Hakelius: Britterna kan få gå till val igen – och influensan kan avgöra resultatet
Toppbild: TT
Ännu har det varken regnat paddor eller dragit enorma gräshoppssvärmar över landet, men nu står farsoten för dörren.
I dag röstas det i det brittiska underhuset igen. Antagligen kommer det, sin vana trogen, att rösta nej till ett allmänt val den 12 december. Det krävs en två tredjedelsmajoritet efter de okloka konstitutionella ändringarna som gjorts under senare år. Labour vill inte säga ja. Ett skäl är att partiet vill ha garantier för att det aldrig någonsin kan bli en hård Brexit. Labour vill vänta ut EU:s beslut om förlängning för att vara säkra på att den bortre gränsen sätts i slutet av januari. EU vill ogärna sätta en gräns innan britterna fattat beslut om val, i rädsla för att bli en bricka i det interna brittiska spelet.
Ett annat skäl är att Labour förlorat greppet om väljarkåren, inte minst genom sin otydlighet i just Brexitfrågan. Jeremy Corbyn samlar nu strax under 25 procent av väljarna, enligt de senaste mätningarna. Boris Johnson närmare 40.
Men, hör och häpna. Det är möjligt att underhuset ändå fattar ett beslut i dag. Liberaldemokraterna och de skotska nationalisterna har klurat ut en alternativplan som skulle ge ett allmänt val den 9 december. Genom diverse fiffiga handgrepp skulle det beslutet kunna fattas med enkel majoritet. Tories är lockade att ta möjligheten.
Liberaldemokraterna vill fortfarande ha en ny folkomröstning om Brexit, men de har accepterat att en sådan inte kan bli av förrän efter ett allmänt val hållits. Både Liberaldemokraterna och de skotska nationalisterna ser också alla möjligheter att stjäla väljare från Labour, så länge Brexitfrågan är vid liv.
Datumet är valt av två skäl: dels för att liberaldemokraterna ska kunna stoltsera med att ha makten att bestämma valdagen. Dels därför att studenter i större utsträckning är kvar vid universiteten den 9 december, jämfört med den 12:e. Att studenterna är kvar på universiteten har gynnat Liberaldemokraterna och Labour i vissa valkretsar i tidigare val.
Det är i korthet spelet såsom det ser ut den här morgonen. Men så är det detta med farsoten.
Australien och resten av det södra halvklotet har lidit av en särskilt besvärlig influensa under den gångna vintern. Nu befarar brittiska läkare att eländet är på väg till Storbritannien. Antagligen får influensan grepp om nationen just i december.
De konservativa väljarna är i snitt äldre än Labours väljare. Trots det är de oftast mer benägna att ta sig till vallokalerna, även om vädret är dåligt och vintern slagit till. Kanske för att de är mer robusta än labourväljare, kanske för att de slipper åka kollektiva färdmedel. Men åldern gör ändå att de är mer benägna att drabbas hårt av influensan.
Vad skulle hända om epidemin slår till den första veckan i december?
När Theresa May utlyste val i april 2017 hade de konservativa mellan 45 och 50 procent i opinionsmätningarna. Labour hälften så mycket. När rösterna hade räknats var partierna i stort sett jämsides. Och det utan farsoter.
Det är något bibliskt över Storbritanniens plågor. Så varför skulle ett val i december inte avgöras av influensan?