Konstnären som inte får tag på Fredrik Reinfeldt

Text: Andra Kammaren

Minns ni när Carl Bildt förevigades i riksdagen? Den moderata statsministern fick ingen byst som Olof Palme, eller för den delen antagonisten Göran Persson.

Göran Persson med bystblick mot Erlander. Foto: TT

Det blev i stället en porträttmedaljong för Bildt. En ganska kul sådan, som i vår mening ser mer ut som en eldfängd Gandalf än Calle Bildt.

Men varför fick inte Bildt en byst som sina föregångare?

När mandatperioderna var treåriga sa reglerna att det krävdes tre hela valperioder (då nio år) för att en tidigare statsminister skulle ha rätt till den fina porträttbysten. 12 år i Carl Bildt-tid. Reglerna ändrades och krävde ”bara” tio år vid makten för att föräras en byst en byst. Det hjälpte inte Bildt. Han var statsminister åren 1991-94 och enligt reglerna ska den som innehaft ämbetet i motsvarande en valperiod porträtteras genom en relief eller medaljong.

Man kunde nästan höra skadeglädjen hela vägen från Stjärnhov till Karlaplan på Östermalm.

Men helt missnöjd verkade inte Carl Bildt. När konstverket avtäcktes 16 april 2018 sa han:

– Självfallet är det djupt hedrande med en medaljong på en vägg här i den riksdag som är vårt folkstyres centrum, och i och kring vilken jag ju verkat på ett eller annat sätt, inklusive som statsminister, i nästan ett halvt sekel.


Bild(t):Anders Löwdin, riksdagen.se

Men vad hände med Fredrik Reinfeldt? Ska inte Moderaternas mest framgångsrika partiledare, tillika statsminister, förevigas?

Jo, om han ger sig till känna.

Slavica Mladenovic, sektionschef på riksdagsförvaltningens fastighetsenhet, berättar att flera kontakter har tagits med Fredrik Reinfeldt i frågan. Men att han än så länge inte har återkommit.

– När en statsminister avgår, och har rätt till detta enligt våra föreskrifter, brukar vi ta kontakt med dennes assistent. Vi har varit i kontakt med assistenten men har inte fått något besked om en tid när han kan tänka sig. Det har heller inte kommit något besked om att han avstår.

Hon fortsätter:

– När de tar kontakt med oss startar startar en process med att ta fram en konstnär som kan göra detta. Och så bokar vi ett antal möten.

Men Mladenovic betonar:

– Det är definierat vad man får och inte får, han får en medaljong och inget annat.

Skadeglädjen i Stjärnhov lär fortsätta.

Oavsett är det hög tid för Fredrik att få tummen ur och höra av sig till riksdagen. Men för att det inte ska kännas allt för tomt där mellan Carl Bildt och Thorbjörn Fälldin (som också förärats med en porträttmedaljong) så är den här kammaren beredd att rycka in. Vad säg om att vi hänger upp den nyckelringen från valrörelsen 2014 (känd från förra veckans upplaga) så länge?


Foto: Andra Kammaren

* * *

Blixtsnabba porträtt inget TCO-tabu

Avporträtteringar kan ställa till det i politiken och organisationsvärlden. I TCO finns en tung tradition att de avgående ordförandena ska porträtteras i olja av en konstnär. Porträtten hängs upp i styrelserummet på Linnégatan.

Sommaren 1994 fick Björn Rosengren hastigt avgå som TCO-ordförande efter den beryktade Tabuaffären, där ett porrklubbsbesök betalades med TCO:s kort. Björn Rosengren betalade tillbaka ut egen plånbok när DN avslöjade historien.

Men oavsett affär eller inte skulle han ju porträtteras.

De som känner Rosengren kan vittna om hans otålighet. På TCO var han känd för korta möten, däremot gick han runt mycket bland medarbetarna och kom med snabba lösningar på saker som dök upp.

