Doldisen som tog över scenen

Text:

Bild: ROBIN LORENTZ-ALLARD/AFTONBLADET/TT

Det är den varmaste vårdagen dittills och socialdepartementet på Fredsgatan i regeringskvarteren är nästintill öde. De enda som är kvar är socialminister Lena Hallengren pressfolket och tjänstemännen närmast henne. Resten – inklusive receptionisterna – har hunnit gå eller jobbar hemifrån.

Turisttäta Drottninggatan strax utanför departementet gapar tom; men Rålambshovsparken och flera av uteserveringarna i centrala Stockholm är fulla. Två timmar tidigare har Folkhälsomyndigheten berättat att 2 000 personer i Sverige har dött i sviterna av covid-19. Spridningen är utbredd på äldreboenden. Smittan finns i hela landet, per capita är Södermanland det hårdast drabbade länet, sett till antalet döda.

Vi vet det inte än, men veckan före intervjun har varit den dödligaste i Sverige på 20 år. Smittan har tagit sig in på äldreboenden och smittotakten har varit högre än vad någon på förhand trott i Sverige. Folkhälsomyndigheten hade haft dragningar och dialoger med ministern om viruset redan när smittan bröt ut i Wuhan, men ingen hade insett att spridningen skulle kunna gå så fort och bli ett globalt problem på några veckor.

– Jag tror helt ärligt att ingen kan säga att man kunde förstå den här snabba utvecklingen. Jag tror att det var när detta hände i Italien som jag verkligen förstod. Vi vet vilka resmönster vi har. Vi reser mycket i Sverige under ledigheter. I samband med sportlovet blev det uppenbart att vi var på väg mot något helt annat än det som hela Europa försökte förhindra med hjälp av smittspårning och liknande åtgärder. Det var då man insåg att situationen inte var under kontroll och det var då krisen kom över oss totalt, säger Lena Hallengren.

LÄS OCKSÅ: Från 1995 till 2019: Partierna som lockade flest på 1 maj

Den senaste veckan har hon fått sitta i internationella intervjuer för att försvara den svenska strategin. Från vissa av de utländska journalisterna tycker Hallengren att det låter som att Sverige inte gjort någonting alls för att stoppa spridningen, men hon tror framför allt att det handlar om okunskap om det svenska samhället. Lena Hallengren tar de återkommande bilresorna hem som ett exempel på vad hon menar.

– När jag åker bil hem till Kalmar har det – utan att göra reklam för någon specifik hamburgerkedja – blivit middag på Max. För det första är det en skylt utanför restaurangen som säger att man kan beställa online, där inne är det märken i golvet som påminner om att hålla avstånd och tre av fyra stolar är överkryssade.

Det är det här hon tycker att människor i andra länder inte riktigt förstår, vilket hon tror att kritiken bottnar i.

– Man ska känna »nä, det där ska jag nog inte göra. Då kan jag smitta folk. Då kanske min mormor dör« eller »då kanske det här händer«. Så har vi ju jobbat med vaccination i Sverige tidigare. Det är inget obligatoriskt och helt valfritt att vaccinera, men 98 procent har fullföljt vaccinationsprogrammet. Man kommer långt med information. Sedan behövs kompletteringar med lagar om vi behöver göra mer, men jag är stolt över hur samhället hanterar det här.

Lena Hallengren upprepar talepunkterna som hörts från regeringshåll. Sverige gör inte så annorlunda jämfört med resten av världen, vi håller också avstånd och håller oss hemma i större utsträckning. Ja, fler har dött hittills, men det är för tidigt att utvärdera strategin eftersom vi inte vet vad som kommer att hända när andra länder öppnar upp igen. Och ja, äldrevården har problem: yrket behöver uppvärderas och både personalomsättningen hos äldre och de otrygga anställningarna gör att timanställda inte har råd att stanna hemma.

Klassisk socialdemokratisk politik, alltså. Kanske inte helt oväntat, hon har trots allt en hund som heter Tage och har arbetat inom partiet i över 25 år.

[caption id="attachment_639272" align="alignnone" width="991"] Lena Hallengren 2002. Här 28 år gammal och ny i Göran Perssons regering.[/caption]

Fram tills nyligen var socialministern en doldis i regeringen. Socialministerutnämningen efter valet var en befordran och internt har hon varit högt skattad av sina förtrogna. Människor runt Lena Hallengren har beskrivit henne som rättskaffens, noggrann och en överpresterare.

Hon har länge varit en del av partistyrelsen. När Fokus ringer runt bland hennes närmaste beskrivs hon som en politiker som inte prioriterar att ta åt sig äran utan gör det hon ska och gärna backar andra.

– Jag har flera gånger tänkt tanken att Lena är sin generations Lena Hjelm-Wallén. Det vill säga en lagspelare som alltid levererar och tar ansvar men som kanske inte drar åt sig så mycket uppmärksamhet. Hon personifierar »duktig flicka« som alltid överlevererar och aldrig slarvar, säger Carl Melin, som satt i SSU:s styrelse tillsammans med Hallengren i slutet av 90-talet under den uppslitande tiden när vänsterfalangen med Luciano Astudillo i spetsen förlorade den tuffa striden om ordförandeposten mot Mikael Damberg. Damberg blev ansiktet utåt, Hallengren fick ansvaret för att försöka läka ihop ungdomsförbundet.

På andra sidan i striden stod bland andra Anders Ygeman, Veronica Palm och andra från SSU i Stockholms stad. Lena Hallengren och hennes Kalmardistrikt hade sina förtrogna i det mer högerlutande SSU Stockholms län. I hennes lag fanns bland andra Mikael Damberg och Ibrahim Baylan.

