Sidea: Kan en mäktig poddmakare påverka det amerikanska valet?

Text:

Bild: TT

Det är komikern Joe Rogan som driver USA:s mest inkomstbringande podcast. Enligt affärstidningen Forbes är de årliga intäkterna runt 300 miljoner kronor.

Rogan är för svenskar mest känd som tv-programledare för Fear Factor, som förr sändes i svensk tablå-tv. Mera nyligen har han synts i rutan som gapig tv-kommentator under UFC:s MMA-turneringar. Det är han som stiger in i oktagonen och gör segerintervjuer med Conor McGregor och andra slagskämpar.

MMA-inspelen är bara en bisyssla, Rogans egentliga arena är podden som han under ett decennium byggt upp och som enligt andra beräkningar omsätter mellan 50 och 100 miljoner dollar om året (kalkylen redogörs här).

För den som inte är bekant med "Joe Rogan Experience" kan den beskrivas som en ostrukturerad talkshow. Ämnena speglar Rogans egna intressen: kampsport (särskilt MMA), ståuppkomik (han uppträder regelbundet), alternativa mediciner (gräs bland annat), men också affärer och politik. Avsnitten är för poddformatet ovanligt utdragna, 2-3 timmar, ibland ännu längre.

Det är pladdrigt, och utan ibland utan uppenbara diskussionslinjer. I programmen har Rogan också gett uttryck för rasistiska och homofobiska åsikter, vilket väckt kritik. Kontroverserna har varit många. En skribent i Slate summerade att podden är som att närvara på "intensiv, intim middag där de enda rätterna som serveras är whiskey och gräs".

Det var precis vad han erbjöd sin hittills mest kända gäst, Elon Musk, som medverkade 2018. Musk behöver väl ingen längre presentation – han är kort sagt elbilstillverkaren Teslas vd och storägare, bland mycket annat.

Vid den tiden var Elon Musk på gränsen till ett offentligt nervsammanbrott. Poddavsnittet fick därför stor spridning, särskilt som Musk rökte marijuana och talade vitt och brett om olika esoteriska ämnen. Musk påpekade att de mycket väl kunde befinna i en alternativ verklighet:
"Just nu tror du att du är i en studio i LA, men du kan faktiskt vara i en dator."

Att Elon Musk höll på att gå upp i fogarna inför livepublik ledde till rimliga reaktioner bland aktieägarna i hans bolag: aktier såldes en masse. Börskurser rasade och förutom att investerare blev oroade satte amerikanska rymdmyndigheten NASA, som anlitar Musks rymdbolag SpaceX, igång utredningar. Vinstlotten drog Joe Rogan – ännu fler fick kännedom om podden.

Avsnittet med Elon Musk har nu över 29 miljoner visningar på Youtube. Rogans tio mest populära program har sammanlagt 140 miljoner tittar och ljudversionen av podden har varje månad en räckvidd på 190 miljoner lyssnare. Med tanke på att mediehus och medieplattformar krigar om att räckvidd har Rogan en imponerade lyssnarskara som motsvarar den samlade befolkningen hos Tyskland, Frankrike och Polen.

Unikt för hans räckvidd är att han också når män som befinner sig i politiska ytterkanter. Sådana som brukar kallas för politiskt desillusionerade. Emellanåt har Rogan också gett utrymme åt kontroversiella gäster – vilket också stärkt poddens tjuskraft hos målgruppen. Högerextrema röster som konspirationsteoretikern Alex Jones och provokatören Milo Yiannopoulos är två av många gäster från ytterkanterna.

Själv har Rogan kallat sig vänster, även om programmets främsta politiska fiende tycks vara vänsterns identitetspolitik och att erbjuda arena åt nätets så kallade "intellektuella dark web".

Mer konventionella politiker har också velat nå ut till Rogans målgrupp och efter demokraternas presidentkandidat Andrew Yang medverkan i fjol vittnade hans kampanjstab om att donationer hade strömmat in efter programmet. Podden hade blivit en politisk maktfaktor vars betydelse bara blir tydligare.

Joe Rogan valde nyligen att uttala sitt stöd för demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders. Kampanjstaben hos Sanders tog genast till sig av detta, men kritiken följde snabbt därpå. Att man basunerar stödet från en homo- och transfobisk poddmakare, som ofta ger sig i slang med högerextrema, togs inte väl emot.

I sitt program har han återkommande använt N-ordet och i ett verbalt tjafs med en reporter kallades han för "faggot". När MMA-fightern Fallon Fox, som är transkvinna, diskuterades i programmet skrek han "du är en jävla man... jag bryr mig inte om att du inte har en kuk längre". Detta är bara några exempel – fler har dykt upp senaste tiden.

Själv har han tillbakavisat anklagelserna om att han skulle vara rasistisk, homofobisk och transfobisk, vilket även CNN uppmärksammade. Han menar att medier tagit kommentarerna ur sitt sammanhang.

Debatten var genast igång – allt medan Rogans lyssnarskara växte sig ännu större.

Läs fler inlägg i ekonomibloggen här!