Anders Tegnell: Vårdläget ser ”mer positivt ut”
Bild: TT
SVERIGE
Tegnell: Vårdläget ser ”mer positivt ut"
Även om viruset kommer att belasta intensivvården i landet hårt bör regionerna kunna hantera det ökande antalet sjuka genom att rusta upp. Det säger Anders Tegnell, statsepidemiolog i en intervju med TT.
- Jag tycker ändå det ser positivt ut. Jag tror de flesta tycker att det ser mer positivt ut nu än för några veckor sedan, säger han.
Än så länge saknas intensivvårdsplastser i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. I Stockholm håller ett fältsjukhus på att byggas på Älvsjömässan.
- Det kommer att bli en hög belastning framför allt på intensivvården. Vården har inte de resurserna i dag men det verkar som att de kan få det om de får tid och resurser, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.
Växande stöd för ersättning till riskgrupper
Flera partier vill nu att personer i riskgrupper ska få ersättning från staten för att stanna hemma under coronakrisen. Det handlar bland annat om personer med nedsatt immunförsvar, skriver Ekot.
Förslaget var till en början Moderaternas men har fått stöd från flera håll.
– Det är självklart att de ska stanna hemma och det är lika självklart att de inte ska göra en ekonomisk förlust när de tar ansvar, för de tar ju ansvar för samhället, genom att stanna hemma. Jag tycker därför att det förslag som kommit från Moderaterna är konstruktivt och något jag gärna tar med mig, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Karolina Skog i en intervju med Ekot.
Om partierna får igenom sitt förslag får riskgrupper lika mycket pengar som de som är hemma med smittbärarpenning, vilket motsvarar 80 procent av lönen.
Växjös bidragstagare ska tillverka skyddsutrustning
Personer med ekonomiskt bistånd i Växjö ska börja tillverka skyddsutrustning och skyddsvisir, berättar kommunalrådet Oliver Rosengren (M) för Smålandsposten.
Om man sedan tidigare får bidrag från kommunen och deltar i det som kallas för ”kompetenshöjande insatser” går det inte att tacka nej till att delta i produktionen. Däremot är det frivilligt för personer inom den dagliga verksamheten som har funktionsvariationer, enligt Oliver Rosengren.
- Det här är ett extraordinärt uppdrag i en extraordinär situation. Vi ska beredskapssätta personer som går på bidrag. Annars är ju vår verksamhet för dessa personer inriktade på kompetenshöjning, för att de ska kunna få ett jobb. Men det här uppdraget är livsavgörande och det går före, säger kommunalrådet Oliver Rosengren (M) till Smålandsposten.
Produktionen ska starta så snart som möjligt.
INTERNATIONELLT
Storbritannien skärper coronaåtgärder
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddeade under ett tv-sänt tal på torsdagskvällen att landet kommer genomföra kraftiga inskränkningar av rörelsefriheten. Nu får max två personer i taget samlas i offentligheten med undantag för personer i samma hushåll. Restriktionerna innefattar även cermonier som bröllop och dop, men begravningar är fortsatt tillåtet.
Reglerna ses över om tre veckor. Bryter man så straffas man med böter.
335 personer har dött till följd av coronaviruset i Storbritannien hittills, skriver TT.
Trump funderar på att öppna USA igen
USA:s president Donald Trump överväger att försöka starta upp den amerikanska ekonomin igen, trots att risker för en än värre samhällsspridning finns om det beslutet tas.
"Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt", twittrar USA:s president.
- Vi kommer inte att låta det här förvandlas till ett långvarigt finansiellt problem, säger han och tillägger att det rör sig on en rätt snar öppning, sade han på en presskonferens och fortsatte:
- Vi pratar inte om månader.
Trump kritiserade dessutom rasismen som amerikaner med asiatisk härkomst fått stå ut med den senaste tiden.
- Det verkar som att det kan ha varit lite av ett taskigt språk mot asiat-amerikanerna i vårt land och det gillar jag inte alls, sade Trump vid presskonferensen enligt TT.
Kina lyfter Wuhanrestriktioner
Under natten lyftes reserestriktionerna i den kinesiska Hubeiprovinsen. Tidigare har personer i provinsen inte fått lämna den, men nu får alla som känner sig friska lämna provinsen.
I Wuhan ligger restriktionerna fortsatt kvar, men planerar att lyftas bort den 7 april enligt TT. Sedan tidigare har flera av de strikta karantänsreglerna i staten slutat gälla och boende kan numera både resa kollektivt och åka till arbetet.
DEBATT
”Bekämpningen av corona hotar avskaffa demokratin”
Staffan Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet varnar för att insatserna mot spridningen coronaviruset gör att demokratin hotas och ställer två frågor i sin debattartikel på DN Debatt.
:"Är det värt risken att få leva under diktatur för att undgå en sjukdom som förmodligen dödar färre än 1 procent av befolkningen?”, skriver han och fortsätter:
Tiotals, kanske hundratals miljoner kommer att förlora sina jobb om de drakoniska åtgärderna inte släpps. I de flesta länder betyder det att hela familjen står utan inkomst, sjukförsäkring, och snart en plats att bo. Vi vet att sådant betyder hög dödlighet i ett antal sjukdomar, ökat drogmissbruk, kriminalitet, barnfattigdom och utanförskap. Social katastrof hotar i kölvattnet av ekonomisk kollaps”, skriver han.
”Bara du kan rädda våra restauranger, Magdalena Andersson”.
För att rädda restaurangbranschen krävs efterskänkta arbetsavgifter, skatter och moms. Det skriver krögaren Daniel Couét i ett öppet brev riktat till Magdalena Andersson som publicerats på Aftonbladet Debatt.
Du och regeringen kommer att ha en massiv jobbslakt på era samveten om det inte sker något radikalt – och det måste ske nu”, skriver han.
”Magdalena, monstret Corona hotar att sluka mer än 200 000 jobb. Även om tiden är knapp hinner du fortfarande. Våra barn och ungdomar kommer i så fall att tacka dig”, skriver han.
”Lägg pappersåtervinningsstöd på is för att rädda tidningarna”
De nya reglerna för insamling av gammalt tidningspapper som planerar att införas och kan leda till ökade kostnader för tidningarna måste stoppas. Det skriver Christer Nylander, ordförande för kulturutskottet (L) på Expressen Debatt.
Reglerna måste skjutas på framtiden. Särskilt eftersom Corona redan nu slår hårt mot tidningarna, menar han.
”Att förbättra återvinningen är bra i sig. Men låt inte detta goda bli en fiende till ett annat gott, den samhällsviktiga journalistiken. Det rimliga är att antingen vänta några år med att föra in tidningarna i det nya systemet, eller finna en annan lösning för återvinning av papper som inte innebär tidningsdöd", skriver Christer Nylander.