Socialdemokraterna: Här är Löfvens främsta utmanare till partiledarposten
Bild: TT
Göran Persson sparkade 14 statsråd på 10 år. Löfven, starkt driven av plikt och lojalitet, har sparkat 2 under 5 år. Men när upphör plikten för den som ytterst motsträvig blev partiledare? Jo, på ordinarie S-kongress 2021, tror många och menar att det ger en ny ledare starkare mandat än ett val på extrakongress (lex Juholt).
– Stefan är inte den som lämnar när det stormar. Kom ihåg hans kritik av att Reinfeldt avgick redan på valnatten 2014, påminner en källa.
När skiftet än kommer riskerar det också att betyda en kamp mellan olika S-falanger.
Där finns de »progressiva realisterna« som närmar sig danska Socialdemokratiet och vill ha skärpt flyktingpolitik men samtidigt stora välfärdssatsningar. Där finns Reformisterna som vill gå ännu längre till vänster med en starkare stat och löntagarfonder. Och de pragmatiska »lenettisterna« i Stockholms län som inte bekymras av privatiseringar och tycker att januariavtalet är okej. Och så några till.
Men vem kan väga ihop de olika sidorna?
LÄS OCKSÅ: Partiledarna spelar en allt större roll – vem tar kontrollen över 20-talet?
Ardalan Shekarabi, 41, jobbar hårt för att bli S främsta SD-dödare och flörtar också med LO-folket. Högersosse som omger sig med vänstersossar. Nu satt på grovarbete som socialförsäkringsminister.
– Men han är ingen partist och vänstern litar inte på honom, invänder en S-strateg, trots att Shekarabi suttit i VU sedan 2013 och är ordförande i sitt partidistrikt.
Anders Ygeman, 49, fostrades i SSU-vänstern och steg efter många ganska anonyma riksdagsår in som stjärnskott i Löfvens första regering. Anonymare post nu, men är mångas förstaval och anses kunna överbrygga höger och vänster i partiet.
»Vill han så blir det han, men han vill nog inte«, säger man om LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, 55, som avgår på LO-kongressen nästa sommar.
»Dags för en kvinna, nu även som statsminister«, är invändningen från många. Magdalena Andersson, 52, har tyngst roll vid sidan av Löfven i regeringen, men har inte riktigt med sig partifolket och betraktas ofta som besserwisser internt.
Lena Hallengren, 45, var ung minister i Perssons regering, men återkom inte i Löfven I. Nu har hon den tunga socialministerposten och stark partiförankring och är ett återkommande nämnt namn. Många vill också se en comeback för både Aida Hadžialic, 32, och Annika Strandhäll, 44, i regeringen, och båda nämns i ett kommande toppskikt i partiet. Inte minst efterlyses en mer aktiv partisekreterare, som kan skilja på parti- och regeringsrollen.
Här är Löfvens främsta utmanare till partiledarposten:
Lena Hallengren 45 år, socialminister.
Ardalan Shekarabi 41 år, social-försäkringsminister.
Anders Ygeman 49 år , energi- och digitaliseringsminister.
Här kan du läsa om alla partiledare och deras möjliga efterträdare:
– Ulf Kristersson, Moderaterna
– Stefan Löfven, Socialdemokraterna
– Per Bolund & Isabella Lövin, Miljöpartiet
– Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna
– Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet
– Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna
– Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet