Vem tar över L?
Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag, Cecilia Malmström eller Christer Nylander? Just nu ser det ut att vara startfältet i Liberalernas partiledarlopp. Foto: TT
Vem blir Liberalernas nästa partiledare? Det är frågan på allas läppar i svensk politik dessa dagar. De två namn som ofta kommer upp när man ställer frågan till ledande liberalpartister är Nyamko Sabuni och, något överraskande kanske, Erik Ullenhag.
Sabuni har med minskande diskretion gjort sitt intresse för ledarposten känt de senaste åren. Det började med att hon allt oftare dök upp i den interna debatten i L-tidningen Nu, till att hon mer oförklätt öppnat för att axla manteln efter den (fram till nyligen evige) Jan Björklund.
– Ur mitt perspektiv vore det väldigt bra om Nyamko Sabuni trädde fram och sa att »jag vill« och kandiderar. Jag tror att det i partiet finns en viss längtan att sluta bråka, säger Landskronaliberalen Torkild Strandberg.
Han fortsätter:
– Hösten ägnades till konflikten kring vägvalet i regeringsfrågan, och sedan har vi haft debaclet kring Cecilia Wikström och Emma Carlsson Löfdahl. Någonstans kommer man i alla konstellationer till en punkt då man inte orkar bråka mer, utan man vill ha det enigt. Det är möjligt att det kan smitta av sig på partiledarvalet.
Erik Ullenhag sägs ha varit sugen på posten länge, men tröttnade på partiledarskuggan och blev ambassadör i Jordanien. Till hans nackdel talar tiden som integrationsminister, hävdar rutinerade liberaler och pekar på bristerna i politiken som lett fram till den debatt som präglat svensk offentlighet därefter. Allt medan Sabunis tidigare kontroversiella politik i dag blivit legio i debatten.
– Det är som Jans skolpolitik, som inte längre är ifrågasatt, säger en liberal.
Till Ullenhags fördel talar å andra sidan att han är omtyckt och har stort förtroende i partiet. Där han precis som sin far bland annat varit gruppledare för riksdagsgruppen.
L-valberedningens ordförande Olle Schmidt har sagt att det behövs ett extra landsmöte före sommaren, och av allt att döma kommer det äga rum i juni.
– Jag har inte bestämt mig, men en som har ett starkt liberalt engagemang är Erik Ullenhag, säger Lina Nordquist, talesperson i sociala frågor för L.
– Det finns flera bra personer, som Erik Ullenhag, Christer Nylander och Cecilia Malmström, även om hon hittills tackat nej, säger Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholms län och partistyrelseledamot.
Nyamko Sabuni sägs vara sugen på posten. Frågan, som liberaler landet över ställer sig, är vad Ullenhag vill.
* * *
Anniealtanen eller Ute-Bolunden?
Foto: Pressbild Nitor
I veckan togs första steget mot att en delpunkt av de 73 i Lövpakten kunde börja förverkligas. Fast så värst mycket lövträd blir det ju inte fråga om här, inga björklundar. Att altaner skulle göra bygglovsfria var ett löfte i 73-punktsprogrammet. Och Bo-Bolund kunde stolt meddela:
– Byggreglerna ska inte sätta käppar i hjulet för den villaägare som vill njuta av en kopp kaffe i solen på en egen altan. Lagom till semestern gör vi det nu möjligt för den som vill bygga en altan till sitt eget hus att slippa behöva be kommunen om bygglov, sa Per Bolund.
Anar vi här en längtan att få namnge de altaner som kan tänkas breda ut sig under senare delen av sommaren? En Ute-Bolund på samma sätt som Birgit Friggebo fick en Friggebo och Stefan sina Attefallshus? I så fall vill nog Bolunds företrädare som bostadsminister, Peter Eriksson, ha ett ord med i laget. Han var ute och föreslog bygglovsbefrielse redan i mars 2017. Och vi anar att Annie Lööf kanske också vill ha ett bygglovsbefriat minnesmärke, även om det inte byggs av lövträd.
Sedan kan alltid frågan ställas hur många som sökt bygglov för sina altaner egentligen? Vi tror oss av egen erfarenhet veta att det finns gott om svartbyggen därute som nu kan bli legala.
Foto: Google
Apropå hemmabyggen så finns det kanske en och annan på Finansdepartementet som tycker att bygglovsbefrielsen också borde gälla torn. Vi tänker specifikt på Magdalena Anderssons statssekreterare Leif Jakobson. En riktig riksdagsveteran som satt i samma SSU-styrelse som S-storheter som Anna Lindh, Karl-Petter Thorwaldsson och Pär Nuder på 80-talet.
