius blogginlägg om händelsen här.
Följ de senaste händelserna nedan
Hållpunkter (TT)
18.00: V, S och MP:s valvakor startar.
18.30: KD inleder sin valvaka.
19.00: C, L och SD startar sina valvakor.
19.30: M:s valvaka börjar.
19.45: TV4 publicerar sin valdagsundersökning.
20.00: Vallokalerna stänger.
20.00: SVT:s valdagsundersökning publiceras.
20.00: Resultatet av skolvalet presenteras.
21.30: (cirka) SVT:s första prognos.
Ur Veckans nummer av Fokus (#36)
Veckans Fokus: Den maktlösa riksdagen
Snart börjar förhoppningsfulla politiker sin nya parlamentariska termin. Men det är partipiskan som styr. Läs mer här.
Så försvagar samarbete populisterna
I flera av våra grannländer har de populistiska partierna tappat i opinionen. Läs mer här.
Landskronas starke man
Genom att styra sin minoritet med stöd av SD har liberalen Torkild Strandberg gjort det omöjliga möjligt i Landskrona. Läs mer här.
Fokus valpaket
Fokus låser upp utvalda artiklar av redaktionen under helgen fram till söndag klockan 23.59. Läs mer här.