Hakelius: Centern tappar röster på att inte förstå det politiska läget
Toppbild: TT
Om annonsbudgeten avgjorde partistorlek skulle Centerpartiet vara ohotad härskare i svensk politik. De senaste veckorna har de flesta större tidningar varit tapetserade med Annie Lööf. Det är något världens rikaste parti kan kosta på sig, även ett mellanvalsår. Frågan är om utfallet motiverar kostnaden.
Förra valet var det bara Socialdemokraterna som satsade större summor än Centerpartiet för att maximera rösterna. Ett år före valet låg Centerpartiet kring 13 procent i opinionsmätningarna. Minst 70 miljoner senare, när rösterna väl var räknade, nådde Centern 8,6 procent. Nu, efter en längre period av hård mediematchning av Annie Lööf, har partiet tappat två procentenheter på en månad, enligt DN/Ipsos. Nio procent har blivit sju.
Nicklas Källebrink, opinionsanalytiker på Ipsos, tror inte att tappet har att göra med turbulensen kring Fredrick Federley. De väljare som lämnat partiet går till Socialdemokraterna och Moderaterna, inte till gruppen osäkra. Det senare brukar vara fallet vid en tillfällig skandal.
Det här är faktiskt den första någorlunda intressanta opinionsmätningen på rätt länge. De hastiga rörelserna som var direkt kopplade till pandemin och som egentligen inte sade ett dyft om det underliggande opinionsläget, verkar ha läkt ut.
Hakelius: Vår sista sunda julvärd
Den andra intressanta förändringen i Ipsos mätning är att Moderaterna växer med ungefär lika mycket som Centern tappar och når 23 procent. Just nu är partiet tydligt andra största. Sverigedemokraterna ligger visserligen bara tre procentenheter efter, men å andra sidan ligger Socialdemokraterna bara tre procentenheter före Moderaterna. Moderaterna brukar vara duktiga på att toppa mellan valen, men den ihärdiga satsningen på politikens mest basala frågor och då främst lag och ordning, verkar ha fungerat.
Hur covidkrisen slår partipolitiskt är svårare att bena ut, särskilt över tid. Regeringen kommer antagligen att lida allt mer av den kritiska granskningen av hur pandemin hanterats, men i de viktiga skedena har oppositionen knappast stått för någon tydlig annan linje. Vården och äldrevården kommer säkert, även i bredare bemärkelse, ta sin plats i politiken inför valet 2022. Det är traditionellt frågor där Socialdemokraterna är starka, men kanske kan det som nu hänt öppna för att Moderaterna och även Sverigedemokraterna kliver fram med större trovärdighet i vårdfrågor. Brittiska tories lyckades med något sådant i valet förra året.
Hakelius: Något inom Centerpartiet håller på att brista
Det tredje intressanta är något som inte är en förändring: Sverigedemokraternas femtedel av valmanskåren. Det var rätt länge sedan den justerades att tala om, upp eller ned. Det kan vara så att den stora oredans tid, med ett ständigt växande sverigedemokratiskt parti är över och att vi nu går in i ett mer stabilt läge med tre hyfsat jämnstora opinionsledare. Om det är så verkar Moderaterna ha kommit längst i att anpassa sig till nya realiteter. Centerpartiet kämpar fortfarande för att slippa göra det. Det kan vara den skillnaden som redan börjat slå igenom i opinionen.
Inte för att den saken gör en framtida regeringsbildning särskilt mycket enklare.
Och Liberalerna? Ja. Vad ska man säga? Tack för kaffet.