Regeringen spår: Arbetslösheten kommer stiga till 9 procent i år
Bild: TT
Coronakrisen får konsekvenser för Sveriges ekonomi. Under mars blev 36 800 personer varslade om uppsägning i Sverige, visar siffror från Arbetsförmedlingen. Även om varsel inte alltid är lika med uppsägningar räknar regeringen med högre arbetslöshet under året.
I en prognos som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade under tisdagen spår man att arbetslösheten stiger till nio procent i år.
Samma period bedöms Sveriges BNP falla med fyra procent. Detta hoppas man kunna hämta igen redan under 2021.
– Det är en historisk snabb inbromsning. Det är klart att väldigt mycket hänger på hur långvarigt det här förloppet kommer att vara, sa Magdalena Andersson på en presskonferens.
Siffrorna kommer ligga till grund för den vårproposition som läggs fram om ett par veckor. Redan nu kan man dock konstatera att Sveriges statsskuld kommer att öka i år till 40 procent av BNP. Motsvarande siffra förra året var 35 procent.
Sedan tidigare har man presenterat ett stödpaket som kan omfatta 300 miljarder kronor. Tidigare under veckan meddelade regeringen att det ska bli lättare att få a-kassa. Kravet om att man måste varit medlem i en a-kassa i 12 månader sänks till 3 månader.
LÄS OCKSÅ: Stödpaketet från regeringen för att klara coronakrisen
LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)
***
FAKTA: Coronavirus eller covid-19?
Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.