Striden i striden: Här är fyra kandidater som kan bli ordförande i LO

Text:

Om ett halvår, den 12–15 juni 2020, sätter sig 300 ombud till rätta i stolarna på Waterfront Congress Center i Stockholm. De ska delta i LO:s 29:e kongress, där särskilt en punkt på dagordningen kommer att dra intresse från världen utan för fackgemenskapen: valet av ordförande efter Karl-Petter Thorwaldsson. Han avgår efter att ha varit ordförande sedan 2012.

Till kongressen det året hade valberedningen sytt ihop ett enigt förslag. Men in i det sista fanns en motkandidat i Tobias Baudin, som till slut fick nöja sig med att bli förste vice ordförande i LO.

Han är en av de fackbasar som håller högst tonläge i debatten förhandlingarna som ska bestämma framtiden för arbetsrätten. Och pekas ut som ordförandekandidat även denna gång. Baudin tog över ett sargat Kommunal efter skandalen som tvingade bort Annelie Nordström och utmålas nu som något av en förnyelsekandidat mot etablissemanget i LO-ledningen, en hyfsat ung representant för de lågavlönade kvinnorna i offentlig sektor. Inte minst har han velat skapa större distans mellan LO och S. Det väckte till exempel uppseende när Kommunal drog in sitt ekonomiska stöd till S inför valet 2018, för att i stället satsa på förbundets egen valagitation.

– Symbolen att vi ger pengar tycker de är konstig. Det är undersköterskornas, barnskötarnas och brandmännens pengar som vi tar och skickar till partiet. Det där hör historien till, sa han när Fokus träffade honom över en lunch i våras.

Baudin poängterade samtidigt att beslutet inte innebar att bandet mellan fack och parti – det som brukar kallas facklig-politisk samverkan – upphör. Tvärt om, vilket nog är en klok hållning om han i framtiden ska knipa en S-minister plats, vilket LO-folket inte ser som otroligt att han vill.

Att basa över LO innebär också i praktiken en gratisbiljett till Socialdemokraternas verkställande utskott, VU.

Bland de förbund som nu protesterar mot förhandlingarna om undantag i LAS finns Byggnads. De ingår också i 6F, som står för fem förbund som samverkar, från början var de sex, men Transport hoppade av. Byggnads och 6F väntas lansera Johan Lindholm som LO-ordförande. ”Stridbar” är det korta epitetet. Men industriförbunden, däribland IF Metall, som vill att industrin ska vara normerande för lönebildningen, är inte lika förtjusta.

Metall och de fackförbund som vill fortsätta förhandla om arbetsrätten kan nu komma att sluta upp bakom Therese Guovelin, i dag förste vice ordförande i LO. Åtminstone om de vill ha lugn och ro och kontinuitet, Metall har nämligen haft tre av de sex senaste ordförandena och väntas av internpolitiska skäl inte lansera någon egen kandidat.

Mycket talar även för Handels ordförande Susanna Gideonsson. Om det inte vore för en sak, som inte är oviktig i sammanhanget: hon är också ordförande i den valberedning som ska lägga förslag om ordförande och styrelse.

LO-ordförandens makt har varierat över tiden. När Arne Geijer styrde fanns det de som hävdade att LO-ordföranden var mäktigare än statsministern och partiledaren. På samma sätt ansågs Gunnar Nilsson mäktig, och fick bland annat leda LO under storkonflikten 1980 och hamnade i frontlinjen för förslaget om löntagarfonder.

Stig Malm sågs på sin tid som förnyare och en ny typ av LO-bas som agerade mer som opinionsbildare. Fast ibland gick det för bra, och Malm fick stundtals be om ursäkt för vad han sagt och fick till slut avgå till följd av vidlyftiga fallskärmar i facknära företag, främst byggbolaget BPA.

Bertil Jonsson var mer lågmäld, men kom att stå längst fram i LO:s protester mot S-regeringens budgetsaneringar under 90-talet. Wanja Lundby-Wedin var LO:s första kvinnliga ordförande men blev under de senare åren skadeskjuten av skandalerna i AMF, arbetsmarknadsparternas försäkringsbolag, där omfattade bonusskandaler avslöjades. Hon var också en hejare på att få fina lägenheter via organisationen, vilket inte gillades internt.

Karl-Petter Thorwaldsson är en driven retoriker, står nära Stefan Löfven och spelade en nyckelroll i att januariavtalet blev till. Han beskrivs samtidigt som något konflikträdd och benägen att sväva ut i sina framträdanden.

– De som har jobbat länge med honom skulle höja ett varningens finger om att det gäller att hålla ordning på siffrorna man använder, han pratar ju på, sa en person på LO till Fokus nyligen.

Kandidaterna i dag:

Tobias Baudin, 45 (på juldagen)

Ordförande i Kommunal sedan 2016 och tidigare förste vice ordförande i LO. Har jobbat som ismaskinist i Luleå. Plus: Profilerad och har maktambitioner. Minus: Har industrifacken mot sig.

Therese Guovelin, 55

Förste vice ordförande i LO, tidigare ordförande i Hotell- och restaurangfacket. Gift med Eva Guovelin, ordförande för Livsmedelsarbetarnas fackförbund. Adjungerad i S partistyrelse. Plus: Växt in i rollen som vice. Minus: Anonym, och lika gammal som Thorwaldsson.

Susanna Gideonsson, 56

Ordförande i Handelsanställdas förbund sedan 2014, efter att ha jobbat på förbundskontoret sedan 2005. Ombudsman i Handels redan 1996.

Veckopendlar till Stockholm från Umeå där hon bor. Sitter i S verkställande utskott. Plus: Skulle vara från ”passande” förbund. Minus: Se valberedning! Och äldre än Thorwaldsson.

Johan Lindholm, 55

Ordförande i Byggnads sedan 2012, snickare från Södertälje, kom in via ordförandeskap i Byggettan i Stockholm. Sitter i S partistyrelse. Plus: Stridbar. Minus: Stridbar, och lika gammal som Thorwaldsson.

De senaste LO-ordföranden:

Karl-Petter Thorwaldsson, Metall, 2012–2020

Wanja Lundby-Wedin, Kommunal, 2000–2012

Bertil Jonsson, Trä, 1994–200

Stig Malm, Metall, 1983–1993

Gunnar Nilsson, Trä, 1973–1983

Arne Geijer, Metall, 1956–1973

LÄS OCKSÅ: Förhandlingarna om arbetsrätten sliter på relationerna i LO