»Vi är inte immuna mot Trump-effekten«

Text: Anneli Rådestad

Bild: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP, Karl Gabor

Den senaste helgen blev en vändpunkt för amerikanska judar. Även om många av dem hört talas om förintelsen och andra judiska pogromer genom släktingar, filmer och böcker har de allra flesta levt sina liv utan oro för att något sådant skulle drabba dem. Det var något som associerades med Europa, aldrig USA.

Den verklighetsuppfattningen krossades när Robert Bowers forcerade dörrarna till Tree of Life-synagogan i Pittsburgh i lördags och mördade elva judar mitt under shabbat-firandet. Förra helgen markerar den enskilt mest våldsamma attacken mot judar i amerikansk historia.

Bowers var den som avlossade automatvapnet som mördade elva människor, men hans handling uppstod inte ur tomma intet. Nu måste vi syna systemet, samhällsklimatet och filosofin som skapar mördare som Bowers.

Omedelbart efter att Donald Trump vann valet 2016 myntades begreppet Trump-effekten. I en studie som genomfördes bland amerikanska skolanställda direkt efter valdagen rapporterade över 90 procent av de svarande att Trumps polariserande valkampanj påverkade skolklimatet. 80 procent upplevde en ökad nervositet, särskilt bland skolbarn med minoritetsbakgrund och 40 procent bevittnade en ökning i hotfullt och nedsättande språk, särskilt riktat mot mörkhyade elever, muslimska elever och immigranter. En lärare berättar hur en elev i hennes klassrum skrikit »bygg muren, bygg muren« åt en klasskamrat med mexikanskt ursprung. I dag varnar psykologer för att den så kallade Trump-effekten kommer få mångåriga konsekvenser för skolbarnen och för det amerikanska samhällsklimatet i stort.

Antisemitismen – det specifika hat mot judar som drev Bowers att mörda – har länge levt i det fördolda i USA. Men sedan Trump kom till makten, delvis med hjälp av vitmakt-högerns frontfigurer, har organisationen Anti-Defamation League som kartlägger hatbrott i USA, noterat att antisemitiska hatbrott ökat med 57 procent och samtidigt krupit fram i dagsljuset.

Det är svårt att säga exakt när Trump-effekten kan anses ha gett grönt ljus till Bowers och hans gelikar.

Var det när Ku Klux Klans ledare David Duke valde att stötta Trump i valet?

Eller när Alt-right-rörelsens Richard Spencer heilade Trump på ett vit-maktmöte i Washington? Eller när hundratals vit-maktanhängare marscherade i Charlottesville sommaren 2017 och skrek »Judarna kommer inte ersätta oss« ? Eller när Heather Heyer mördades under samma marsch och presidentens moraliska kompass inte lät honom skilja på nazisterna och motdemonstranterna?

Flera kartläggningar av extremhögern har visat att det i dag är en global rörelse med starka band mellan Sverige och USA.

Också i Sverige kommer polariserande retorik från högsta ort: förre talmannen Björn Söders uttalande om att judar inte är svenskar är bara ett exempel.

Under den svenska valkampanjen rapporterades det om oförblommerat hat och rasism riktat mot valförrättare med utländsk bakgrund och nu senast mot apotekspersonal med rötter i utlandet. Lyckligtvis lyckades Expo och Expressen, i tid, avslöja flera nazister som genom Sverigedemokraternas vallistor var redo att inta lokala maktpositioner runt om i landet, liksom SD:s starke man i Hörby som hyser ett hat mot homosexuella.

Vi vet inte hur Sveriges nya regering kommer se ut men politiker: ta ert ansvar!

Vi är inte immuna mot Trump-effekten här i Sverige. Låt inte hatet och missnöjet vinna. Öppna inte Pandoras ask. Om SD får ökat inflytande kommer det påverka vårt samhälle i grunden under lång tid framöver. I värsta fall får det dödliga konsekvenser – som helgens attentat i synagogan i Pittsburgh så tydligt visar.

Anneli Rådestad, Chefredaktör för Judisk Krönika