»Svårt att veta om de kommande tre och ett halvt åren«
Bild: Jessica Gow/TT
»Medan John Bercow, talmannen i House of Commons har underhållit världen med sina kraftfulla försök att införa 'Order!' bland upprörda brittiska parlamentsledamöter under Brexitdebatterna, har Norlén tyst väglett riksdagen genom ett dödläge där Sverige saknade regering i 134 dagar«, skriver Politico.
Efter den oklara valutgången övervakade talmannen sju rundor med de politiska partierna och två misslyckade voteringar om statsministerposten.
Politico förvånas över den trots allt stillsamma svenska regeringskrisen: »Förhandlingarna i riksdagen, långa och orimliga, genomfördes med ett sådant karaktäristiskt svenskt lugn att TV4 satte ihop upproriska klipp av Bercow jämfört med Norléns mer historielärarlika uppträdande och frågade på sin hemsida: 'Mild eller vild: Hur vill du ha din talman?'«.
Andreas Norléns kommenterar själv stillsamheten i den svenska riksdagen.
– Man får lov att applådera i riksdagen men inte att bua. Så våra möten är lite lugnare än sessionerna i Westminster, säger Andreas Norlén. Fast det skulle vara roligt med lite starkare känslor, men jag tror att det skulle mötas av förvåning i kammaren, fortsätter han.
Men med bara 167 av de 349 platserna i kammaren parlamentet bakom januariavtalet är det förmodligen den svagaste regeringen i svensk historia, med undantag för den liberala minoritetsregeringen 1978–1979.
Den svenska talmannen är medveten om att svåra utmaningar fortfarande kan uppstå.
– Jag tycker det är verkligen svårt att se vad som kommer att hända under de kommande tre och ett halvt åren, säger Andreas Norlén.
Han tror också att den intensiva offentliga granskningen och intresset under regeringsförhandlingarna bidrog till att undergräva myten »att folk bryr sig inte om politik«. Och han känner stolthet över hur den svenska demokratin klarade sig under fyra månaders osäkerhet kring regeringsbildningen.
Läs även Fokus vinnarintervju med Andreas Norlén som årets riksdagsledamot här.