Expert: »Islamister i Pakistan och Afghanistan vill att det eskalerar till krig i Kashmir«
Bild: ASIF HASSANA/AP
Konflikten mellan Indien och Pakistan har pågått sedan 1947 . Men de strider som nu har blossat upp är de mest allvarliga på 20 år, och ligger i nivå med Kargilkriget 1999, enligt Sten Widmalm, indienkännare och professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.
– Det man nu fruktar är att vi hamnar i en situation som liknar den som rådde 2001-2002, när risken för kärnvapenkrig ansågs vara så hög att många ambassadörer tog hem sin personal från Indien, säger han till Fokus.
Under onsdagsmorgonen ska Indien ha genomfört ett flyganfall mot vad Indien uppgav var ett terroristläger på pakistanskt område. Enligt uppgifter från Indien dödades flera militanta islamister i anfallet, medan Pakistan hävdar att pakistanska stridsplan motade bort planen och att bomberna i stället föll i ett skogsområde utan att någon skadades.
Från pakistansk sida ska man i sin tur ha skjutit ned indiska plan på den Indien-kontrollerade sidan av Kashmir och två piloter ska ha tillfångatagits.
Det som denna gång utlöste striderna mellan de båda länderna var det bombattentat från militanta islamister som för ett par veckor sedan dödade 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor i pakistanska delen av Kashmir. Ett dåd som islamistgruppen Jaish-e-Mohammad tagit på sig. Enligt pakistanska myndigheter ska två kvinnor och två barn tidigare också ha dödats. Ytterligare tio civila blev skadade när indiska granater träffade bostäder i området.
Skälet till att de militanta islamisterna utförde bombattentatet just vid denna tid är att de vill provocera fram mer nationalism i både Indien och Pakistan inför det kommande valet i Indien, uppger Sten Widmalm för Fokus.
Genom lokala attentat vill de sätta större konflikter på nationell nivå i rörelse och enda sättet för dessa små terrororganisationer att få inflytande är spektakulära dåd i känsliga tider, menar han.
– Valet närmar sig och man försöker utnyttja en uppiskad nationalistisk stämning både i Indien och i Pakistan.
Vad vill de uppnå?
– De militanta islamisterna vill bygga ett kalifat över Pakistan, Afghanistan och Indien. Vad de vill är att konflikterna eskalerar så att krig till slut utbryter mellan Indien och Pakistan, säger Sten Widmalm, som själv ser risk för mer upptrappade strider i samband med att valet närmar sig.
Hans bedömning är, att det enda som skulle kunna få ett slut på de upptrappade stridigheterna mellan länderna är en dialog mellan USA och Kina.
Vid Kargilkrigen räckte det med att Bill Clinton tog Pakistans dåvarande premiärminister Navaz Sharif i örat för att förhindra att striden eskalerade, poängterar Sten Widmalm.
– EU är irrelevant i sammanhanget och inte har något intresse i området. Men USA, som traditionellt har stöttat Indien och Kina, som stöttat Pakistan, skulle kunna tala med varandra.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo har i ett uttalande uppmanat båda sidor att undvika en upptrappad konflikt, medan Kina i sin tur har uppmanat båda sidor till återhållsamhet och till att ta steg som öppnar för dialog.
Inför valet i Indien är stödet starkt för Modi-regimen, enligt Sten Widmalm, som spår att den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modis vinner valet.
Modis motståndare i parlamentsvalet är en svagare ledare och mindre nationalistisk, menar han.
– Men regimen spelar ett högt spel och det är långtifrån säkert att den opinionsmässigt gynnas av angrepp från Indiens sida.
Visserligen kan de vinna stöd i opinionen genom att agera resolut, resonerar Widmalm.
– Men det kan också skapa en backlash för nationalisterna, som visar att de inte är kompetenta nog att ta hand om situationen.
Under Modis fem år vid makten har relationerna mellan Indien och Pakistan blivit allt mer infekterade. Den konflikt som nu utbrutit har även lett till varningar från talibanska ledare i Afghanistan, som hotar med att de pågående förhandlingarna med USA i Qatar blir utan framgång om Indien inte slutar med våldet.
Hur hänger det ihop?
– Indien har intresse av insatser i Afghanistan, men många talibanorganisationer ser Indien som sin huvudfiende och vill skära bort Indiens inflytande i Afghanistan. Deras vision är en islamisk stat som sträcker sig över Pakistan. Det mest tragiska i konflikten är de människor som får lida i den Indien- kontrollerade delen av Kashmir, konstaterar Sten Widmalm.
– De har utsatts för mycket våld från militanta islamistiska separatister, som bemött människor som protesterat med brutala metoder, som att skjuta dem i ansiktet så att de blivit blinda, säger han.
Fakta
Indien och Pakistan styr varsin del av Kashmir, men båda länderna gör anspråk på hela området.
I Kashmir är majoriteten av befolkningen muslimer. Området har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna år 1947 blev självständiga från Storbritannien.
Flera separatistgrupper har sedan 1989 stridit mot indiska soldater i regionen.
Efter ett relativt lugnt decennium trappades konflikten i Kashmir upp under 2018, då 586 personer dödades i området.
Pakistan leds av nationalhjälten Imran Khan.