Hakelius: Det här är Socialdemokraternas chans
Toppbild: TT
Andreas Cervenka skrev en uppgiven och samtidigt stillsamt ursinnig analys i Dagens Industri för ett par veckor sedan. Poängen var att, redan då, hade alla ingrepp och stimulanspaket och räntemanipulationer i praktiken satt marknaden ur spel. ”Sluta titta på marknaden — den har upphört existera”, var rubriken. Börsen, skrev Cervenka, speglar inte längre någon verklig tillgång och efterfrågan, eller någon rimlig prognos för framtiden. Marknaden har blivit ett riggat spel. Ren teater.
Den här veckan gick särskilt de amerikanska börserna kraftigt upp. Varför? Lite oklart. Inget avgörande har hänt. Förhoppningar? Kanske. För att marknaden tröttnat på att gå ned? Kanske.
Den Sifomätning som Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten presenterar i dag visar svängningar jämförbara med en krisande börs. Socialdemokraterna växer med 6,8 procentenheter. Det är en ökning helt utan motstycke i Sifos drygt 50-åriga historia och ger partiet 30,6 procent. Det är första gången sedan december 2014 som Sifo uppmäter partiets stöd till mer än 30 procent. Sverigedemokraterna faller nära tre procentenheter och möter Moderaterna, som går upp en dryg procent, strax ovanför 19-strecket. Centern tappar en och en halv procentenhet, även Kristdemokraterna och Vänsterpartiet tappar märkbart. Både Liberalerna och Miljöpartiet hamnar utanför riksdagen.
Vad kan man, med Cervenkas artikel i bakhuvudet, säga om den politiska marknaden? Finns den kvar, eller är den också upphävd? Betyder den här mätningen något, eller är det bara teater på en opinionsscen?
LÄS OCKSÅ: Hakelius: En vecka kvar till kollapsen?
Det är, alldeles säkert, en chans för Socialdemokraterna. Kanske också för Moderaterna.
Chansen för Socialdemokraterna består i att partiet nu har en möjlighet att sätta den politiska dagordningen för perioden fram till nästa val. Det kan vara så att coronakrisen skakat om väljarna tillräckligt för att de mer permanent ska byta fokus. Traditionella socialdemokratiska frågor om ekonomi, välfärdssystem och inte minst arbetslöshet kan hamna i politikens absoluta centrum igen. Frågor om migration, lag och ordning och annat av samma slag som gynnat Sverigedemokraterna kan falla tillbaka.
Men — och här kommer skillnaden mellan verklighet och teater in — väljarna har inte varit intresserade av migration och lag och ordning av en slump. De har varit intresserade av de ämnena därför att de utgör konkreta och faktiska problem i samhället och i många människors vardag. Det finns ingen anledning att tro att den förutsättningen ändras. Snarare tvärtom. Om Sverige nu går in i en längre ekonomisk kris med hög arbetslöshet, kommer det att drabba de personer som inte är fast rotade i det svenska samhället hårdast. Integrationsproblemen kommer att bli mer akuta, inte mindre akuta. Kriminella gäng kommer inte att lägga ned sin verksamhet och permittera sina medlemmar. Om något kommer en ekonomisk kris att göra kriminaliteten lockande för fler än vad som annars skulle vara fallet.
LÄS OCKSÅ: Hakelius: Att se krisen som en möjlighet
Socialdemokraterna har definitivt en chans. Men den är inte till skänks. Om partiet ska göra en comeback räcker det inte med att bara notera opinionsstödet och fortsätta som förut. Då gäller det att förekomma följderna av coronapandemin, efter det akuta medicinska skedet är över. Det innebär i praktiken att Socialdemokraterna måste göra samma jobb som de behövde göra för att inte förlora mer till Sverigedemokraterna innan coronan kom. Skillnaden är att de nu har en möjlighet — hur långvarig vet ingen — att göra det ur en styrkeposition.
Moderaternas uppgång, betydligt mer blygsam än Socialdemokraternas, understryker partiets kinkiga position. Å ena sidan kan Moderaterna dra nytta av ett läge där politiken faller tillbaka i äldre former, med de etablerade partierna i centrum. Å andra sidan har Moderaterna kommit en ganska god bit på vägen att acceptera det nya politiska landskapet, där Sverigedemokraterna är en del av verkligheten. Om Moderaterna vinner lika mycket som Sverigedemokraterna förlorar är det inget problem, tvärtom. Men om Socialdemokraterna är de som främst vinner, samtidigt som Sverigedemokraterna tappar, är läget mer komplicerat. Särskilt om Liberalerna och Centern samtidigt försvagas.
Den här Sifomätningen kan vara ett förebud om att det faktiskt är på väg att ske en ny sättning i partipolitiken. Den kan, å andra sidan, vara ungefär lika bestående som en dagskurs på börsen. Vilket det blir beror till stor del på hur partierna själva förvaltar situationen.