Enligt uppgift ville han själv bli porträtterad av Slas, Stig Claesson, som knappast var känd för några långsittningar.

De kom i alla fall överens om att Rosengren skulle avsätta en eftermiddag.

När han suttit fem minuter i stolen fick det vara nog. Han reste sig och inledde ett slags förhandling med Slas.

Det hela slutade med att han åtminstone satte sig i fem minuter till. Och Slas var inte den som var den, på sammanlagt tio minuter hade han fått till ett porträtt, som kanske inte minst också speglar Rosengrens otålighet. Men som helt klart bryter av mot mer traditionella porträtt av till exempel föregångaren Lennart Bodström.

När nu Eva Nordmark blivit arbetsmarknadsminister uppstår självklart frågan om hur och när hon ska porträtteras. Tyvärr är ju inte Slas med oss längre. Fast Eva verkar ju själv vara mycket för färgsättning.


Yngve.

Ett porträttgalleri satt också i korridoren i Moderaternas gamla lokaler på Schönfeldt gränd i Gamla stan. Vid ett tillfälle hölls en uppvaktning där av den tidigare partiledaren Gösta Bohman. Dåvarande Fp-ledaren Bengt Westerberg hamnade i kön av uppvaktande intill M-ledaren Ulf Adelsohn.

De språkade om ditt och datt, tills Adelsohn fick syn på Yngve Holmbergs porträtt. Det var just mellan Holmberg och Bohman striden om partiledarskapet stod 1971.

– Vi kanske ska skoja lite med Gösta, sa Adelsohn och lyfte ned porträttet.

Kön rörde sig rätt sakta framåt, och plötsligt behövde Adelsohn gå på toaletten.

– Kan du hålla den här så länge, sa han till Westerberg och försvann.

Nu rörde sig folksamlingen rätt snabbt och i ett huj stod Bengt Westerberg framför Bohman med porträttet av Yngve Holmberg i händerna.

Stämningen blev en stund ganska tryckt, berättar en som såg det hela.

Fast så långt som till porträttbränning har ingen svensk makthavare gått vad vi vet.

När Winston Churchill fyllde 80 beställdes en porträttmålning av honom från den kända konstnären Graham Sutherland. Churchill, själv amatörmålare, satt tålmodigt modell, men blev sedan kraftigt missnöjd med målningen som visade en gammal man, inte den framgångsrika statsman och premiärminister som Churchill själv ville framställa sig som. Paret Churchill tog med sig målningen hem, men han ska ha sett till att det senare brändes upp.

* * *

Någon jävla ordning får det vara på en myndighet!

Apropå riksdagsförvaltningen. Häromdagen slog vi en lov på Helgeandsholmen och möttes av denna styggelse till stavning i riksdagshuset.


Oskarpt foto: Andra Kammaren

Både Språkrådet och SAOL rekommenderar kafé i stället för café. Språkrådet skriver: ”Skriv hellre kafé än café. Stavningen med speglar svenska stavningsregler, medan stavning med speglar det franska ursprunget. Nu råkar kaféet visserligen heta just Café. Men när det skrivs i bestämd form med versalt C, då blir det bara tokigt.

Vi föreslår omskyltning, om inget annat för att få bort den där fula accenten. Blä!

* * *

Håkan bakom gluggen


Skärmdump: Visir.is

En ambassadör brukar sitta ungefär 4-5 år på posten. Det innebär i alla fall 2 år kvar för Håkan Juholt. Men vad är det här? Förbereder Sveriges Inlandsambassadör en efterkarriär?

I en artikel i isländska Visir berättar ambassadören om isländska studenters intresse för att plugga i Sverige, och har tydligen bidragit med bilder till knäcker (på vad som ser ut att bland annat vara Lunda-statsvetaren Malena Rosén Sundström?).

Vi har sagt det förr och säger det igen angående den före detta pressfotografen Håkan Juholts nutida bildtagning: don't quit your day job!

