Storavhopp drabbar Labour
Bild: AP/TT
Det är två högprofilerade parlamentsledamöter som ställt sig i spetsen för avhopparna. Luciana Berger och Chuka Umunna tillhör båda den yngre generationen av parlamentsledamöter och har beskrivits som två framtidsnamn.
För 38 år sedan, 1981, skedde ett avhopp där fyra ledamöter hoppade av Labour och senare anslöt sig till Liberaldemokraterna.
– Labour har blivit institutionellt antisemitiskt, förklarade Luciana Berger på gårdagens presskonferens.
– Jeremy Corbyn och gänget runt honom är på fel sida i så många internationella frågor, från Ryssland, till Syrien, till Venezuela. En Corbynregering skulle hota vår nationella säkerhet och våra internationella samarbeten, sa Mike Gapes, en annan avhoppare.
Chuka Umunna vände sig också direkt till andra partiers ledamöter och bjöd in dem att ansluta sig till avhopparna. Missnöjet med Theresa Mays hantering av brexit finns även på den konservativa sidan.
– Det här är en sorglig dag för oss alla, kommenterade Labours vice partiledare Tom Watson i en video på The Guardian.
– Identitetspolitiken har tagit ett grepp om Labourpartiet och i dag skördat sina första offer. Det här är verkligen en väckarklocka för partiet. Vi var långsamma med att inse att vi hade ett problem och göra något åt det. Om en företrädare som Luciana Berger inte längre känner hon kan stanna i partiet vet jag att många av hennes kollegor gör det samma, sa Tom Watson.
– Vårt partis identitet måste vara multikulturell, tolerant, generös och välkomnande, fortsatte han.
Vice partiledaren Tom Watson säger att han förklarat för partiledaren Jeremy Corbyn att partiet nu måste ändra riktning. Och avhopparna inte ska betraktas som förrädare
Jeremy Corbyn svarade i ett pressmeddelande och skrev att han var besviken över avhoppen men att Labours politik uppskattas bland väljarna, vilket han menade visade sig i valet 2017. Under tisdagen ska han hålla ett tal om brexit i London.
Momentum, påtryckargruppen inom partiet för en vänsterpolitik beskrev avhoppen som en »liten minoritet av parlamentsledamöter« som vill »gå tillbaka till Blair-årens program av privatiseringar, skattelättnader för de rika och avreglering av banksektorn«.
Enligt Guardian har det länge funnits rykten om ett kommande avhopp, där fler än tio ledamöter skulle lämna.
Chuka Umunna och LucianaBerger anses ha gått i spetsen, med sig fick de Ann Coffey, Mike Gapes, Chris Leslie, Gavin Shuker och Angela Smith.
Sammantaget uttryckte de sitt missnöje med hanteringen av brexitfrågan, och med att partiet har utvecklats i antisemitisk riktning.
På ett möte med Labours partigrupp på måndagen föll den judiska parlamentsledamoten Ruth Smeeth i gråt när hon uppmanade partiet att ta itu med de antisemitiska strömningarna.
Ian Lavery, partiets ordförande, utsätts även han för hård kritik. Parlamentsledamoten Louise Ellman sa att Lavery »gav mig inga försäkringar alls om att partiet ska ta itu med detta på ett rimligt sätt«.