Lättnadsrally på börserna efter centralbankernas besked

Text:

Bild: TT

Det nya coronaviruset blev allmänt känt i början på januari i år efter att smittade påträffats i kinesiska Hubeiprovinsen. Snart därefter spreds det till andra delar av Kina. Det saknas i dagsläget vaccin för viruset och i takt med virusspridningen har också antalet dödsfall ökat. Dödligheten är sådan att cirka 2 procent av de smittade avlider; främst rör det sig om äldre, personer med svagt immunförsvar till följd av andra sjukdomar såsom cancer, hjärt-/kärlsjukdomar och diabetes.

I flera veckor var virusutbrottet koncentrerat till Kina, samt ett mindre antal fall i länder i närregionen. Trots att många bedömde en fortsatt spridning var reaktionerna på börser och handelsplatser milda inför vad det skulle kunna tänkas innebära för Kina och den globala ekonomin.

Det var först i mitten på februari, när det rapporterades om en snabb spridning i norra Italien, som marknaderna reagerade desto kraftigare med rejäla nedgångar på i princip alla börser. Nedgången för amerikanska aktier var den kraftigaste sedan finanskrisen 2008. och många har ställt sig frågan om det är en rimlig reaktion.

Men den negativa trenden kom av sig igår, när det istället blev breda uppgångar på de asiatiska börserna liksom på Wall Street i USA. På måndagen hade det breda börsindexet S&P500 den största uppgången sedan år 2011.

Det har gjort att även Stockholmsbörsen på tisdagen stiger rejält; utvecklingen speglar en ljusning. Men är det tillfällig glädjerusning eller uttryck för något annat?

Det handlar i första hand om att centralbanker såsom den europeiska ECB meddelat att man är redo för riktade stödåtgärder för att möta de negativa ekonomiska effekter som uppstått till följd av virusutbrottet. Samma budskap har getts av amerikanska centralbanken Federal Reserve, brittiska Bank of England och Japans centralbank. Marknadsbedömare räknar med att åtgärderna som väntar är fler än bara en enkel räntesänkning.

LÄS OCKSÅ: Corona-rea ska få fart på försäljningen i Kina

Dock är det inte klart om det rör sig om så kallade kvantitativa lättnader, köp av värdepapper, eller andra stimulanspaket. Löftet om åtgärder har i vilket fall skapat något av ett lättnadsrally på börserna. Det mesta tyder också på kommande räntesänkningar i USA, i eurozonen genom beslut av ECB och i Storbritannien.

Även svenska Riksbanken väntas sänka räntan redan nästa månad. När åtgärder kan komma när som helst framstår aktierna och andra värdepapper som rasat kraftigt plötsligt som tämligen billiga.

Riksbankschef Stefan Ingves sade häromdagen att man är redo att agera men att utvecklingen omges av en ”genuin osäkerhet” och att mycket mer information krävs.
– Aktiemarknaden kommer alltid att gå upp och ner och det är någonting som man måste leva med, sa Stefan Ingves till nyhetsbyrån Bloomberg i lördags.

Men den stora frågan just nu är om lägre räntor och därmed billigare kapital räcker för att även konsumenter och företag ska våga satsa framåt, fortsätta handla, göra investeringar och låta kommersen rulla vidare samtidigt som så mycket kring coronaviruset ännu är oklart. Analytiker på banken Nordea bedömer att bolag kan tänkas rapportera svag resultatutveckling framöver.

LÄS OCKSÅ: Här ökar de ekonomiska klyftorna i Sverige mest just nu