Frivillig karantän för evakuerade svenskar: »Lättare att ha en bra dialog«

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

– Vi börjar nästan alltid med en frivillig variant. Då är det lättare att ha en bra dialog med personer, säger han.

Vad man egentligen vill åstadkomma med en karantän är att minska personernas sociala kontakt så mycket som möjligt, så att de inte kan överföra sjukdomen till andra ifall de själva är smittade.

Om någon skulle vägra, förklarar han, så finns alternativet att isolera lokalt. Detta kan också användas om vi skulle få större grupper av personer som behöver hanteras samtidigt.

– De som kommit hem nu finns lite överallt i Sverige, och regioner har ansvar för sina egna medborgare. Det är en annan anledning till att detta fungerar så bra, säger Anders Tegnell.

LÄS OCKSÅ: Börsen håller andan – blir det en ekonomisk epidemi i Kina?

I andra länder, som exempelvis Frankrike, har man använt sig av tvingande metoder, men alla länder har egentligen samma mål. Att minska risken att sjukdomen börjar spridas i samhället.

Vad är viktigt att ha i åtanke när man är satt i frivillig karantän?

– Att man förstår syftet. Dels att man inte ska träffa så många personer. Att man hör av sig och kontaktar sjukvård om man får symptom.

Hur är situationen för de evakuerade personernas familjemedlemmar? Kan inte de smittas?

– Ingenting är helt omöjligt, men om någon av de evakuerade skulle visa symptom så fångar vi det extremt tidigt i förloppet, så risken för familjemedlemmarna blir väldigt liten.

MSB hade personal med på planet. Finns det någon risk för dem?

– Ingen som åkte i planet hade symptom, så de utsattes inte för smittrisk. Vi har övervakat dem i några dagar, så risken att de är smittade nu är obefintlig.

LÄS OCKSÅ: 5 virusfilmer som fått nytt liv igen