Jakobsson sägs vara en populär figur tvärs över det politiska spektrat. Inte minst bland de politiker som precis som han älskar att nörda ner sig i skatter. Frågan är om han är lika poppis bland grannarna hemma i Malmö. 2004 beslutade han sig för att göra en liten tillbyggnad av sitt hus utanför stan. I ansökan hette det att han ville bygga ett matrum i två plan, samt ett garage.
Ett matrum för kungar möjligen!
Det Jakobsson byggde var nämligen ett tornrum med fri utsikt mot Öresund och Danmark.
Visste vi inte bättre så hade vi trott att ärkesossen Jakobsson gått och blivit förnäm på äldre dar. Men med tanke på när tornet uppfördes så var det kanske snarare en släng av babylonisk hybris hela Malmö drabbades av under Turning torsos födelseår.
Jakobsons torn/matrum.
Leif själv.
Politiska bygglovstrassel vi minns
- 2019: Annika Strandhälls (S) sambo anlitade en arkitekt för ritningar på en ny glasveranda till villan på Värmdö som var underlag för bygglovsansökan. Men sambon har i över ett år vägrat betala för arbetet.
- 2015: Uppdrag granskning avslöjade att M-ledda Österåker inte ingrep mot tidigare M-toppen Gustaf Douglas svartbygge i form av en egen marina som dessutom bröt mot strandskyddet. Greve Gustaf Douglas var partistyrelseledamot i Moderaterna 2002–2014.
- 2014: Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) hävdade att de fyra (!) stugor han byggt utan bygglov har stått sedan 1970- och 80- talen påstod han i en nya bygglovsanmälan. Men uppgifterna stämmer inte visade Dagens Nyheter – på flygfoton från 1991 syns inte husen.
- 2012: Morgan Johansson (S) villautbyggnad i Lund överklagas av en granne. Utbyggnaden kommer att förändra hela gatubilden och jag vill inte att de ska kunna stå och titta rakt ner i min trädgård, säger grannen till Aftonbladet.
En glasutbyggnad av en helt annan typ. Foto: SVT Rapport
- 2007: När Ewa Björling tillträder som handelsminister (M) kan Expressen avslöja en konflikt med Ekerö kommun om familjens 299 kvadratmeter stora lyxvilla. När Björling lät bygga huset bröt de mot bygglovsregler och planbestämmelser. Enligt bygglovet skulle husets baksida byggas i ett plan. I stället schaktades jordmassor bort, fönster monterades in och den sydöstra fasaden blev till slut två plan.
Villa Björling. Foto: TT
* * *
Spotta i nävarna
När Moderaternas valanalys presenterades i veckan förklarade analysgruppens ordförande Mats Green i Aftonbladet att Moderaterna skulle »Spotta i nävarna och inte darra på manchetten«.
För den som inte orkar läsa igenom 76 sidors valanalys kommer en sammanfattning från Martin Ljung här:
Visserligen från 1961. Men M driver väl fortfarande frågan om ägardemokrati?
* * *
Bisittaren avslöjad!
Vem var det som satt som bisittare till Lars Verner (Vpk) i partiledardebatten 1985? undrade vi i förra veckan. Och vi fick naturligtvis ett svar. Malin Siwe skriver inte bara träffsäkra krönikor i Fokus, hon är också ovanligt träffsäker på politiska profiler från förr. Och vet besked.
Mannen på bilden är Peter Pettersson, talskrivare hos Lars Werner. Och se – i partiledarnas slutdebatt 1988 dyker Lars Werner upp med precis samma bisittare – Bo Hammar och Peter Pettersson. Carl Bildt hade däremot fått flytta ned en »våning«.
Vissa dueller verkar kunna ha utspelat sig även på »läktaren«, som när det var dags för slutdebatt 1991. Ny demokrati fick delta, med stöd av opinionssiffror som visade att de skulle komma in. Det fick även Alf Svensson för Kds. Liksom Inger Schörling för Miljöpartiet som tagit plats i riksdagen 1988, men åkte ut i valet 1991.
Men det var stämningen på »läktaren« som intresserade många 1991. Här satt sida vid sida den unika bisittarkombinationen Pär Nuder (S), då blott 28 år gammal, och Bert Karlsson (NyD).
Det kanske framgått att vi saknar bisittarnas närvaro i partiledardebatterna. Det ivriga inspelet i form av lappar var lite uppfriskande.
* * *
Apropå Pär Nuder, som ju är aktuell i dagarna, måste vi bara återge denna Nuder-lika som bär. Inte visste vi att han knäckte extra som TV4-fotograf.
Foto: TT
(L)ika som bär
* * * * * *
Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?
Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!