Kom inte aftonflott till riksdagen!

Text: Andra kammaren

[caption id="attachment_581007" align="alignnone" width="619"] Riksmötets öppnande. Foto: Petronelle Halvorsen[/caption]

Det är inte lätt att vara talman och försöka hålla på klädkoden. Andreas Norlén försöker i alla fall och följde sin egen uppmaning med både kostym och slips när han välkomnade kungen till riksmötets öppnande.

Dessförinnan hade han meddelat riksdagsledamöterna följande:

”Klädkod för riksmötets öppnande är kavaj. Det innebär hel kostym med vit skjorta, slips eller fluga alternativt klänning, kjol och byxor som är elegantare än vanlig vardagsklädsel men inte aftonflott”.

Men så var det ju detta med folkdräkt. Är det en hel kostym eller elegantare än vanlig vardagsklädsel? SD har inte alltid så god utdelning på de förslag de lägger i riksdagen, men har kanske för alltid förändrat klädkoden vid riksdagens öppnande.

Det började när SD tog plats i riksdagen 2010, och partiledaren JimmieÅkesson dök upp i en hyrd folkdräkt från Skansen. Vid sin sida hade han sin flickvän, Louice Erixon, numera kommunstyrelseordförande i Sölvesborg, klädd i en Sverigedräkt.

Kostymeringen väckte uppståndelse och blev förvarning om SD:s strävan efter ett homogent svenskt kulturarv. Ni vet vad som hände. 2014 kom blivande finansministern Magdalena Andersson, vänsterpartisten Rossana Dinamarca och miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson till riksdagens öppnande i folkdräkter.

Riksdagens öppnande 2018 blev inte särskilt högtidligt, men 2019 blev det mer som vanligt – och vi noterar ett riksdagsrekord i folkdräkter. Och som det måste sytts i de svenska stugorna.

Knätofsvänstern i form av Magnus Manhammar.

S-riksdagsledamoten Magnus Manhammar från Blekinge tillhör vänstern i partiet men kom liksom förra året i folkdräkt till öppnandet.

 

Finansministern kom i en Rackebydräkt, ursprunget till utbildningsminister Anna Ekströms dräkt är vi mer osäkra på. Carina Ohlsson i mitten bar ingen folkdräkt från ”Lesch”, det vill säga Lidköping, som hon är ifrån, men trivdes i sällskapet.

Men varför hade finansministern en dräkt från Rackeby strax utanför Lesch?

– Tidigare har jag haft min egen dräkt från Västernärke som min mormor har sytt men i dag har jag min svägerskas dräkt. Både hon och min man har rötter i Lidköpingstrakten genom min svärfar som är uppvuxen i Hasslösa, säger Magdalena Andersson till Nya Lidköpings-Tidningen som naturligtvis fördjupade sig i ämnet.

Knappast maskerade masar.

Dalkarlen Carl-Oskar Bohlin (M) liksom partiets kommunikationschef MartinBorgs hade också dammat av sina folkdräkter.

Men så anlände Jimmie Åkesson till riksdagen klädd i mörkblå kostym och slips. SD får nog fundera på andra sätt att markera sin särart i samband med riksmötets öppnande. 

* * *

Möjligheternas T-shirt

Apropå kläder och politik så är Örebros tidigare S-kommunalråd Björn Sundin på väg att ge bort sin samling politiska T-shirts, med bland annat två exemplar av tröjan med Lena Rådström Baastads porträtt. Hon var tidigare S toppnamn i Örebro och är nu partisekreterare. Sundin har i likhet med andra ex-politiker gett sig in i konsultbranschen och där funkar bara Andreas Norléns klädkod (se ovan) inte T-shirts.

* * *

… fast i Jan Björklunds (delvis) nya liv är klädkoden ganska given.

* * *

Löfvens talskrivare laddar batterierna

I förra veckan berättade vi att en av Stefan Löfvens närmaste medarbetare, Wille Birksten, går till nytt jobb som lobbyist på försvarskoncernen Saab. Nu tar en annan av de mest betrodda hos Löfven samma steg. Det är hans talskrivare Anders Thor(tidigare Utbult) som går till svenska batterikoncernen Northvolt som ansvarig för samhällskontakter.

Han knöts till S som 22-årig talskrivare redan under Håkan Juholts tid som partiledare och fortsatte som sådan hos Stefan Löfven. Han har studerat retorik i Toronto och står bakom en hemsida där han lagt upp politiska tal. Du hittar den här.

Jenny Åkervall var talskrivare hos Göran Persson. I dag är hon S ledande företrädare i mörkblåa Danderyd. Om det berättar hon i den här intervjun.

* * *

Guillou ”förhandsröstar” i personvalet

I bok nio av tio i sitt megaprojekt Det stora århundradet låter Jan Guillou lite otippat sin huvudrollsinnehavare Eric Letang förälska sig i och gifta sig med den fiktiva socialdemokratiska riksdagsledamoten Katarina Palm. Tjejen av folket från Södertälje möter mannen av börd men med radikala rötter i 68-vänstern. Letang kombinerar att vara kändisadvokat med att ge generösa miljonbidrag till den palestinska motståndskampen, efter att han lyckas övertyga den giriga delen av familjen Lauritzen att köpa ut honom från familjeföretaget före fastighetsbubblan spricker.

Men Guillou som brukar vara snabb med att racka ned på andra misstag gör ett rätt rejält sådant i boken. När han skriver om utgången valrörelsen 1988 heter det så här:

Det är bara ett problem med det. Möjligheten att personrösta med kryss infördes först i och med valet 1998, alltså tio år senare. Däremot kunde man själv stryka namn på valsedlarna.

