Hakelius: Bibliskt regn präglar valkampanjen i Brexitland
Toppbild: TT
Brexit fortsätter att föda bibliska associationer. Det är bara tidsaxeln som är en aning bakvänd. De tio plågorna – myggor, grodor, gräshoppor, varbölder och vad det nu kan vara – förutspås efter uttåget ur Egypten, om man ska tro de som vill stanna kvar i unionen, inte som en påtryckning inför uttåget. Men nu verkar det som om naturkatastroferna har tröttnat på att vänta.
I delar av Midlands, Yorkshire och Derbyshire började skyfallen i förra veckan. Översvämningar följde.
Det slumpar sig så att några av de värst drabbade områdena, där befolkningen fått evakuerats, ta sig till högre mark, eller åtminstone blivit utan el och andra bekvämligheter, råkar vara just sådana valkretsar som Boris Johnson behöver slita ur händerna på Labour för att vinna en majoritet i underhuset. I de här områdena röstas det ofta traditionellt på Labour, men samtidigt röstades det i stor utsträckning för Brexit.
Hittills har Johnsons chanser verkat hyfsade. Främst därför att Labour i det här valet har två stora problem: sin politik och sin ledning.
Politiken är svag just i Brexitfrågan, där Labour slits mellan mer traditionella labouranhängare som ofta är EU-skeptiska och det nya inflödet av radikal övre medelklass, en grupp som blivit allt mer EU-fanatisk. I en rad andra frågor är Labours vänstersväng ingen odelad tillgång. I de bitar den kan locka, främst vad gäller ökade offentliga utgifter och satsning på sjukvård, har Torypartiet följt efter. Många andra delar avskräcker snarast de breda väljarskarorna.
Jeremy Corbyns ställning är exceptionellt svag. Hans andreman, Tom Watson, meddelade att han avgår samtidigt som valkampanjen drog igång. Det var en rätt enastående uppvisning i bristande förtroende. Watson var viktig, eftersom han representerade de delar av Labour som inte styrs av Momentum, det parti inom partiet som konsekvent försöker driva politiken längre vänsterut. Både från Storbritannien och Storbritanniens allierade kom varningar om att det vore omöjligt att dela viss känslig underrättelseinformation med Storbritannien, om Jeremy Corbyn blev premiärminister. Han ses helt enkelt som en säkerhetsrisk. Corbyns oförmåga att ta itu med antisemitismen inom partiet blossade upp igen, efter att ett stort antal labourkandidater kunde beslås med obehagliga uttalanden. Och i en närmast historisk uppvisning av illojalitet uppmanade två tidigare parlamentsledamöter för Labour väljarna att lägga sin röst på de konservativa, med motiveringen att Jeremy Corbyn var ”fullständigt olämplig” som premiärminister.
Något kunde Labour glädja sig åt att Brexitpartiet ändå riskerade att skjuta Johnson i sank, genom att ställa upp med kandidater som kunde stjäla konservativa röster i alla valkretsar. Men Nigel Farage backade. Hans parti ska bara ställa upp i valkretsar där de kan stjäla röster från Labour. Även det kan bli problematiskt för Tories, men antagligen än mer för Labour. Inte ens där fanns tröst.
Men så kom regnet.
Ungefär 1 200 fastigheter fick evakueras i norra England under helgen. Boris Johnson utfärdade trots det inte ett nationellt nödläge och det blev Labours vinkel. Både Labour och Liberaldemokraterna utlovade genast fem miljarder pund för ytterligare översvämningsskydd, om de fick majoritet i underhuset. I går kväll försökte Johnson gå till motattack genom att hålla ett välpublicerat möte i kabinettets särskilda krisrum, COBR. Och nu handlar valkampanjen, åtminstone för tillfället, om vädret.
Det visar hur oförutsägbart läget är. Det är en månad till valet och ingen vet vad mer Gud, eller möjligen hans ”opposite number”, kan hitta på.
För tillfället verkar Johnsons fördämning hålla tillbaka Corbyns svallvågor. I YouGovs senaste mätning förlorar Brexitpartiet nästan två tredjedelar av sitt stöd och går från 11 till 4 procent. Tories stiger med 6 procent till 42 procent, medan Labour ligger på 28 procent. Liberaldemokraterna har haft en sjunkande trend sedan början av oktober och ligger kring 15 procent.
Men vem vet om solen skiner, eller om det regnar grodor, nästa vecka?