Därför floppade Miljöpartiet i valet

Text:

Bild: TT

Därför gick MP dåligt i valet

Det var inget fel på Miljöpartiets valkampanj, konstaterar partiets utvärdering. Valresultatet berodde i stället på händelser under mandatperiodens gång.

– Miljöpartiet gick till val i kraftig uppförsbacke. Orsaken till det låga valresultatet får sökas i den svåra mandatperioden, i första hand halvåret 2015-2016 när partiets opinionsstöd nästan halverades efter flera kriser. Det säger Johan Hellström, som har lett arbetet med valutvärderingen, i ett pressmeddelande.

Ministerfokus: »Jobbiga skolförslag«

Anna Ekström, Sveriges utbildningsminister, säger att hon ska arbeta särskilt hårt med de delar i av Lövpakten som hon själv tycker är jobbiga.

– Jag vill att Centern och Liberalerna ska kunna lita på att ett handslag gäller, säger Eklund till TV4.

En fråga som Liberalerna håller högt i överenskommelsen är betyg från fjärde klass.

C enad utåt – splittrad inåt

Inom Centerpartiet fanns två falanger, skriver Expressens Torbjörn Nilsson i ett långt reportage. En var för Ulf Kristersson, däribland Fredrick Federley och Emil Källström. Och i den andra gruppen fanns Martin Ådahl, partiets tidigare chefsekonom och riksdagsledamöterna Johanna Jönsson och Niels Paarup-Petersen.

I mitten av december talade allt för att centerpartisterna skulle välja Ulf Kristersson, skriver Nilsson.

L: Solidaritet med britter efter Brexit

Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesperson, tycker att Sverige ge motsvarande löfte om solidaritet i försvarsfrågor till Storbritannien som man ger till andra EU-länder.

– Vår säkerhet är mycket nära sammanlänkad med Storbritannien och det finns anledning att slå vakt om den, säger han till Ekot.

Debatter:

»Med en regering på plats är det hög tid att rusta upp regeringskansliet som en kunskapsorganisation. Med ett reellt säkerhetsråd, mer analytisk kapacitet på departementen och en sammanhållen underrättelsefunktion skulle Sverige stärkas som aktör inom utrikes- och säkerhetspolitik”, skriver Björn Fägersten, Utrikespolitiska institutet, på DN Debatt.

»Bolånemarknaden blir allt mer komplex i takt med att mindre aktörer tar marknadsandelar från storbankerna. Nya instrument som bolånefonder kan minska risken i systemet som helhet, men kräver långsiktigt engagemang från placerarna”, skriver Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen på Di Debatt.

»Även den nya regeringen Löfven tänker sig att politiskt skolade ministrar utan särskild akademisk bakgrund eller insikt i forskningens villkor ska leda Sverige in i 'kunskapssamhället'. Man kan inte längre föreställa sig en svensk statsminister med doktorsgrad eller en utbildningsminister med professur”, skriver företrädare för stiftelsen Academic Rights Watch på SvD Debatt.