Ökat antal rapporter om biverkningar av testosteronläkemedel
Bild: TT
Utskrivningen av testosteronläkemedel har ökat markant i Sverige det senaste decenniet. Fokus har tidigare rapporterat om hur representanter för företag som säljer tester och förskriver detta läkemedel hänvisat till ett ”normalt” riktvärde och felaktigt hänvisat till stöd av Socialstyrelsen. Ett påstående som företagets vd sedan publiceringen tagit tillbaka och bett om ursäkt för.
Det så kallade normalvärdet (12 nanomol per liter) hänvisas i stället bland annat till Svensk Andrologisk Förenings guide för testosteronbrist. Men Mikael Lehtihet, överläkare i endokrinologi och invärtes medicin, som för över tio år sedan var delaktig i att ange föreningens riktvärde, underkänner dock detta värde i dag. När de gjorde studien var de inte helt oberoende, har han tidigare berättat för Fokus.
För att författa ett nationellt behandlingsprogram för detta fick de betalt i form av inkomstbortfall, som läkemedelsbolaget Bayer (som säljer läkemedel mot testosteronbrist) kompenserade, uppger han.
Nu visar statistik som Fokus har begärt ut från Läkemedelsverkets databas även att antalet rapporter om biverkningar av testosteronläkemedel ökat avsevärt under det senaste decenniet. Medan antalet biverkningsrapporter var 4 år 2010, var motsvarande antal 44 under 2018.
Misstänkta biverkingar rapporteras till Läkemedelsverket både från hälso- och sjukvården samt från patienter. Hur allvarliga de inrapporterade biverkningarna var framgår inte av statistiken. Som biverkning definieras samtliga negativa effekter, även biverkningar utanför godkänd indikation.
Exempel på biverkningar från testosteronläkemedel kan vara förstorad prostata och medföljande problem, onormalt högt antal röda blodkroppar. Mindre vanliga biverkningar kan vara hjärtsjukdom, högt blodtryck, yrsel, huvudvärk, depression eller allergisk reaktion.
Enligt en studie, som presenterades i den medicinska tidskriften Jama i början av november, visar att risken för blodproppar ökar för män som tar testosteronläkemedel.