Smittskyddspengen för riskgrupper dröjer: »Vissa tvingas ta sms-lån«

Text:

Bild: TT

Pensionärerna har sin pension, småbarnsföräldrarna kan vabba och många kan arbeta hemifrån. Men vad gör yngre människor i riskgrupper när en livshotande pandemi sprider sig? Fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och kol är alla riskfaktorer enligt Socialstyrelsen, men hur ska människorna ha råd att stanna hemma?

Totalt handlar det om närmare 200 000 personer som ingår i någon typ av riskgrupp. En hel del av dem kan jobba hemifrån, men långtifrån alla.

För några av personerna börjar läget bli akut. Det säger i alla fall Lis Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet i en intervju med Aftonbladet.

– Varje dag räknas här, jag har haft kontakt med folk som valt att ta tjänstledigt utan lön, som kanske försöker klara sig på skatteåterbäringen eller som i några fall tagit sms-lån för att man inte kan gå till jobbet, säger hon och fortsätter:

– I de här fallen finns det läkarintyg på att man riskerar att dö vid smitta. Det handlar inte om någon påtagen rädsla utan det är verkligen kris.

Frågan om smittskyddspeng till människor i riskgrupper har politiskt sett inte varit svår att få stöd för. Alla partier i riksdagen har ställt sig bakom att människor inom riskgrupper ska kunna få ersättning om de håller sig hemma, men rent praktiskt har det blivit svårare att få systemet på plats.

Partierna var överens redan den 24 mars, men trots det har ingenting hänt på området. Och socialminister Lena Hallengren (S) vill inte heller svara på när systemet kan vara på plats.

– Vi gör verkligen allt vi kan men det är otroligt svårt. Jag tror att det är farligt om jag säger när jag tror att det kommer för jag kan inte svara på det, säger hon till Dagens Nyheter.

Så var är det skon klämmer? Enligt Lena Hallengren är problemen flera. Försäkringskassan har inte tillräckligt många handläggare för att kunna ta hand om så många nya akuta ärenden. När ärendena sedan handläggs ska pengarna dessutom betalas ut, och enligt Lena Hallengren kan det betyda att utbetalningarna dröjer till och med årsskiftet.

Långsamheten i att få ett system på plats har kritiserats från oppositionshåll. Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall säger till DN att det inte duger att säga att det är svårt och att det här handlar om liv och död.

Men ändå kommer inget besked i frågan. För de sjuka och oroliga personerna som stannar hemma med risk för sitt liv finns inget annat att göra än att vänta.

– Det blir som att bygga ett nytt socialförsäkringssystem. Om Försäkringskassan ska både handlägga ärendena och betala ut ersättning så behöver myndigheten kanske 2.000 nya handläggare. Det innebär en risk att de sökande inte får sina pengar förrän vid årsskiftet, säger Lena Hallengren i DN-intervjun.

Totalt har över 3 000 personer i Sverige nu dött efter att ha smittats av covid-19. De allra flesta döda är äldre personer, personer i riskgrupper eller både och.