När en felfinnare som Guillou själv gör en lapsus blir det lite extra kul.

* * *

Saliga äro de alla… eller nästan alla

I veckans tidning skriver Fokus om en stor överensstämmelse i uppfattningar i flera omdebatterade sakfrågor mellan C och L-väljare och regeringspartiernas väljare.

Nästan lika tydligt blir det när tidningen Dagen ber partiledarna peka ut sitt favoritcitat ur Bibeln.

Här finns åtminstone en treenighet:

Bilder från tidningen Dagens Instagramkonto.

Dock mäler sig nya L-ledaren Nyamko Sabuni ur församlingen och vill inte framhålla några testamentliga eller andra religiösa favoriter:

* * *

Minister maskerade magsjuka

Ett samtal med statsministern om en ministerpost slutar alltid med en försäkran från vederbörande om att hålla tyst som muren om utnämningen. Så vad gör en blivande minister för att maska utnämningen? Jo, sjukanmäler sig.

I tisdags skulle Eva Nordmark medverkat på ett fackligt arrangemang som TCO-ordförande, fast samtidigt visste hon att tisdagen var vikt för riksmötets öppnande och presentationen av de nya ministrarna.

Så på måndag kväll hörde hon av sig till arrangören och meddelade att hon blivit magsjuk.

Men på tisdag eftermiddag såg hon förvånansvärt pigg ut….

* * *

Don´t blame Plame!

Valerie Plame var CIA-agent när hennes identitet röjdes av en ledande företrädare i Bushadministrationen 2007. Hennes uppdrag var att förhindra spridning av kärnvapen. Plame föddes på en flygbas i Anchorage, Alaskai en militärfamilj. Pappan Sam hade tjänstgjort i flygvapnet i andra värlskriget, brodern Robert var marinsoldat som skadades i Vietnamkriget.

Efter att ja blivit röjd som CIA-agent slog hon och familjen sig ned i New Mexico där hon också blev politisk engagerad i Demokraterna. Nu siktar hon på en plats i kongressen i valet nästa år och med den här tv-reklamen har hon nog redan tagit plats i den politiska kommunikationens finrum.

Se filmen här.

* * *

Centerstämma hos Erlander

Ett tecken i tiden? Vi minns när centerstämmor hölls i skolaulor och idrottshallar, och stämmotågen ringlade sig genom städer som Bollnäs eller Falköping. Numera är det stora konferenscentra som gäller. Och centerstämman i Karlstad i slutet på september hålls passande nog med tanke på Januariavtalet på Tage Erlandergatan.

* * *

Östgötabråk om M-politikerns SD-coachning

Moderaterna i Norrköping har haft många duster genom åren, det har varit kris på kris och nu tycks en ny sådan ha tagit fart. Jörgen Rundgren, tidigare oppositionsråd (M), medverkade som föreläsare på en kurs för Sverigedemokraternas kvinnoförbund. Men att han genom sitt företag Rundgrens utbildning föreläst för SD:s kvinnoförbund ser han inte som något konstigt eller omoraliskt.

–Jag är inte anställd av något politiskt parti och jobbar inte längre politiskt, säger Jörgen Rundgren till Folkbladet.

– Lite märkligt är det att aktivt jobba för att stärka andra partier på det sättet som han gör, men han gör inget formellt fel om det inte är så att det står något annat i de moderata partistadgarna, säger den moderata gruppledaren i Regionen Marie Morell till tidningen.

Men nuvarande oppositionsrådet (M) Sophia Jarl, reagerar och hänvisar till att Rundgren har kvar uppdrag för partiet i regionen:

– Jag tycker att det är lite underligt att han väljer att föreläsa för våra politiska motståndare, säger Sophia Jarl.

Jörgen Rundgren kontrade i en kommentar:

– Sophia Jarl har mig som fiende inom partiet och försöker skada mig så hårt hon kan, säger Jörgen Rundgren.

Nu ska länsförbundets styrelse ta upp saken. Värt att notera är att här finns starka band till 80-talets östgötska MUF.

I styrelsen för MUF Östergötland 1987 satt då bland annat:

Gunnar Axén (senare ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott), nämnde Jörgen Rundgren (senare alltså oppositionsråd i Norrköping), Anders Borg (senare finansminister), Gunilla Carlsson (senare biståndsminister), Carl-Fredrik Jaenson (nu konsult på Prime PR),  Paul Lindvall (senare kommunstyrelsens ordförande i Linköping), Sven Otto Littorin (senare arbetsmarknadsminister), Marie Morell (senare regionråd i Östergötland), Ann Zetterberg (senare gift Littorin). Valberedningens ordförande var Henry Sténson, i dag konsult på Nordic Public Affairs, tidigare informationsdirektör på Ericsson, Volvo och SAS. Till gänget hörde också Anders Hultin, senare vd för Kunskapsskolan. Och i utkanten fanns f d kulturminister Cecilia Stegö Chiló.

Så söker de en medlare i Norrköpingskonflikten borde det finnas folk att tillgå. Eller så är alla insyltade redan i gamla konflikter och olämpliga. Littorin har dessutom flytt landet för Dubai.

* * *

Lika som bär

Tomas Kronståhl, S-riksdagsledamot från Västervik, Andreas Granqvist, kapten i fotbollslandslaget

* * *

Till sist noterar vi att Göran Greider talat ut om sin tid som dansbandsledare i ABF:s tidning Fönstret:

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]