Striden var allt annat än okomplicerad. Hallengren anklagades för medlemsfusk i sitt hemdistrikt men utredningarna i frågan lades ner. I stället plockades hon upp av partiet, först fick hon skriva en framtidsrapport där hon bland annat föreslog att socialdemokrater inte skulle sitta på samma post längre än tre mandatperioder.

Göran Persson lyssnade på Lena Hallengren på sitt sätt. Inte på förslaget, men på kritiken och på Lena Hallengren och utnämnde henne till regeringens yngsta minister.

Lena Hallengren tog alltså samma väg in i partitoppen som många andra i hennes generation: Först tar man över det lokala SSU-distriktet, sedan dras man in i en infekterad SSU-strid och 20 år senare blir man minister.

Inrikesminister Mikael Damberg har varit med henne ända sedan striderna i SSU. Hon och hennes syster har båda varit ordförande i SSU Kalmar. Som ung politiker pratade hon om att partiet blivit för statiskt, för långsamt, för långt bort från unga.

Hon var en framgångsrik ungdomspolitiker. Fungerade som eld i baken på partiet, men lika bra i debatt mot Grön ungdoms Gustav Fridolin när SVT ville ha en diskussion om regeringsbildningen 2002.

Kanske är det slående att hon jämförs med en mångårig riksdagsledamot som visserligen haft många viktiga och tunga uppdrag i partiet men aldrig varit aktuell för partiledarposten.

Hon har jobbat på i riksdagen länge, styrt utskott och funnits i kretsen runt Mona Sahlin. Men internt i partiet har man funderat på om hon är en tillräckligt effektiv kommunikatör. Kanske var det därför hon inte utsågs till statsråd 2014 när Socialdemokraterna åter tog makten.

Nu är tonerna annorlunda.

Hon kan absolut bli en efterträdare till Stefan Löfven

Motståndare inom partiet har tyckt att hon företrätt en falang med tydlig högerprofil. Trots att hon kommer från Kalmar har hon varit mer Sahlin än Juholt politiskt. Så var det när Juholt styrde partiet också.

I Daniel Suhonens bok »Partiledaren som klev in i kylan« beskrivs en scen från ett möte i riksdagsgruppen där Hallengren – som då var socialpolitisk talesperson – säger att hon inte vill att partiet ska vara för hårt mot vinster i välfärden eftersom det skulle skrämma bort alla aktörer inom skola, vård och omsorg.

Håkan Juholt tyckte tvärtom.

När det pratas om efterträdare till Löfven så brukar personer som Ardalan Shekarabi och Magdalena Andersson nämnas. Och numera allt oftare också Lena Hallengren.

– Hon kan absolut bli en efterträdare, men inte mer än en av kanske fyra till fem namn som mest diskuteras, säger en källa inom partiet.

Såren från den uppslitande SSU-konflikten för 20 år sedan har i stora drag läkt. Representanter från båda falangerna sitter nu i regeringen tillsammans, ett resultat av när en annan tidigare SSU-ordförande fick gå från partiledarposten.

Den gamla konflikten har ställt till det för andra inom falangen som haft parti­ledardrömmar. Mikael Damberg har till exempel försökt bli partiledare en gång, men blockerades av vänsterdistrikt. Lojaliteterna låg hos samma personer och distrikt som under SSU-bråken på 90-talet. Lena Hallengren tillhörde till exempel Mona Sahlins gäng när Sahlin formade sin partiledning.

Men frågor om partiledarposten ligger långt i framtiden. Än så länge handlar politiken mest om covid-19. Den framskjutna rollen i en tid av kris har inneburit att Lena Hallengren möter en ny offentlig roll. Svensk Damtidning fick följa med hem till Kalmar. Hon pratade om sina barn, sin man, sin teatergrupp som brukade turnera på Öland och visade upp ett porträtt av henne på väggen. Lanseringen påminner om det som Expressens Viktor Barth-Kron döpte till Ygemania 2015. Då var Anders Ygeman överallt, nu är det Lena Hallengrens tur.

När hon får frågor om den nya offentliga rollen säger hon att hon blir glad av det positiva gensvaret, att det ger henne energi och att det ger styrka att fatta svåra beslut.

Visst, säger hon. Hon kanske syns mer. Men hon märker inte särskilt mycket av det eftersom hon ändå inte träffar så  mycket folk nu för tiden. Alla stannar ju inne, så det är inte som att det finns någon på gatorna som kan stoppa henne.

– Jag gör ju min uppgift, det jag ska i en sådan här situation, säger hon.

Men veckorna blir långa.

– Jag har pendlat i många år. Jag har min familj och mitt liv i Kalmar. När flygen gick så flög jag mellan Stockholm och Kalmar, men Kalmar flygplats har ingen verksamhet. Så nu blir det bil. Det tar tid, säger hon.

– Jag vill inte bo i Stockholm utan i Kalmar, men det är klart att jag önskar att jag kunde åka hem till min familj vid femsnåret på eftermiddagarna. Jag har levt med det länge, men det blir än mer kännbart i en tid med mycket oro. Man får inte vara nära vem som helst hela tiden, då blir det mer kännbart att familjen är någon annanstans, säger hon.

Huruvida Lena Hallengren står som kandidat den dag Stefan Löfven lämnar partiledarposten återstår att se. Kanske vill hon inte ens själv.

Men en sak är säker: hennes chanser är mycket större i dag än vad de var för bara ett år sedan.

LÄS OCKSÅ: Timbrospöket som satte skräck i (S)