* * *

Erik Almqvist är tillbaka

Sverigedemokraternas järnrörsmän (oops, nämnde vi dess känsliga järnrör? Nu lär det bli fart i mejlboxen) spreds för vinden: Kent Ekeroth tog time out (har numera lämnat riksdagen), Christian Westling avsade sig sina uppdrag som styrelsesuppleant för SD Stockholms stad och i SD:s utrikespolitiska råd. Erik Almqvist lämnade sin riksdagsplats och avsade sig sitt medlemskap i partiet.

Efter skandalen flyttade han till Ungern.

Enligt Expressen har Almqvist sedan järnrörsnatten fungerat som ett slags inofficiell rådgivare från Budapest. Även om SD-toppen Mattias Karlsson hävdat att han har haft nästan obefintlig politisk nytta av Almqvist sedan han lämnade riksdagen. Och att Almqvist ”radikaliserats politiskt på senare år”.

Kanske är det i det ljuset vi ska se Almqvists nya gigg, som chefredaktör för sajten exakt24.se.

Ansvarig utgivare för exakt24 är Sanna Hill. Hon var tidigare redaktör på, den med SD-ögon sett rätt radikala, sajten Nya Tider. Hon har också suttit i Södertäljes kommunfullmäktige för Nationaldemokraterna, bildat 2001 som en utbrytning ur Sverigedemokraterna. Nationaldemokraterna tyckte att SD hade ”liberaliserats”. I SD hette det att Nationaldemokraterna var ”kryptonazister”.

Den nystartade sajten skriver att den ger plats åt skribenter som anser att etablerade medier inte ”gör sitt jobb” och att de vill ”bredda åsiktskorridoren” (notera att den förbenade korridoren ändå ska få finnas kvar). Det lär säkert gå hem i många stugor, precis som de järnrörskompisen Ekeroth närstående sajterna Politiskt inkorrekt och Avpixlat.

Möjligen kan man fråga sig när marknaden för dessa ”sanningssägande” sajter mättas.

* * *

Vänsterledare om vänstrande


Skärmdump: Instagram

Jonas Sjöstedt är en ökänd retoriker efter otaligt många, långa målade beskrivningar av samhällsklyftor och utlandskonflikter. Men det tydliga bildspråket är mer än bara ett retoriskt grepp Sjöstedt använder sig av i debatter, patos tycks sitta i ryggmärgen på vänsterledaren. Under en ”frågestund” (allt för att främja bilden av mysfarbrorn Jonas) på Vänsterpartiets instagramkonto öppnar han upp och bistår med råd. Likt Tolstoj är hans ord vackra och insiktsfulla, samtidigt som det väcker frågor.

Talar han från erfarenhet?

Är det Stefan han syftar på?

När ska vänstern hitta någon att lita på?

Vem sårade dig Jonas? Du kan berätta för oss, i kammaren finner du tröst.

* * *

Hemma hos Lisa och Niklas

Under hastaggen #lifegoalz bjuder vi på denna spaning. Lisa von Garrelts, chefredaktör på Life Science Sweden och gift med Niklas Svensson på Expressen, hade middagsbjudning häromdagen. Där fanns en chokladsugen Mona Sahlin, även om hon enligt Lisa valde noggrant bland bitarna i skålen:

”jo, det går att skämta om det mesta efter ett tag. #toblerone”, skrev värdinnan.


Skärmdump: Instagram

Den andra gästen på bild, Joachim Grundin, har drivit flera bolag med den förre moderatministern Sven-Otto Littorin, och har en bakgrund som M-politiker i Skara. De försökte bland annat satsa på flyktingboenden.

Och häromdagen satt de båda där, i en politikreporters kök, någonstans i Nacka.

* * *

Lika som bär

Bengt Isling, landskapsarkitekt (bakom bland annat Hornbergs strand) Foto: DN, och Peter Eriksson, biståndsminister (MP), tidigare bostadsminister. Foto: TT

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]