Begravningsbyrå livesänder begravningar – vill stoppa smittspridning

Text:

I en orolig tid blir döden allt mer påtaglig för många. Hittills har 36 personer dött i Sverige, men fler väntas avlida under de kommande veckorna.

Varje år dör ungefär 90 000 människor i Sverige, så dödsfallen i sviterna av corona har ännu inte gjort att arbetsbördan på begravningsbyråerna förändrats nämnvärt. Det är ungefär lika många begravningar som tidigare som ska planeras. Men ändå påverkas begravningarna indirekt av ett förändrat läge.

Folkhälsomyndigheten har uppmanat alla över 70 år att isolera sig. De flesta som dör i Sverige är äldre än så, vilket innebär att en stor del av de anhöriga till den avlidne också är över 70. Med andra ord riskerar både själva begravningen och mottagningen att innebära ökad smittspridning för många som till varje pris ska undvika sjukdomen. Det har fått till följd att många begravningar ställs in eller skjutis på framtiden.

Men till skillnad från i delar av Italien har inte begravningar förbjudits efter smittspridningen. Kanske kommer ett sådant förbud inte att behövas, människor som arbetar med begravningar har redan vittnat om att allt färre anhöriga vill genomföra begravningar i nuläget.  I Karlskrona ser prästen Ann-Louise Trulsson att allt färre går på begravningarna av rädsla för viruset.

– Det fanns äldre som valde att inte vara med, säger Ann-Louise Trulsson till SVT.

Willen-Jan Fens är kyrkoherde på Svenska kyrkan i Mariestad.

– Vi går ut med rekommendationen att det ska vara så få som möjligt på begravningarna, säger han till SVT Väst.

Båda kyrkorna har uppmanat anhöriga att skjuta på begravningen. Men enligt lag måste en avliden person kremeras eller gravsättas inom en månad från dödsfallet. I vanliga fall kremeras kroppen efter begravningen, men rädslan för covid-19 har gjort att både begravningsbyråer och kyrkor behöver tänka om.

Kyrkorna har föreslagit att anhöriga ska kremera den avlidne och ha en minnestund senare när allt lugnat ner sig. Fonus tänker på ett annat sätt.

Det förändrade läget för begravningsbyråerna har fått konsekvensen att branschen börjat ägna sig åt produktutveckling. Under tisdagen berättade begravningsbyrån Fonus att de kommer erbjuda livesända begravningar via internet, vilket Computer Sweden var först med att rapportera om.

Planen är att människor som inte kan, vill eller bör besöka begravningen i stället ska kunna följa den via Youtube. Enligt kommunikationschefen Peter Göransson är ”behovet påtagligt”.

Både kyrkorna och begravningsbyråerna har märkt att anhöriga ogärna går på begravning i karantäntider.

– Det går naturligtvis aldrig att ersätta med att vara på plats och få uppleva närheten med nära och kära. Men samtidigt är det ju så här att även på en begravning är det ju så att man måste hålla socialt avstånd och inte får vara för många. Vi måste ju göra allt vi kan tillsammans för att minimera risken att smitta varandra, säger han till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Så håller Svenska kyrkan öppet under coronakrisen